Kroz razne mjere, sufinanciranja kamata, bespovratne pomoći, u ovo vrijeme epidemije korona virusa, Virovitičko-podravska županija je za gospodarstvo izdvojila oko 3 milijuna kuna, a uz pomoć  VIDRA-e i Poduzetničkog inkubatora VPŽ  besplatno su se pripremali projekti poduzetnicima za ESIF zajmove i COVID kredite. Bez obzira na situaciju, Županija je zajedno sa svojim gradovima i općinama prikupila preko pola milijuna kuna za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji. Također, nastavljaju se projekti, a pet je ključnih –  brza cesta prema Zagrebu, obnova rodilišta Opće bolnice Virovitica i izgradnja zgrade Zavoda za hitnu medicinu VPŽ,  projekt Sušionica povrća, pa gradnja 11 novih vrtića te obnova dvorca Janković u Cabuni.

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, između dva telefonska razgovora u kojima spominje pomoć Virovitičko-podravske županije za Sisak i Petrinju i postradalo područje Sisačko-moslavačke županije, analizira nam, po mnogo čemu „čudnu 2020. godinu“.

Kako je kriza zbog korona virusa utjecala na vašu županiju, iako se posljedice još zbrajaju, te kako ste pomogli najugroženijima?

 – Nije nama život stao, mi smo se samo prilagodili novim okolnostima. Primjerice, odgodili smo naš sajam Viroexpo i to je bila odluka kojom smo tada, u rano proljeće stopirali mogući dolazak korona virusa na naše područje. Sve projekte koje smo zacrtali, smo ostvarili ili su se oni neznatno produžili. Našim poduzetnicima, gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicama, kroz razne mjere, sufinanciranja kamata, bespovratne pomoći, u ovo vrijeme epidemije korona virusa, izdvojili smo oko 3 milijuna kuna, uz pomoć naše VIDRA i Poduzetničkog inkubatora VPŽ koji su besplatno pripremali projekte poduzetnicima za ESIF zajmove i COVID kredite. Svaka ta kuna je pomoć njima i čuvanju radnih mjesta. Naravno, zahvalni smo Vladi RH, jer je ona u prvom valu korona virusa za 7.084 radnika s područja naše županije izdvojila 62.657.765 kuna. Žao mi je jer nas je korona virus stopirala u uzlaznoj putanji rasta, primjerice prema podacima FINA-e, u Virovitičko-podravskoj županiji je u 2019. godini rastao broj zaposlenih, plaća i investicija, prihodi su iznosili 5 milijardi kuna, uz povećanje od 10,9 posto u odnosu na 2018. godinu.

Korona virus nam je svima promijenio živote, uskratila nam je neka, do tada normalna i ustaljena ponašanja. No, pokazali smo zajedništvo, odlučnost uhvatiti se ukoštac s tim nedaćama. Protiv korona virus se pojavilo cjepivo, a Vlada RH će dati punu potporu nastradalim područjima u potresu. I Virovitičko-podravska županija će se uključiti u pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji. Oni su naši prijatelji, bili su partneri našeg sajma Viroexpa i naša srca su za njih uvijek otvorena.

Uključili ste se i u pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji? 

– Virovitičko-podravska županija, kao i svi gradovi i općine koje su sudjelovale, uputile su Sisačko-moslavačkoj županiji više od 500.000 kuna iz svojih proračunskih sredstava. Osim toga, društva Crvenog križa s područja Virovitice, Slatine, Orahovice i Pitomače, organizirano su prikupljala pomoć za stanovnike pogođenog područja, uz podršku gradova i općina kojima teritorijalno pripadaju, kao i podršku Virovitičko-podravske županije.

 Provode se projekti važni za bolju povezanost Županije…

– Prometna povezanost je nama krucijalno važna. Tu u prvom redu mislim na brzu cestu prema Zagrebu. Ona je za nas žila kucavica gospodarskog razvoja. Natječaj za dio od Virovitice do Špišić Bukovice je raspisan, očekujemo u 2021. početak radova. Od Virovitice do Pitomače se obnavlja željeznička pruga. Skratit će to putovanje i prema Zagrebu i tom dijelu Hrvatske.

Prema podacima, Virovitičko-podravska županija je lider po povlačenju europskih sredstva po glavi stanovnika.

