U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

Projekt je nastavak uspješno provedenog projekta izgradnje Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci namijenjenog razvoju prehrambeno-tehnološkog, metalo-prerađivačkog, drvnog i IT sektora

Opremanje Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci predložen je projekt u izboru za najbolji EU projekt od strane regionalnog koordinatora PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije unutar kategorije Doprinos poduzetništvu.

Projekt se je počeo provoditi 28. kolovoza 2017. godine, a završio 28. veljače 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 1.617.437,12 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava bila je 1.484.645,53 kune, a vlastita sredstva 132.791,59 kuna.

Nositelj projekta bio je Križevački poduzetnički centar d.o.o., a partner PORA Regionalna razvojna agencija.

Projektom se je htjela podići razina konkurentnosti poduzeća Sjeverozapadne Hrvatske na temelju „pametne“ specijalizacije regije i podizanja kompetencija stanovništva te pokrenuti održivi ekonomski rast, pozitivnu poduzetničku klimu i rast zapošljavanja na širem području Križevaca s orijentacijom na djelatnosti visoke dodane vrijednosti, dok je specifični cilj bio razvoj i poboljšanje kvalitete poduzetničko poslovne infrastrukture u gradu Križevcima.

Projekt je nastavak uspješno provedenog projekta izgradnje Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci namijenjenog razvoju prehrambeno-tehnološkog, metalo-prerađivačkog, drvnog i IT sektora. Kako bi izgrađena infrastruktura bila funkcionalna i kao takva privlačna postojećim i potencijalnim start-up poduzećima nužno je bilo prostor opremiti u skladu s potrebama poduzetnika, što je ovim projektom uspješno postignuto. Provedbom projektnih aktivnosti opremljene su zajedničke prostorije – konferencijska dvorana, tri sale za sastanke, co-working 1 prostor, prostor kuhinje i blagovaone, predvorje i terasa, nabavljena su i potrebna postrojenja te je uređen vanjski okoliš. Uspješnost projekta ogleda se ponajprije u činjenici da je tijekom provedbe projekta inkubirano 10 novih start-up poduzeća, dok je sveukupno njih 30 koristilo novoopremljenu infrastrukturu, a sveukupno je opremljeno čak 10.910 m2 prostora. S obzirom na interes koji su iskazali postojeći i novi poduzetnici za korištenjem novoopremljenog prostora Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, ovaj je projekt postao primjerom dobre prakse i na internacionalnoj razini. Naime, projekt je predstavljen u okviru internacionalnog INTERREG EUROPE projekta „Atm for SME’s“ u kojem je sudjelovalo 10 partnera iz 8 europskih zemalja te je kao primjer dobre prakse uvršten u prestižno društvo 30 uspješnih priča o suradnji, budući da su rezultati projekta predstavljeni tijekom studijskog putovanja u Hrvatskoj 2018. godine.

Upravo je uvrštenje projekta u 30 najboljih projekata od strane INTERREG EUROPE programa jedna od bitnih koristi koji su projektom postignuti. Nadalje, opremanjem Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci ne samo da je poboljšana poduzetničko poslovna infrastruktura u Križevcima, nego je dostupna i poduzetnicima iz drugih dijelova Koprivničko-križevačke županije i Hrvatske. Naime, moderno opremljen i tehnološki inovativan prostor Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci nalazi se u blizini grada Zagreba čime je pogodan i za inkubaciju poduzeća iz tog dijela Hrvatske budući da postoji vrlo dobra prometna povezanost. Poboljšana poduzetničko poslovna infrastruktura jamči značajan pomak u postizanju pozitivne poduzetničke klime na području grada Križevaca i šire, što je potkrijepljeno činjenicom da trenutna popunjenost Razvojnog centra i Tehnološkog parka 100%. Tako su i stvoreni preduvjeti za privlačenje investicija i kreiranje novih radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima. (L.K.)