Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, četvrtu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 41 projekat. 

Energetska obnova zgrade Područne škole Josipovo Sopje pri Osnovnoj školi Eugena Kumučića Slatina projekt je prijavljen u izboru za najbolji EU projekt unutar kategorije  Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Projekt je predložen od strane Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA, a provodio se je od travnja 2019. i trajao dvije godine. Nositelj projekta bila je Virovitičko-podravska županija.

Ukupna vrijednost projekta bila je 514.608,75 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 253.838,95 kuna dok su vlastita bila 260.769,80 kuna.

Projektom se je osigurano  smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe projekta, smanjena je i emisija štetnih plinova CO2 u okoliš te stvoreno zdravije
okruženje i ugodniji boravak u školi.

Energetska obnova je obuhvaćala zamjenu vanjske stolarije, toplinsku izolaciju stropa prema negrijanom tavanu, toplinsku izolaciju vanjskih zidova, izvedbu novog krovišta te uvođenje učinkovitijeg sustava grijanja. Prije radova, energetski razred zgrade škole je bio G, a završetkom projekta energetski razred zgrade škole je C. Sama ušteda na energiji je 63,41 %.

Energetskom obnovom zgrade osnovne škole u Josipovu osigurani su uvjeti za spomenuto smanjenje potrošnje energije što je u konačnici dovelo do ušteda u troškovima energije zgrade i doprinijelo njenoj
održivosti. Samim projektom podignuta je svijest građana o energetskoj učinkovitosti u zgradama, a njime se i pridonosi ostvarenju ciljeva Direktive o energetskoj učinkovitosti,  Dugoročne strategije za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrade Republike Hrvatske i Trećeg Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. Završetkom projekta popravljena je slika mjesta kao sredine koja je ugodna za življenje, popravljena je razina socijalne uključenosti, pojačana društvena i kulturna povezanost i aktivnost, što je preduvjet za bolji razvoj sredine. (L.K., Fotografije: Kristijan Toplak)