– Važno je planiranje. Prošli su nam projekti za projektnu dokumentaciju projekta Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“ i „Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti“. Tu je i sušionica povrća. Kada budemo imali njihovu projektnu dokumentaciju, prijavit ćemo ih na EU fondove. To je precrtan putokaz kako radimo svih ovih godina do sada. Ti su projekti ključni za nastavak novog Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Kolika je važnost Programa za Slavoniju, Baranju i Srijem, pa tako i za vašu Županiju?

– Kao župan Virovitičko-podravske županije, odgovorno tvrdim, „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ najbolji je projekt jedne Vlade od kada je države Hrvatske. Nitko, nikada, kao u vrijeme premijera Andreja Plenkovića, nije toliko uložio u pet slavonskih županija. Prema novom Razvojnom sporazumu za Slavoniju Baranju i Srijem na području Virovitičko-podravske županije najznačajniji projekt koji će se ovim Sporazumom graditi je Izgradnja i opremanje sušionice povrća u Virovitici, čija je procijenjena vrijednost 225.825.000,00 kuna. Gradit će se Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti čija je procijenjena vrijednost 24.779.000,00 kuna, a za istraživanje geotermalnih potencijala na području Virovitičko-podravske županije, izdvojit će se 20.000.000,00 kuna. Osim toga, Virovitičko-podravska županija s Osječko-baranjskom županijom dio je projekta Rekonstrukcija pruge od Osijeka do Virovitice, čija je procijenjena vrijednost 1.152.000.000,00 kuna. U suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, radimo na projektu Izgradnja regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom čija je procijenjena vrijednost 60.000.000,00 kuna. Navedeni projekti dat će novi zamah razvoju Virovitičko-podravske županije.

Volite izdvajati pet ključnih projekata u vašoj Županiji..

-Da, to je brza cesta prema Zagrebu –  „kraljica“ naših projekata, jer bolja povezanost garantira daljnji i brži gospodarski razvoj Virovitičko-podravske županije. Veselim se jer će ove godine, kako sam naveo, početi gradnja od Virovitice do Špišić Bukovice. Zatim, obnova rodilišta Opće bolnice Virovitica i izgradnja zgrade Zavoda za hitnu medicinu VPŽ.  Ulaganje u bolje zdravstvene uvjete, osigurat će bolju skrb i zaštitu naših stanovnika i bolje uvjete rada naših liječnika. Tu je i spomenuti projekt Sušionica povrća gdje provodimo projekt vezan za projektnu dokumentaciju, ali to će u godinama pred nama biti projekt od iznimnog značenja za našu županiju jer će objedinjavati proizvodni proces od polja do stola uz izgradnja i opremanje sušionice povrća u Virovitici. Zatim, gradnja 11 novih vrtića.  „Ako se kuća gradi od temelja, tada se društvo gradi od vrtića“ je izjava koja najbolje ocrtava što je to sredstvima Ministarstva poljoprivrede dobila naša Županija. I na kraju obnova dvorca Janković u Cabuni.  S obnovom dvorca u Cabuni, kreirat ćemo kvartet obnovljenih dvoraca u krugu od samo 20 kilometara, a to nema nitko u Hrvatskoj. Nakon Kurije Janković u Cabuni, Dvorca Pejačević u Virovitici, Dvorca Janković u Suhopolju, obnovljeni dvorac u Cabuni, koji će biti Centar za kulturu zdravlja, predstavljat će krunu naših nastojanja obnova kulturne baštine i stavljanja je u funkciju razvoja ovoga kraja.

Koliki će značaj obnovljeni dvorci imati za turizam?

– Obnovom ruševnog dvorca dobili smo Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, on je postao biser ovog dijela Slavonije, a obnovljen je EU i županijskim sredstvima. Gotovo na obali rijeke Drave, nalazi se naša Dravska priča, gdje svaki zaljubljenik u prirodu može upoznati skrivene ljepote pod zaštitom UNESCO-a, kroz čudesni multimedijalni prikaz. Park prirode Papuk je priča za sebe, tamo raste Geo centar u Voćinu, Jankovac je omiljeno slavonsko izletište. Osim toga, potpisali smo ugovor za Centar za kulturu zdravlja Dvorac Janković u Cabuni. Nitko u budućnosti neće imati 4 obnovljena dvorcu u krugu od samo 20 kilometara, jer tu su i Dvorac Pejačević u Virovitici i Kurija Janković u Kapela Dvoru koja je hotel dobitnik Priznanja za izvrsnost u poslovanju koju dodjeljuje HotelsCombined za 2020. godinu. To su  naše pretpostavka za razvoj turizma na našem području, uz prekrasnu plemićku rutu, koja spaja sve najbolje iz našega kraja.

