U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

Centar za razvoj i edukaciju – specijalizirani poduzetnički inkubator, EU je projekt vrijednosti 25,8 milijuna kuna i smješten je u poduzetničkoj zoni Grabi. Unutar Centra nalazi se nekoliko zasebnih funkcionalnih cjelina, koje služe za edukaciju te kao praktikumi za učenje

Centar za razvoj i edukaciju – specijalizirani poduzetnički inkubator, naziv je EU projekta koji se kandidira za najbolji EU projekt ispred Zadarske županije u kategoriji Doprinos poduzetništvu.

Projekt je pripremila županijska Ustanova Inovacija koja je i koordinirala cjelokupnu provedbu projekta,  vrijednost projekta bila je 25.857.851 kunu, od čega je kroz EU fondove povučeno 19.067.659 kuna, a vlastita sredstva su iznosila 6.790.191 kunu.

Centar je smješten u poduzetničkoj zoni Grabi, u Općini Poličnik, koja je bila i nositelj projekta, a partneri Zadarska županija i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVACIJA. Projekt je započeo 6.11.2017. godine, a završio 6.2.2020. godine.

Riječ je o specijaliziranom poduzetničkom inkubatoru bruto površine 1.885 četvornih metara. Unutar Centra nalazi se nekoliko zasebnih funkcionalnih cjelina, koje služe za edukaciju te kao praktikumi za učenje i aktivno sudjelovanje u tehnološkim procesima pod stručnim vodstvom. Usluge inkubacije namijenjene su poduzećima u sektorima industrije vezanim uz pčelinje proizvode, prije svega prehrambene i kozmetičke, odnosno one koje kao sirovine koriste proizvode od voska,  propolisa, pčelinjeg otrova, peluda, matične mliječi i meda.

Specijalizirane edukativne usluge Centar će pružati poslovnim subjektima, ali i zaposlenima, nezaposlenima, studentima i učenicima koji planiraju poduzetničke ideje. Pružat će se i usluge inkubacije i konzultantske usluge poduzetnicima te usluge razvoja proizvoda i potpore povećanju konkurentnosti proizvodnje uz stručni nadzor. I kod nezaposlenih naglasak je na one koji aktivno traže posao u prehrambenoj, farmaceutskoj, kozmetičkoj i sličnim industrijama.

U razvojnim radionicama nalazi se suvremena tehnologija i tehnološka rješenja povezana s analizom i pročišćavanjem pčelinjih proizvoda. Punionica meda osigurava potrebnu razinu standarda kvalitete proizvoda zahvaljujući visokotehnološkim rješenjima u području obrade. Kemijsko-mikrobiološki laboratorij  pruža široku paletu usluga  povezanih s analizom karakteristika pčelinjih proizvoda.   Start-up uredi (inkubacija) odgovaraju na potrebe novih MSP-ova, a Praktikum nadalje odgovara na potrebe dionika u segmentu unaprjeđivanja ljudskih kapaciteta u području razvoja i unaprjeđenja proizvoda i usluga. Dvorana za senzoriku omogućava specifikaciju proizvoda.

‘Razvoj poslovne i razvojno-istraživačke infrastrukture ključan je za gospodarski razvoj zemlje pa je tako i uvođenje znanja, novih tehnologija i inovacija u zadarsko gospodarstvo ključno za rast konkurentnosti i razvoj gospodarskih subjekata u Zadarskoj županiji i RH. Provedbom projekta stvorena je potrebna infrastruktura te uvjeti za suradnju gospodarstva s obrazovnim kao i znanstveno-istraživačkim institucijama u razvoju proizvoda više dodane vrijednosti. Hrvatski klasteri konkurentnosti ovom je projektu dodijelio oznaku ‘Projekt od nacionalnog interesa”, kažu u Županiji i dodaju da je ovim projektom stvorena  moderna poduzetnička infrastruktura koja oblikuje Zadarsku županiju kao prepoznatu i gospodarski privlačnu destinaciju kroz mrežu razvojnih aktivnosti uz pomoć koncepta pametne regionalne specijalizacije te omogućuje stvaranje konkurentnijeg gospodarstva Zadarske županije i RH. (L.K.)