Krenule su nove prijave županija za najbolji EU projekt, a mi ćemo se u kratkom serijalu podsjetiti prošlogodišnjih pobjednika, tj. nagrađenih projekata. Nakon uvjerljive pobjede po izboru publike, Renew Heat – Heating communities with renewable energy Karlovačke županije u našem je lanjskom izboru za Najbolji županijski EU projekt osvojio najviše glasova stručnog žirija, te odnio pobjedu u kategoriji Doprinos poduzetništvu.

Krenuo je novi, treći po redu veliki Izbor za najbolji EU projekt kojega provodimo u suradnji s Hanza Medijom, Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Prije nego li krenemo s predstavljanjem ovogodišnjih favorita,  a za koje prijave traju. do 27. srpnja te od kojih će biti izabrano 28 najboljih za drugi krug natjecanja, podsjetit ćemo se prošlogodišnjih dobitnika.

Renew Heat – Heating communities with renewable energy Karlovačke županije u lanjskom je izboru za Najbolji županijski EU projekt osvojio  najviše glasova publike te stručnog žirija i odnio pobjedu u kategoriji Doprinos poduzetništvu.

Karlovačka županija prva je u RH potaknula razvoj inovativnih modela ugovaranja prodaje topline iz biomase između javnog sektora i privatnih poduzetnika te time stavila naglasak i važnost na poticanju gospodarstva, lokalnog i regionalnog poduzetništva te razvoju inovativnih modela i pristupa dosadašnjoj praksi ugovaranja.

Projekt RENEW HEAT– Heating communities with renewable energy  predstavlja izvrstan primjer iz prakse na području RH u uspješnom iskoraku ka inovativnosti i poticanju gospodarstva. Za izbor najboljeg EU projekta unutar kategorije Doprinos poduzetništvu predložila ga je Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije.

Projekt je vrijedan 5.000.000 kuna, od čega 4.210.000 se odnosi na EU sredstva, dok su vlastita sredstva bila 790.000 kuna.

Projekt se je provodio u Karlovačkoj županiji od 1.7.2017. do 31.12.2018. godine, nositelj projekta bila je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske REGEA, a partneri  Karlovačka županija,  Razvojna agencija Unsko-sanskog Kantona u BiH te  Grad Cazin.

RENEW HEAT je projekt  bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ugovoren u sklopu programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Cilj projekta bilo je pokretanje energetske tranzicije na regionalnoj razini kroz promicanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije – drva, što doprinosi energetskoj nezavisnosti, jačanju gospodarstva i čišćem okolišu.

Projekt Renew Heat bavi se korištenjem energije iz biomase koja je jedna od ključnih komponenti energetske tranzicije prema čistim i obnovljivim izvorima energije u Republici Hrvatskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine. Sve relevantne europske energetske statistike pokazuju zamjetan udio biomase u proizvodnji toplinske i električne energije, a uz zamjetan udio u energetskoj bilanci prepoznate su i brojne druge prednosti korištenja energije biomase poput otvaranja novih radnih mjesta, povećanja lokalne i regionalne gospodarske aktivnosti, ostvarivanja dodatnog prihoda u poljoprivredi, šumarstvu i drvnoj industriji kroz prodaju biomase – goriva. Upravo te prednosti – povećanje gospodarske aktivnosti i ostvarivanje dodatnog prihoda kroz prodaju goriva ključna su tema ovog projekta nazvana toplinarsko poduzetništvo.

Važnost toplinarskog poduzetništva ili modela ugovorne prodaje toplinske energije iz biomase (heat contracting) vidljiv je u inovativnosti financiranja kroz kojeg je moguće bez vlastitih financijskih ulaganja rekonstruirati kotlovnice na fosilna goriva i uvesti biomasu kao energent. Model se bazira na sklapanju višegodišnjeg ugovora o opskrbi toplinskom energijom iz biomase između naručitelja usluge (npr. javne ustanove) i pružatelja usluge – privatnog investitora koji zatim ulaže vlastita financijska sredstva u rekonstrukciju kotlovnice. Pružatelj usluge opskrbljuje kotlovnicu vlastitom biomasom te prodaje toplinsku energiju korisniku usluge po ugovorom definiranoj cijeni te na taj način vrši povrat investicije. Pružatelj usluge osim opskrbe gorivom preuzima i kompletno upravljanje kotlovnicom koje uključuje servis kotlovnice, optimiziranje rada te otklanjanje eventualnih kvarova što predstavlja vrlo praktičnu i povoljnu opciju za korisnika usluge. Nakon otplate investicije odnosno isteka ugovora, kotlovnica prelazi u trajno vlasništvo korisnika usluge koji može ili preuzeti skrb nad kotlovnicom ili sklopiti novi ugovor s pružateljem usluge po značajno nižoj cijeni toplinske energije koja u sebi više ne sadrži trošak kapitalnog ulaganja nego samo operativne troškove rada kotlovnice.

U Karlovačkoj županiji ugrađena je kotlovnica na biomasu u Srednju školu Duga Resa, a dvije kotlovnice nešto manjeg kapaciteta ugrađene su u Bosni i Hercegovini u Kulturni centar Cazin i Sportski centar Cazin. Ukupna vrijednost tih investicija iznosila je 2,9 milijuna kuna.

Karlovačka županija dobila je 2018. godine najprestižniju svjetsku nagradu za zaštitu okoliša pod nazivom National ENERGY GLOBE Award Croatia 2018 za uspješno rekonstruiranu kotlovnicu u Srednjoj školi Duga Resa, čime su ostvarene značajne energetske te financijske uštede u iznosu od oko 50%. (L.K.)