U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

Projekt Preradović & Csokonai doprinio je tematskom povezivanju kulturnih objekata u pograničnom području Hrvatske i Mađarske te tako rezultirao stvaranjem aktivnih turističkih destinacija

Na području Grabrovnice u Virovitičko-podravskoj županiji od 1.10.2017. do 31.12.2019. provodio se je EU projekt Preradović & Csokonai – celebration of romantic poets of the cross-border area (Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području). Projekt je Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA prijavila u izbor za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji.

Ukupna vrijednost projekta bila je 11.322.526,94 kune, isplaćena bespovratna sredstva bila su 9.624.147,83 kune, a vlastita 1.207.540,03 kune.

Nositelj projekta bila je Općina Pitomača, a partner  Grad Csurgó.

Opći cilj projekta bio je zajednički iskoristiti objekte kulturne baštine u prekograničnoj regiji Hrvatske i Mađarske radi otkrivanja i povezivanja zajedničkih vrijednosti u kulturi, književnosti i poeziji.

Projekt je tako bio sinergija iskustva i vještina mađarskih partnera i postojeće kulturne baštine hrvatskih partnera čime je potaknuta zajednička prekogranična transfuzija kulturnih i kreativnih potencijala.

Projekt je doprinio tematskom povezivanju kulturnih objekata u pograničnom području te tako rezultirao stvaranjem aktivnih turističkih destinacija. Istovremeno, doprinos je bio i skretanje pažnje na važnost uloge koju imaju književnost i poezija u razvoju kultura susjednih zemalja i otkrivanja međusobnih utjecaja ne toliko različitih kultura.

Glavni rezultat projekta je obnovljena i opremljena rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici  u suvremeni interpretacijski centar inspiriran životom i djelom ovog pjesnika  te opremljen muzej posvećen pjesniku Mihalyu Csokonaiju Vitezu u Csurgu s ciljem povećanja atraktivnosti prekograničnog područja kroz poboljšanje kulturne infrastrukture i stvaranje zajedničkih regionalnih kulturno-turističkih proizvoda.

Projektom je uspostavljena  veza književnosti i pjesničkog života dvije zemlje. Kroz projekt lokalno stanovništvo upoznalo je kulturne i književne vrijednosti susjednih država, a povećao se i interes drugih kulturnih institucija s ciljem izgradnje prekograničnog partnerstva. Sudjelovanjem u događanjima porastao je broj posjetitelja i noćenja u pograničnom području što će na kraju rezultirati i povećanjem potrošnje.

Pjesnikova rodna kuća, danas Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića, službeno je bila otvorena za javnost 13. lipnja 2019. godine. Cijela Kuća prožeta je multimedijskim te interaktivnim sadržajima poput multimedijalnog izložka “Virtualna Stvarnost“ i holograma Petra Preradovića, a interaktivnim sadržajem nudimo dovršavanje pjesama, zajedničko slaganje stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama te pregledavanje audio-vizualnih zapisa o Grabrovnici i pjesniku, preslušavanje skladbi nastalih na temelju Preradovićevih pjesama te još sadržaja koji sve posjetitelje oduševljava. Također, svim posjetiteljima predlažemo gledanje igrano-dokumentarnog filma „Ja, Preradović“ u trajanju od 20-ak minuta.

Pored mnoštva posjetitelja, kako pojedinačnih posjetitelja i organiziranih grupa, u Kući Petra Preradovića održalo se u razdoblju od službenog otvorenja pregršt kulturnih, umjetničkih i glazbenih događanja.

Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića možete posjetiti od ponedjeljka do petka od 10.00 do 17.00 sati. Više o samom Interpretacijskom centru Petra Preradovića može se vidjeti na web stranici: http://www.preradovic.eu/. (L.K.)