U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

Tehnološko inovacijski centar je treća znanstveno-istraživačka institucija na području Virovitičko-podravske županije i nastavak je ulaganja i pomoći poljoprivrednicima, koji već proizvode vrhunske domaće proizvode

Tehnološko inovacijski centar Virovitica projekt je Virovitičko-podravske županije koji se kandidira u izboru za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos znanosti i inovacijama. Predložen je od strane Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA-e.

Projekt je to vrijednosti 20.103.236,26 kuna, od čega su bespovratna EU sredstva bila 17.559.874,21 kunu, a vlastita sredstva 2.607.622,05 kuna.

Projekt se je provodio na području grada Virovitice, od početka srpnja 2017. godine do početka lipnja ove godine. Nositelj projekta je bila Virovitičko-podravska županija, a partneri Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.

Nakon Panonskog drvnog centra kompetencija i Centra za razvoj i istraživanje u mljekarstvu, Tehnološko inovacijski centar, je treća znanstveno-istraživačka institucija na području Virovitičko-podravske županije. Nalazi se nedaleko Veleučilišta u Virovitici i predstavlja jedan je najznačajnijih županijskih projekata koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je vrijednost ovog projekta koji predstavlja nastavak ulaganja i pomoći poljoprivrednicima, koji već proizvode vrhunske domaće proizvode, podsjetivši kako se na području VPŽ proizvodi najkvalitetnija kamilica na svijetu.

‘Kada smo 2013. otvorili Poduzetnički inkubator u Virovitici razmišljali smo što možemo učiniti za naše poljoprivrednike, pogotovo one koji se bave ljekovitim biljem, pčelarstvom i mlijekom. Znamo da najbolja kamilica na svijetu dolazi iz naše županije i da imamo najbolji med, a i po vinima smo sve poznatiji. Tehnološko inovacijski centar bit će u funkciji našim poljoprivrednicima, našim proizvođačima koji se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, prvenstveno onima koji se bave pčelarstvom, proizvodnjom meda, ljekovitog bilja i vina. Ovaj projekt neće samo služiti proizvođačima s područja Virovitičko-podravske županije. Tu govorimo o područjima poljoprivrede i razvoju sektora koji će kroz inovacije pružati sve ono što je potrebno hrvatskom gospodarstvu’ – rekao je župan Igor Andrović.

Tehnološko inovacijski centar namijenjen je primijenjenim istraživanjima. Svoje djelovanje usmjerava na dva odjela istraživanja: Prehrambeno-tehnološki odjel i Poljoprivredni odjel te odsjeke za mlijeko, med i ljekovito bilje, a korist od nje će imati i poljoprivrednici, kao i znanstvena zajednica. Uz to što mu je  osnovna djelatnosti med, mlijeko i ljekovito bilje, u budućnosti će to biti i vino. Uz moderne laboratorije, ovaj novi i moderni centar, koji se prostire na 1754 četvorna metra, može se pohvaliti posebnom, modularnom konferencijskom dvoranom koja može primiti i to 350 ljudi.

Korist od Tehnološko inovacijskog centra, imat će i znanstvena zajednica, budući da će studenti visokoobrazovnih ustanova ovdje moći odraditi dio svoje prakse ili doktorska istraživanja. U modernom multifunkcionalnom objektu, opremljenom sa suvremenom istraživačkom opremom, moći će se raditi istraživanja u području poljoprivrede i prehrambene industrije.

Provedbom projekta uspostavljena je infrastrukturna potpora poljoprivrednicima u Virovitičko-podravskoj županiji kroz izgradnju Tehnološko inovacijskog centra. Potpora podrazumijeva dostupnost analiza proizvoda i savjetodavnu pomoć u prostorima centra. Prijenos rezultata projekta moguć je i na druge županije s obzirom da je koncept projekta osigurati ravnomjernu podršku na  prostoru cijele Županije. (L.K., fotografije: Kristijan Toplak)