U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

Cilj projekta KeyQ+ bio je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini.

KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske projekt je predložen od strane Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove i koji je ušao u finale izbora za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos prekogranične suradnje.

KeyQ+ kapitalizira iskustva projekta Key Q, financiranog u okviru Programa Jadranska prekogranična suradnja, u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre, koji danas djeluje kao platforma za vrednovanje i promociju istarske gastronomije kao nematerijalne kulturne baštine. Cilj projekta KeyQ+ bio je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini. Također, u sklopu projekta izvršilo se istraživanje  okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana, što je poslužilo kao podloga za reinterpretaciju zaboravljenog kulinarskog naslijeđa Austrougarske monarhije.

Projekt se provodio od 1.1.2018. do 30.9.2019. godine na prekograničnom području Italije i Hrvatske, u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te u regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Emilia-Romagna. Ukupna vrijednost projekta bila je 6.500.000 kuna, bespovratni dio bio je 1.300.000, a vlastito učešće 230.000 kuna.

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. provodila je projekt KeyQ+ u ulozi vodećeg partnera te u suradnji s hrvatsko-talijanskim partnerstvom, među kojima su CIVIFORM Cividale del Friuli, Grad Pula, Grad Cividale del Friuli, Tržnica d.o.o. Pula, Scuola Centrale Formazione – Centar za strukovnu edukaciju Mestre, Turistička zajednica grada Malog Lošinja te Casa Artusi – Centar gastronomske kulture, Forlimpopoli.

Kroz prekograničnu suradnju stvoreni su preduvjeti za povećanje atraktivnosti i valorizaciju povijesnih kulturnih građevina područja, čime je uspješno uspostavljena didaktička kuhinja u sklopu Tržnice Pula, ujedno podignuta davne 1903. godine za vrijeme Austrougarske vladavine, koja je i nakon završetka projekta ostala kao relevantan primjer jedinstvenog turističkog proizvoda. Uspješnom provedbom projekta KeyQ+ pridonijelo se stvaranju uvjeta za kreiranje integrirane turističke ponude prekograničnog područja koje obuhvaća bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu.

Projektom se pridonijelo jačanju komparativne prednosti Istre koja leži upravo u raznolikoj turističkoj ponudi baziranoj na kulturi i gastronomiji te produženju turističke sezone u pred i post razdoblju, što je u konačnici od krucijalne važnosti za razvijanje Istarske županije kao eno gastronomske regije. Najbitniji pozitivan učinak za Istarsku županiju jest spomenuta uspostava didaktičke kuhinje KEYQ+ gastro PUNKT na prvom katu Tržnice Pula, čime je ona postala referentna točka za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju, u kojoj se održavaju inovativne radionice i kulinarski događaji sa svrhom promocije istarskih jela i namirnica.

Gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjene djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, uspostava sedam KeyQ+ mjesta glavni su rezultati projekta, koji su promovirani  kroz 7 KeyQ+ Festivala organiziranih izvan sezone koji su okupili sve relevantne dionike u sektoru kulture i turizma. Kreirane KeyQ+ točke su se povezale i integrirale u mrežu centara gastronomske kulture područja, te one uključuju Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina, zgradu Tržnice Pula iz razdoblja Austrougarske, Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, povijesnu arhitektonsku zgradu u Opicini „Brod slobode koji je skrenuo na istok“, srednjovjekovnu didaktičku kuhinju u gradu Cividale del Friuli, Vinsku nacionalnu izložbu u Pramaggioreu , te Casa Artusi – Muzej gastronomije u Forlimpopoliju. (L.K.)