U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

Projektom je uspostavljen Obradni centar za metal i plastiku Šibensko-kninske županije u prostorima Poduzetničkog inkubatora PODI u Mandalini

Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u djelatnosti prerade metala i plastike, kroz razvoj mreže znanja i poduzetničke infrastrukture  “COMPETE PLAMET” projekt je prijavljen za izbor najboljeg EU projekta od strane Javne ustanove Razvojne agencije Šibensko-kninske županije u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Razvojna agencija bila je i partner na projektu uz Općinu Posušje a nositelj projekta Razvojna agencija Županije Zapadno-hercegovačke HERAG.

Projekt se je počeo provoditi 15.10.2017. a završio 14.7.2020. godine. Vrijednost projekta bila je 12.025.269 kuna, od čega je kroz EU bespovratno povučeno 10.221.479, a vlastita su sredstva bila  1.803.790 kuna.

Kroz projekt se je htjela ojačati konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja na području dvije zemlje, a što je i postignuto razvojem inovativno-istraživačkog okruženja temeljenog na znanju i novim tehnologijama u prekograničnom području.

Kroz projekt se naime na području Šibensko-kninske i Zapadno-hercegovačke županije u posljednje dvije godine kontinuirano osnažuju ljudski, institucionalni i gospodarski kapaciteti u sektoru metala i plastike.


‘U Šibensko-kninskoj županiji u sektoru metala imamo dugogodišnju tradiciju. Najznačajnija industrijska grana na području ŠKŽ je proizvodnja metala i  gotovih metalnih proizvoda koja zapošljava 45% ukupnog broja zaposlenih u industriji. U navedenim sektorima imamo 26 poduzetnika, koji ukupno zapošljavaju 1.300 zaposlenih. Među njima su 2 velika i 3 srednja poduzetnika, a ostali su mali, odnosno mikro poduzetnici. Taj je sektor izuzetno bitan za Šibensko-kninsku i  Zapadnohercegovačku županiju, a aktivnostima kroz projekt se je osnažila naša suradnja na uzajamnu korist.


Projektom se je uspostavio Obradni centar za metal i plastiku Šibensko-kninske županije u prostorima Poduzetničkog inkubatora PODI u Mandalini i Fondacija Tehnološki park Posušje u Poslovnoj zoni Osrdak u Posušju. Opremljeni su s ukupno 7 CNC strojeva za obradu metala i plastike (4 za Poduzetnički inkubator PODI, a 3 za Poslovnu zonu Osrdak). Potpisala se je Povelja o gospodarskoj suradnji na području metala i plastike između svih dionika Mreže znanja koja se formirala kroz projekt, a koja funkcionira na bazi interaktivne platforme i omogućuje svim sudionicima da komuniciraju međusobno o problemima, izazovima, istraživanjima i šire znanje u sektoru obrade metala i plastike.’ – komentiraju u Razvojnoj agenciji ŠKŽ.

Konkretno, projektom je realizirana rekonstrukcija poslovne infrastrukture poslovne zone „Osrdak“ u  Posušju i poduzetničkog inkubatora PIN u Šibeniku, odnosno rekonstruirano je krovište poduzetničkog inkubatora  PIN  te je asfaltirana cesta i uvedena rasvjeta u  poslovnoj zoni „Osrdak“ u Posušju. Uspostavljena su dva centra za obradu metala i plastike na oba prekogranična područja, nabavljeno je, kako je navedeno, ukupno sedam CNC strojeva, obučen je stručni kadar za rukovanje strojevima  (treneri za rukovanje strojevima-CNC operateri), realiziran je trening-program za mikro, male i srednje poduzetnike,  uspostavljena je mreža znanja zajedno s interaktivnim online portalom/platformom, tzv. „Know net“ koja okuplja sve relevantne dionike na oba prekogranična područja. Mreža znanja djeluje kao stručna potpora u provođenju svih projektnih aktivnosti te kao savjetodavna podrška poduzetnicima za projekte razvoja i istraživanja. (L.K.)