U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

U Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko-podravske županije trenutno imaju  51 stanara s oko 120 zaposlenih. Prema postojećim cijenama su, uz poduzetnički inkubator u Vukovaru, trenutno najpovoljnija opcija za poduzetnike i gospodarstvenike u Slavoniji

Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije jedan je od četiri predložena projekta Virovitičko-podravske županije u izboru za najbolji EU projekt, a kojeg je unutar kategorije Doprinos poduzetništvu predložila VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Cilj projekta bio je razvoj mreže poduzetničko poslovne infrastrukture na prostoru Virovitičko-podravske županije a kako bi se potaknuo rast malih i srednjih poduzetnika, povećao broja usluga i njihova dostupnost malim i srednjim poduzetnicima na prostoru Županije te razvijanje prepoznatljivosti Mreže inkubatora. Ciljevi su i postignuti te broj stanara stalno raste.

Vrijednost projekta bila je 27.907.310,57 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava bio je 19.970.530,49 kuna, dok su vlastita sredstva bila 7.895.659,34 kune.

Projekt je počeo s provedbom početkom travnja 2017. godine, a završio krajem 2020. godine.  Nositelj projekta bila je Virovitičko-podravska županija, a partneri  Gradska razvojna agencija Slatine i Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije d.o.o.

Unatoč koronavirusu, u Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko-podravske županije bilježe sjajne rezultate. Trenutno je 51 stanar u poduzetničkim inkubatorima u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, s oko 120 zaposlenih. Korisnici u prvoj godini ne plaćaju najam, a sve im troškove podmiruje Županija.

‘I do sada je poduzetnicima s njihovim poduzetničkim pričama, poduzetnički inkubator bio sjajna polazišna točka koja im daje “vjetar u leđa”. Smatramo kako je u vrijeme epidemije koronavirusa, ali i općenito, svaka pomoć poduzetnicima vrlo važna, jer onaj iznos koji bi oni, negdje morali davati za najam prostora, to ne moraju, jer im županija sufinancira troškove. Tako mogu investirati u buduću proizvodnju, biti konkurentni na tržištu ili povećati plaće svojim radnicima’ – kaže župan Igor Andrović.

Prema postojećim cijenama, poduzetnički inkubatori u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, su uz poduzetnički inkubator u Vukovaru, trenutno najpovoljnija opcija za poduzetnike i gospodarstvenike u Slavoniji.  No, nisu to jedine prednosti boravka u Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko-podravske županije.

– Stanari u županijskim poduzetničkim inkubatorima mogu postati svi poduzetnici početnici u razdoblju do 3 godine od početka poslovanja. Od ove godine, stanar može postati i OPG koji ima upisanu dopunsku djelatnost, na primjer prerada poljoprivrednih proizvoda. Osim besplatnog poslovnog prostora u poduzetničkim inkubatorima stanarima se besplatno pružaju i usluge mentorstva u početku poslovanja, priprema poslovnih planova i projekata, edukacija i informiranje o svim važnim temama i aktualnostima vezanima za poslovanje, promocija putem sajmova, medija i društvenih mreža, besplatan brzi internet te umrežavanje s drugim poduzetnicima. Sve ove usluge potpuno su besplatne za stanare. Cilj je u narednom periodu i osnivanje ispostave HAMAG-BICRO-a u Mreži inkubatora VPŽ – naglasili su iz Poduzetničkog inkubatora VPŽ.

Provedbom projekta u gradu Slatini, Orahovici i Pitomači uspostavljena je ravnomjerna infrastrukturna potpora poduzetnicima u Virovitičko-podravskoj županiji, a koja podrazumijeva dostupnost funkcionalnih poslovnih prostora. Također, paralelno se povećava i savjetodavna pomoć MSP-ima jer je u prostorima poduzetničkih inkubatora ujedno osiguran i prostor za PPI-jeve koji će im pružati dodatne usluge i jačati njihove kapacitete.

‘Prijenos rezultata projekta moguć je i na druge županije obzirom da koncept projekta s kojim se želi osigurati ravnomjerna podrška na prostoru cijele županije i koncept oko olakšavanja ulaska mladih, žena i ostale populacije u poduzetničke vode može biti atraktivan koncept koji se može primijeniti i na ostale dijelove države’, komentiraju u Razvojnoj agenciji VIDRA. (L.K., Fotografija: Kristijan Toplak)