Stožer civilne zaštite Istarske županije prvi je u Hrvatskoj uveo restrikcije što  je osiguralo sigurno zdravstveno okruženje. Na samom početku pojave virusa zajedno s istarskim gradovima osigurano je 2 milijuna kuna za nabavu zaštitnog materijala i opreme za potrebe zdravstvenih ustanova te 2 milijuna kuna, odnosno milijun kuna više u odnosu na prošlu godinu, za dodjelu potpora poduzetnicima. Najvažnije investicije su  izgradnja i opremanje nove Opće bolnice u Puli, izgradnja Medicinske škole, projekt navodnjavanja.. Kroz program mjera za zadržavanje liječnika i ostalog medicinskog osoblja ove je godine osigurano 948.000 kuna. Istarska županija je i jedina koja je u prethodnih deset godina imala porast stanovnika.

Krizi unatoč, kaže nam u intervjuu obnašatelj dužnosti župana Istarske županije Fabrizio Radin, proračun za 2021. godinu uključuje razvojnu komponentu, kroz nastavak velikih višegodišnjih investicija i početak novih kapitalnih projekata koji će unaprijediti kvalitetu života u Istri. Ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju iznose 492.697.599 kuna.

S odmakom vremena, kako bi ocijenili brzinu i ispravnost uvođenja prvih mjera u borbi protiv korone?
– Stožer civilne zaštite Istarske županije, u suradnji s Istarskom županijom i istarskim gradovima pokazao se iznimno uspješnim u suočavanju s globalnom krizom, zvanom COVID-19. Od pojave epidemije, prvo u susjednoj nam Italiji, a potom i Hrvatskoj, u Istarskoj županiji smo promptno reagirali te poduzeli sve protuepidemijske mjere kako bi širenje zaraze sveli na najmanju moguću mjeru. Stožer civilne zaštite IŽ je tako prvi u Hrvatskoj uveo restrikcije što nam je osiguralo sigurno zdravstveno okruženje. Pokazali smo, dakle, da dobrom strategijom možemo imati stabilnu epidemiološku situaciju, što nažalost nije bio slučaj u drugim hrvatskim županijama. Rezultat je to svih naših napora, ali i izuzetne discipline naših građana i gostiju, kao i poslovnih subjekata u pridržavanju propisanih mjera, kojima i ovom prilikom želim zahvaliti.
Na samom početku pojave virusa zajedno s istarskim gradovima smo osigurali 2 milijuna kuna za nabavu zaštitnog materijala i opreme za potrebe zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Istarska županija i predstavili mjere za rasterećenje gospodarstva. Istarska županija je osigurala i 2 milijuna kuna, odnosno milijun kuna više u odnosu na prošlu godinu, za dodjelu potpora poduzetnicima s ciljem poticanja razvoja malog gospodarstva na području Istarske županije te pružanja pomoći poduzetnicima u prilagodbi novim uvjetima poslovanja nastalim kao posljedica pandemije. Inicirao sam i osnivanje dva povjerenstva, za turizam i poljoprivredu, kako bi navedenim sektorima pružili pomoć i podršku, te je predstavljena inicijativa za oživljavanje turizma u Istri.

Gubici su veliki, nezaposlenost je porasla.. iako je teško prognozirati, kada očekujete povratak gospodarske aktivnosti u vašoj Županiji?
– Još uvijek živimo u nesigurnim vremenima i teško je predviđati, no vjerujem kako će se globalno gospodarstvo postepeno opravljati, što je povezano s dolaskom cjepiva i stvaranjem imuniteta krda. Pandemija je pokazala da nije dobro oslanjati se samo na jednu granu, u hrvatskom slučaju na turizam. Prihodi od turizma su svakako iznimno značajna stavka u istarskom gospodarstvu, ali i prije korona krize ulagali smo i ulagat ćemo i u druga područja poput IT sektora, poljoprivrede, malo i srednje poduzetništvo, obrtništvo, inovacije… Dodatnu šansu razvoja pružaju i EU projekti koje ćemo i dalje znati pravovremeno iskoristiti. