Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, četvrtu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 41 projekat. 

Amazing Amazon of Europe – Odgovorna zelena destinacija „Europska Amazona“ projekt je prijavljen unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji u Izbor za najbolji EU projekt od strane Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije PORA.

Projektom je uspostavljen model održivog upravljanja područjem UNESCO-ovog petodržavnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. “Europske Amazone”. Ovaj zaštićeni teritorij na području Koprivničko-križevačke županije predstavlja turistički nerazvijeno područje s trendom depopulacije, ali je provedbom projekta cijeli kraj dobio novu perspektivu za razvoj. Odnosno, osim cilja zelene destinacije i očuvanje okoliša, projekt je pouspješio razvoj  kontinentalnog turizma u slabo razvijenim turističkim područjima te omogućio održivi gospodarski razvoj  zaštićenog AoE područja.

Stvoreni su tako uvjeti za razvoj turističkih domaćinstava i zadržavanje stanovništva u pograničnim i slabije razvijenim područjima te je omogućeno pretvaranje vrednota prirodne i kulturne baštine u održiv turistički proizvod. Zelena destinacija AoE kroz projekt je promovirana u zemljama zapadnog tržišta te se AoE turistički proizvod temeljen na resursima ekosustava tržištu plasira kroz AoE rezervacijski centar.

Projekt se je provodio od srpnja 2020. godine do kraja 2022. godine. Ukupna vrijednost bila mu je 2.411.290 eura podijeljenih između 14 partnera, dok Koprivničko-križevačke županije u projektu je sudjelovala kao partner s proračunom od 145.000 eura. Projekt je sufinanciran putem Interreg Danube transnacionalnog programa Europske unije, te je s 85% sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Glavni nositelj projekta bila je slovenska Iskriva, a partneri Arctur i Općina Velika Polana (Slovenija), Westpannon i CROST (Mađarska), Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Međimurje, Osječko-baranjska županija, Zeleni Osijek, Varaždinska županija, Trail Angels i Udruženje gradova istočne Štajerske (Austrija), Općina Apatin i Grad Sombor (Srbija).

Zelena destinacija i očuvanje okoliša su glavne smjernice projekta, koji također uključuje i  gastronomiju, riječne sportske aktivnosti, biciklizam te prirodna i kulturna bogatstva. U sklopu projekta izrađena je Zajednička strategija razvoja destinacije „Europske Amazone“, izrađen je  Akcijski plan razvoja tematskih staza u Koprivničko-križevačkoj županiji, a uz AoE biciklističku stazu, duž cijelog područja uspostavljeni su novi turistički proizvodi: AoE nevjerojatni trenutci (Amazing moments) koji obuhvaćaju prirodne i kulturne vrijednosti te  gastronomsku ponudu, te Riječno putovanje (River Journey) koje obuhvaća aktivnosti na rijeci Dravi. Proizvodi su testirani i prezentirani različitim ciljnim skupinama u regiji (explorer tours). Osmišljen je zajednički koncept digitalne inovacije prirodne i kulturne baštine na AoE području te je postavljena hologramska prezentacija radova Ivana Generalića u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine i definiran je zajednički model upravljanja destinacijom, kroz ranije uspostavljeni AoE rezervacijski centar.

Izrađena je web stranica Amazon of Europe Destination Platform na kojoj zainteresirana javnost i aktivni turisti mogu pronaći sve informacije uz područje Europske Amazone, sadržaje uzduž tri rijeke, smještajne kapacitete, kulturnu i gastronomsku ponudu. Putem Centra za rezervacije Europske Amazone uspostavljena je platforma za rezervaciju aktivnog odmora. U projekt su bili uključeni dionici javnog i privatnog sektora koji su zajedničkim aktivnostima doprinijeli stvaranju zajedničkih smjernica za razvoj turizma.

Amazing AoE je nastavak uspješno provedenog projekta Amazon of Europe Bike Trail, u sklopu kojeg je uspostavljena istoimena biciklistička staza koja prolazi područjem petodržavnog UNESCO-ovog Rezervata biosfere Mura–Drava–Dunav (Europska Amazona). Projektom Amazing AoE nastavljena je promocija biciklističke rute te su prezentirani novi sadržaji kao dio turističke ponude Koprivničko-križevačke županije, koja se temelji na gastronomiji, prirodnim i kulturnim vrijednostima, te aktivnom odmoru na području „Europske Amazone“. (L.K.)