Važnost dajete i ulaganju u poljoprivredu. Jedini ste u zemlji imali pokusni sustav podzemnog navodnjavanja

– To podzemno navodnjavanje je putokaz kako naši poljoprivrednici mogu imati i 100 posto veće prihode na svojim površinama. Ove godine nam kreću radovi na sustavu navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, tu su i sustavi Lukač, Đolta II. Čađavica koje ćemo projektirati. Priroda i klimatske promjene nas uče da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. A kako imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za trenutne, ali i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobe bespovratna sredstva. Sve to što radimo ostat će budućim naraštajima. Nama u 2021. godini završavaju dva ključna gospodarska razvojna projekta, Tehnološko-inovacijski centar i Centar za istraživanje u mljekarstvu. Njih trebamo staviti u funkciju stvaranja boljih gospodarskih aktivnosti, prvenstveno na uslugu našim poljoprivrednicima i mljekarima. I u vrijeme korona virusa se pokazalo kako na našem području ima poduzetničke aktivnosti, pa naši poduzetnički inkubatori u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači bilježe popunjenost od 65 posto.

Kako je objavljeno, lani se je rodilo u Županiji više beba nego godinu prije. Kako brinete o najmlađima, ali i starijoj djeci kroz obrazovanje? Uostalom, projekt Budi STEMpatičan proglašen je u našem izboru najboljim europskim projektom u RH u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama“

– U 2020. smo otvorili pet novih vrtića od 11 koliko se gradi na našem području sredstvima Ministarstva poljoprivrede. Stvaramo bolje uvjete od vrtića do fakulteta. Stoga nije čudno i slučajno, da je Virovitičko-podravska županija, po istraživanju UNICEF-a, objavljenom u publikaciji „Kako do vrtića za sve?“, za razdoblje od 2012. do 2018. godine, među pet HR županija koje bilježe najveći rast obuhvaćene djece u program ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Energetski smo obnovili škole u Josipovu, Suhopolju, Pitomači, Gornjem Bazju, sportsku dvoranu Tehničke škole. Imamo i novu dvoranu COOR-a u Virovitici, a u budućnosti ćemo graditi školu u Kladarama i Vukosavljevici, projektirati nove škole u Pitomači i Orahovici i dvoranu u Ćeralijama, energetski obnoviti škole u Okrugljači i Novom Gracu. Ponovno smo pokrenuli stručni studij drvne tehnologije u Virovitici, a i Orahovica je već nekoliko godina studentski grad. Uz našu Visoku školu u Virovitici to je putokaz kvalitetnijoj obrazovnoj strukturi u godinama koje su pred nama. Uostalom, upravo je naš projekt Budi STEMpatičan proglašen za najbolji europski projekt u RH u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama“, čime se pokazalo da smo na prvom putu.

U 2021. krećete, kako ste rekli, u obnovu rodilišta u Virovitici. Također, zbog ostanka liječnika, imate i za njih mjere?

– Da. I kompletnu energetsku obnovu zgrada A, B i C Opće bolnice Virovitica. Sve je to nadogradnja projekata koje smo provodili prošlih godina kada smo izgradili i opremili novu dnevnu bolnicu u Virovitici. U 2020. smo energetski obnovili i zgradu Opće medicine u Virovitici, Paviljon IV. u Slatini, ambulante u Bušetini i Suhopolju. U 2021. krećemo s izgradnjom nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu, kao i nove ambulante u Gornjem Bazju. Osigurali smo sredstva za sufinanciranje kamata na stambene kredite liječnika u iznosu od 120.000 kuna, kao i sredstva za sufinanciranje najma stana liječnicima u iznosu od 330.000 kuna. Osim toga, potpisali smo ugovor o gradnji „sigurne kuće“, za što smo dobili 10 milijuna bespovratnih kuna. Dolaskom cjepiva, očekujem kako će korona virus „nestati“ iz naših života, kako bi ponovno, punim plućima mogli krenuti u stvaranje novih projekata i nove budućnosti za našu djecu. (Lidija Kiseljak)