Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, četvrtu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 41 projekat. 

Zelene staze Dunava i Drave projekt je prijavljen unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici u izboru za najbolji EU projekt.
Projekt je predložen od strane Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije. Provodio se je u Općina Erdut i Gradu Belišću od početka 2017. godine do rujna 2021. godine.

Projekt Zelene staze Dunava i Drave  temeljen je na prirodnim vrijednostima krajobraza. Riječ je o projektu koji je imao za cilj povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta uz uspostavu boljeg upravljanja posjetiteljima na području Zelenih staza Dunava i Drave te razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti kroz promociju zaštićenog krajobraza Erdut, Regionalnog parka
Mura-Drava i ekološke mreže Natura 2000.

Povezivanjem ekološko-edukativne staze Porić i Bistrinci povezala su se kroz projekt i dva važna turistička odredišta, Erdut i Belišće te dvije velike rijeke Dunav i Drava. Tako su se projektom stvorile pretpostavke za razvoj specifičnih vidova turizma u Osječko-baranjskoj županiji, općini Erdut i gradu Belišću, te razvoj aktivnog turizma kroz izgradnju pješačkih staza i drugih rekreativnih sadržaja koji omogućuju bavljenje grupnim i individualnim aktivnostima na otvorenom kao što je biciklizam, pješačenje, vožnja kajakom, kanuom, promatranje ptica, sportski ribolov i jahanje.

Vrijednost projekta bila je 13.163.900 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava iznosila je 11.114.350 kuna, a vlastitih 2.049.550 kuna. Nositelj projekta bila je Općina Erdut, a partneri Grad Belišće, Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednosti Osječko-baranjske županije, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Općine Erdut, Turistička zajednica Grada Belišća te Kajak kanu klub Aljmaš.

Uređenjem ekološko-edukativne staze Porić povezala su se dva važna turistička odredišta u općinama Erdut, Aljmaš i Erdut obalom Dunava te je korištenjem prirodnih i kulturnih resursa stvorena pretpostavke za
razvoj specifičnih vidova turizma, u prvom redu održivog turizma što u stvari jest ono što čini turističko područje posebnim. Uređenjem ekološko-edukacijske staze Bistrinci povezalo se odmorište Drava i novootvoreni Centar za posjetitelje s hostelom sa suvenirnicom i prezentacijskom dvoranom, kajak kanu klub Belišće s važnim turističkim sadržajem na odmorištu Drava u Bistrincima.
Ove dvije ekološko-edukacijske staze povezale su se Dunavom i Dravom te predstavljaju integraciju odredišta prirodne baštine, razvoj turizma kao gospodarske djelatnosti na projektnom području, te povezivanje svih relevantnih dionika lokalnog gospodarstva i održivog razvoja.

Uvedene su mjere za praćenje ciljnih vrsta i staništa, uveden je sustav za evidenciju i praćenje posjetitelja , održane su edukativno-interpretacijske aktivnosti – Natura istraživački kamp, Natura foto safari, Natura zelene staze Dunava i Drave, Ayra Natura umjetnička kolonija, obilježen je Međunarodni dan bioraznolikosti,  Međunarodni dan Dunava, održana je TID regata, biatlon od Belišća-Aljmaša do Erduta i edukacije za posjetitelje, pružatelje turističkih usluga, lokalne proizvođače hrane i lokalno stanovništvo (Zeleni itinerer-kreirani itinereri destinacije, Zeleni vodiči-obuka za turističke vodiče, rafting vodiče i edukacije za promatrače ptica). Promocija i vidljivost projekta ostvarena je kroz izradu web i fb stranice projekta, gostovanja touroperatora i novinara, snimljenim TV spot-ovima i radio emisijama, 3D prezentacijom poučnih staza i zaštićenog krajobraza… (L.K.)