Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, četvrtu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 41 projekat. 

Pristupačne turističke destinacije i usluge u pograničnim područjima – „Accessible Tourism Destinations and Services in Border Areas – ADOBE projekt je prijavljen u kategoriji  Doprinos poduzetništvu od strane JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije u izbor za najbolji EU projekt.

Projekt koji se je provodio na području  Osječko-baranjske županije i mađarske Županije Baranya omogućio je osobama s invaliditetom da kroz mrežne stranice projekta i mobilne aplikacije imaju pristup iscrpnim i relevantnim informacijama o razini pristupačnosti turističkih objekata i usluga. Na području OBŽ nabavljena je oprema, kao što je motorni skuter,  elektromotorni dodatci za invalidska kolica, elektromotorni krevet, lifter za krevet, sklopiva elektromotorna kolica, hodalice, štapovi i kosine…, a koje mogu besplatno unajmiti turisti ili pružatelji usluga.

U Izvješću o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2022. godinu, a koje je 3. travnja 2023. dostavljeno zastupnicima u Hrvatskom saboru, u poglavlju „Pristupačan turizam“ navodi se projekt ADOBE kao primjer dobre prakse u rješavanju problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

Početak provedbe projekta bio je u svibnju 2020. godine i trajao je do kolovoza prošle godine. Nositelj projekta bila je Osječko-baranjska županija, partner Županija Baranya, a podržavajući/pridruženi partneri Pravobranitelj za osobe s invaliditetom – Područni ured Osijek i Ministarstvo za ljudske potencijale Republike Mađarske. Ukupna vrijednost mu je bila  1.469.227 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1.248.843 kune, a vlastita sredstva 220.384 kune.

Projekt ADOBE je prvi EU projekt Osječko-baranjske županije ove tematike, a koji je uvažen na preporuku Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Projekt ADOBE pokazao se kao primjer dobre prakse koji je potvrdio da otvorena komunikacija, uz osluškivanje i uvažavanje prijedloga osoba s invaliditetom, suradnja institucija, a u ovom slučaju i međunarodna suradnja, mogu dovesti do poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Kroz projekt je izrađena analiza i studija pristupačnosti 100 turističkih proizvoda/usluga u Osječko-baranjskoj županiji s procjenama i preporukama, izrađen je prekogranični vodič za pristupačni turizam, nabavljena oprema koja je na raspolaganju turistima s invaliditetom i pružateljima turističkih usluga s područja Osječko-baranjske županije, izrađena je mobilna aplikacija i web stranica putem kojih se nabavljena oprema može rezervirati i koristiti, uspostavljen je  „Centar izvrsnosti za pristupačni turizam“ te je provedena informativna kampanja s ciljem promidžbe i informiranja javnosti o projektu i pristupačnom turizmu.

Odnosno, na temelju izvršenog istraživanja o pristupačnosti 100 odabranih objekata turističke namjene u Osječko-baranjskoj županiji (kulturna i prirodna baština, imanja, proizvođači vina i mesnih delicija, iznajmljivači privatnog smještaja, seljačka domaćinstva, hotelski smještaj, javni, sakralni i ugostiteljski objekti)  izrađena je Analiza pristupačnosti turističkih atrakcija Osječko-baranjske županije koja je javno dostupna putem mrežne stranice projekta i mobilne aplikacije. Zahvaljujući navedenom, osobe s invaliditetom imaju pristup iscrpnim i relevantnim informacijama o razini pristupačnosti objekata i usluga
na tom području, a dostupne su i preporuke za poboljšanje pristupačnosti pojedinih objekata koje daju kvalitetan temelj za povećane pristupačnost turističke ponude, ne samo Osječko-baranjske županije, već i svih ostalih područja Republike Hrvatske. (L.K.)