Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, četvrtu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 41 projekat. 

Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ projekt je prijavljen u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici u Izboru za najbolji EU projekt.

Projekt se je održavao na području Sisačko-moslavačke županije koja je bila i nositelj projekta, a partneri SI-MO-RA d.o.o. razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima SMŽ. Inače,  ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije upravlja s 9 zaštićenih područja i 19 područja ekološke mreže NATURA 2000.

Povećanje privlačnosti odredišta prirodne baštine Sisačko – moslavačke županije kako bi se potaknuo regionalni razvoj i gospodarski rast Županije bio je glavni cilj projekta. U sklopu projekta izgrađen je posjetiteljski centar kakav još nije postojao na području Sisačko-moslavačke županije, povećala se turistička ponuda navedenog područja i omogućila edukacija generacije školske djece i odraslih o zaštiti prirode i njezinim zakonitostima.

Očuvana priroda, ljepota krajolika i bogata biološka raznolikost, doživljaj šetnjom, vožnjom bicikla, objektivom fotoaparata, ali i upoznavanje s kulturno-povijesnom baštinom i tradicionalnom gurmanskom ponudom područja razvojne su mogućnosti Sisačko-moslavačke županije.
Projekt se je provodio od kraja 2016. godine do svibnja prošle godine, ukupna vrijednost mu je bila  17.752.391 kunu, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 14.490.202 kune, dok su vlastita sredstva iznosila 3.262.189 kuna.


Projekt „Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ“
povećava atraktivnost zaštićenih područja Županije kroz izgradnju edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ i povećava obrazovni kapacitet ciljnih skupina – djelatnika Ustanove i Sisačko-moslavačke županije, članova projektnog tima i lokalnog stanovništva. Projekt je adaptirao već postojeću zgradu u Centar, izgradio novu zgradu, uredio edukativni park, izgradio vidikovac te postavio info točke.

U Centru posjetitelji mogu na moderan ili tradicionalan način naučiti o biljnom i životinjskom svijetu, o vukovima, o hrastu lužnjaku, kestenovim šumama, o šišmišima. Mogu doživjeti i Panonsko more i rijeke u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Osnivanjem Edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ omogućena je prezentacija prirodne baštine Sisačko-moslavačke županije, zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000, a novi centar je mjesto učenja o prirodnim procesima i prirodi koja nas okružuje i koje smo nedjeljiv dio, kombiniranjem tradicionalnih i inovativnih načina stjecanja znanja. Centar omogućava jaču uključenost šire zajednice u očuvanje prirodne baštine i omogućava ravnomjerni regionalni razvoj.  (L.K.)

.