Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, četvrtu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 41 projekat. 

Pomoćnici u nastavi/stručni komunikacijski posrednici kao potpora inkluzivnom obrazovanju faza IV, projekt je prijavljen od strane Razvojne agencije Zagreb u našem izboru za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Projektom je obuhvaćen rad 442 pomoćnika u nastavi i stručna komunikacijska posrednika za potrebe 491 učenika, od planiranih 471, u 60 osnovnih i 2 srednje škole Grada Zagreba.

Ukupna vrijednost projekta bila je  20.023.395,60 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 16.500.000 kuna, dok su vlastita bila 3.523.395,60 kuna. Projekt je započeo 1. 8. 2021. i trajao je godinu dana, odnosno do 1. 8. 2022. godine. Projektom je pružena potpora uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u njima primjerene programe odgoja i obrazovanja u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno–obrazovnim ustanovama u cilju ostvarivanja njihove uspješne socijalizacije te podizanja razine njihovih obrazovnih postignuća i emocionalnog funkcioniranja.

Kako je unaprjeđenje i povećanje uključivanja učenika s teškoćama u razvoju u proces obrazovanja ostvareno u mjestu njihovog prebivališta, prema njima primjerenim programima školovanja i uz kvalitetnu potporu osposobljenih pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika, učenicima s teškoćama u razvoju osigurano je pravo na kvalitetno obrazovanje te priprema za samostalno sudjelovanje u društvu i na tržištu rada.

Učinkovitost projektnih aktivnosti može se vidjeti kroz ostvarene ciljeve, kroz pružanje potpore građanima kao korisnicima usluga (učenicima s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima) te kroz zapošljavanje pomoćnika u nastavi. Pomoćnici u nastavi

prolazili su program osposobljavanja za poslove pomoćnika učenicima s teškoćama i stručnih komunikacijskih posrednika, a budući da je bila riječ o nezaposlenim osobama, projekt se nedvojbeno odrazio na smanjenje nezaposlenosti u Gradu Zagrebu.

U provedbi Projekta škole partneri neposredno su surađivale s Hrvatskim savezom gluhih i nagluhih, kako bi se osigurali educirani stručni komunikacijski posrednici, te s Društvom tjelesnih invalida koje organizira Festival jednakih mogućnosti, a na kojem su sudjelovali učenici s teškoćama u razvoju iz navedenih škola.

Nakon završetka Projekta, članovi projektnog tima nastavili su raditi na pripremi novih projektnih prijedloga koristeći nematerijalne projektne rezultate i iskustva suradnje sa školama koje su sudjelovale u dosadašnjim projektima. Na temelju rezultata Projekta kao primjera dobre prakse, razvila se suradnja i s drugim školama koje do tada nisu imale iskustvo sudjelovanja u dosadašnjim projektima. Nastavljena je i redovita suradnja s Društvom tjelesnih invalida.

Nositelj projekta bio je Grad Zagreb, a partneri:  OŠ Alojzija Stepinca, OŠ Ante Kovačića, OŠ Antuna Branka Šimića, OŠ Antuna Mihanovića, OŠ Augusta Harambašića, OŠ Augusta Šenoe, OŠ Borovje, OŠ braće Radić, OŠ Brestje, OŠ Brezovica, OŠ Bukovac, OŠ dr. Ivan Merz, OŠ Dragutina Domjanića, OŠ Dragutina Kušlana, OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Dugave, OŠ Frana Galovića, OŠ Gornje Vrapče, OŠ Grigor Vitez, OŠ grofa Janka Draškovića, OŠ Gustava Krkleca, OŠ Horvati, OŠ Ivana Cankara, OŠ Ivana Granđe, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Iver, OŠ Kajzerica, OŠ kralja Tomislava, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, OŠ Lučko, OŠ Luka, OŠ Malešnica, OŠ Marije Jurić Zagorke, OŠ Mate Lovraka, OŠ Matka Laginje, OŠ Miroslava Krleže, OŠ Medvedgrad, OŠ Nad lipom, OŠ odra, OŠ Otona Ivekovića, OŠ Retkovec, OŠ Savski gaj, OŠ Sesvete, OŠ Sesvetska Sela, OŠ Sesvetska Sopnica, OŠ SS Kranjčević, OŠ Stenjevec, OŠ Šestine, OŠ Tin Ujević, OŠ Većeslava Holjevca, OŠ Vjenceslava Novaka, OŠ Vrbani, OŠ Vugrovec – Kašina, OŠ Zapruđe, OŠ Žitnjak, OŠ Žuti brijeg, I. gimnazija, XII. Gimnazija, OŠ dr. Vinka Žganca, OŠ Tituša Brezovačkog, OŠ Rudeš i OŠ Ivana Filipovića. (L.K.)