Nakon prošlogodišnjeg, prvog velikog izbora za najbolji EU projekt za kojega su županije i njihove razvojne agencije nominirale 21 projekt, ove godine u utrci je 11 projekata više! Nakon što ih sve predstavimo, bit će otvorena i posebna platforma preko koje će građani moći birati svoje favorite….

Čak 32 EU projekta natječe se za titulu najboljega u ovogodišnjem izboru za Najbolji županijski EU projekt kojega organiziramo u suradnji sa Jutarnjim listom, Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Izbor smo pokrenuli kako bi kroz prezentaciju uspješnih EU projekata i isticanje njihovog doprinosa i značaja u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika i hrvatskih građana u cjelini, potaknuli još bolje i efikasnije korištenje EU fondova.

U narednim tjednima predstavit ćemo projekte, nakon čega će – dok stručni žiri bira svoje favorite i pobjednike u četiri kategorije, biti otvorena i posebna platforma na kojoj će i građani moći glasati i izabrati najbolji projekt. Pobjednici će biti proglašeni na Danima regionalnog razvoja i fondova EU koji će se održati krajem rujna u Opatiji.

I ove godine biramo pobjednika u kategorijama Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu.

Najviše prijava stiglo je iz Virovitičko-podravske županije iz koje su svoje projekte nominirali i ušli u finale u sve četiri kategorije, a na drugom je mjestu Splitsko-dalmatinska županija sa tri projekta finalista. Koprivničko-križevačka, Primorsko-goranska, Brodsko-posavska, Međimurska županija i Grad Zagreb imaju po dva projekta u finalu, a ostale županije po jedan.

U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama natječu se četiri projekta – BLUEMED, Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA; Inovation in dressing techniques Razvojne agencije Zagreb; Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, te projekt Tehnološko inovacijski centar Virovitica Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA.

U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici za pobjedu se bori 11 projekata – Kraći put do zdravlja Centra za razvoj Brodsko-posavske županije; Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga Razvojne agencije Zagreb; Muzej budućnosti – građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja Primorsko-goranske županije; 1,2,3…PALIM LAMPICU! – razvoj sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u Međimurskoj županiji Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA; Partnerstvo za sve 2 Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije PORA; Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u SDŽ Javne ustanove RERA S.D.; Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije; Posjetiteljski centar „Dravska priča“ – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA; Rekonstrukcija bolničkog kompleksa i uspostava dnevne bolnice u Općoj bolnici ”Dr. Ivo Pedišić” Sisak kroz infrastrukturna ulaganja i opremanje Javne ustanove Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, Rekonstrukcije i dogradnje osnovne škole sa dodatnim učionicama, dječjim vrtićem i jaslicama, kuhinjom i ostalim pratećim sadržajem Javne ustanove razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije, projekt Secesijska turistička ruta Osijeka i Subotice Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije te projekt Varaždinske županije Solidarnost u prevenciji kriznih situacija i umrežavanje JLS-a i građana u dinamičnoj Europi – SOLICRIS.

U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji natječe se sedam projekataCIRCE2020 – Expansion of the circular economy concept in the central Europe local productive districts Javne ustanove RERA S.D., Claustra+ – Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum Primorsko-goranske županije, In cultura veritas Zagrebačke županije; Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u djelatnosti prerade metala i plastike, kroz razvoj mreže znanja i poduzetničke infrastrukture.  “COMPETE PLAMET” Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Key: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove; Preradović & Csokonai – celebration of romantic poets of the cross-border area (Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području) – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA te projekt Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija (Stronger) Centra za razvoj Brodsko-posavske županije.

I na kraju, u četvrtoj kategoriji, Doprinos poduzetništvu natječe se devet projekata –  Centar za razvoj i edukaciju – specijalizirani poduzetnički inkubator Zadra Nove; ENTER: Entrepreneurship for Employment Zagorske razvojne agencije; Izgradnja poslovnog inkubatora u Radnoj zoni Kosore Javne ustanove RERA S.D.; Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Ličko-senjske županije Javne ustanove Razvojna agencija Ličko-senjske županije – LIRA; Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA; Opremanje Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije PORA; Poduzetnički inkubator Požega Regionalnog koordinatora PSŽ; Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije Krapinsko-zagorske županije, te projekt Renew Heat – Heating communities with renewable energy Javne ustanove Regionalna razvojna agencija Karlovačke županija.

Prošlogodišnji pobjednici

Nakon što predstavimo sve projekte, bit će otvorena i posebna platforma preko koje će građani moći glasati za svoje favorite. Prošle godine uvjerljivu pobjedu po izboru građana odnio je projekt PISMO Sisačko-moslavačke županije, koji je osvojio i drugu nagradu žirija u kategoriji Doprinos poduzetništvu, a u kojoj je pobijedio projekt Održivi rast i razvoj malih i srednjih tvrtki s naglaskom na kulturne i kreativne industrije čiji je nositelj Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije­­­­­

U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama pobjedu je odnio projekt STEMpatičan Virovitičko-podravske županije. Drugo mjesto unutar te kategorije osvojio je projekt Made in Danube – Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti koji se provodio u Vukovarsko-srijemskoj županiji i čiji je nositelj Steinbeis-Europa-Zentrum iz Njemačke. Treće mjesto odnio je projekt StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije Zagrebačkoj inovacijskog centra (ZICER).

U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici pobjedu je odnio projekt NewLight čiji je nositelj REGEA-e (Regionalna energetska zajednica sjeverozapadne Hrvatske), a koji se provodio u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Drugo mjesto pripalo je projektu Varaždinske županija – Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav. Treće mjesto je pak pripalo projektu Povijest na zrnu soli kojem je nositelj Općina Ston i provodio se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji pobjeda je pripala projektu Primorsko-goranske županija Mala barka 2, koji je ujedno bio drugoplasiran po ocjeni publike. Slijedi ga na drugom mjestu projekt Istarske županije Blue Kep. Na trećem mjestu je unutar ove kategorije projekt Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE, projekt Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona (BiH), a kojem je nositelj Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle. Inače, taj je projekt bio i po glasovima javnosti treći. (M.P.D.)