U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

Posjetiteljski centar Dravska priča ima turističke sadržaje namijenjene obrazovnom turizmu djece i mladih, zatim sadržaje za ljubitelje aktivnog odmora i prirode te za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti 

U bivšem ljetnikovcu grofa Draškovića, u mjestu Noskovci, smjestio se je Posjetiteljski centar Dravska priča,  koji pruža interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode. Jedan je to od projekata koji se našao u finalu izbora za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici kojeg je prijavila Razvojna agencija Virovitičko-podravske županije VIDRA. Vrijednost projekta je bila 13.176.303,72 kune, od čega je iz EU povučeno 11.199.858,16 kuna, a vlastita su sredstva bila 1.976.445,56 kune.

Projekt je  trajao je od 15.2.2016. do 29.10.2020. godine.

Centar ima turističke sadržaje namijenjene obrazovnom turizmu djece i mladih, zatim sadržaje za ljubitelje aktivnog odmora i prirode te za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

Posjetiteljski centar bio je i dobitnik nacionalne godišnje nagrade Simply the Best u kategoriji novog projekta u turizmu za 2020. godinu.

Niz sadržaja potiče porast broja posjetitelja u Regionalnom parku Mura – Drava, odnosno Rezervatu biosfere Mura – Drava – Dunav pod zaštitom UNESCO-a, ali i razvoj dopunskih gospodarskih djelatnosti u kućanstvima kroz proizvodnju prehrambenih proizvoda, dodatnu uslugu smještaja ili drugih ugostiteljskih usluga. Provedbom projekta istodobno se vodilo računa i o očuvanju prirodne baštine Regionalnog parka, kao područja rijetkih vlažnih staništa u Europi, razvijeni su turistički sadržaji koji doprinose gospodarskom rastu kraja, ali i povećanju inovativne izobrazbe ciljnih skupina o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama.

Cilj projekta je potaknuti gospodarski razvoj Virovitičko-podravske županije kroz razvoj turističkog odredišta baziranog na interpretaciji bioraznolikosti, te georaznolikosti Regionalnog parka Mura-Drava. Prioritet je interpretacijom prirodne baštine stvoriti preduvjete za razvoj privlačnog turističkog odredišta obrazovnog turizma za djecu i mlade, razviti turističke sadržaje Centra prilagođene osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću te razviti privlačne turističke sadržaje za aktivni odmor koji se temelje na inovativnom doživljaju Regionalnog parka Mura-Drava.

U podrumu Centra uspostavljen je interaktivni postav, u potkrovlju objekta napravljen je zimski vrt, pa perivoj u kojemu se nalaze poučna staza, šetnica uz kanal s vidikovcem, hoteli za kukce, oporavilište za bijele rode, vodena i zelena učionica, labirint u obliku sove, vrt mirisnih doživljaja, dječje igralište, voćnjak, edukativni povrtnjak, štand za prodaju hrane i pića, suvenirnica i sjenica, spremišta za bicikle i kanue. Tu je i bioistraživačka stanica, koja  sadržava laboratorijsku opremu za analizu uzoraka te velik broj priručnika za determinaciju flore i faune. Nadalje, izrađeno je 15 edukativnih programa za djecu vrtićke i školske dobi te četiri trodnevna programa terenske nastave za studente.  Prilagođeni su turistički sadržaji osobama s invaliditetom i educirano je osoblje za pružanje turističkih usluga vođenja slijepih i slabovidnih osoba kao i osoba s poteškoćama u kretanju, edukaciju za cikloturističke vodiće i interpretatore prirode.  Razvojem sadržaja za tri ciljne skupine i kvalitetnom promocijom usmjerenom direktno prema njima, pretpostavka je kako će se u prvoj godini nakon završetka projekta ostvariti 1 800  posjeta.

Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, a partneri  Turistička zajednica Županije,  VIDRA-Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije i  Virovitičko-podravska županija. (L.K.)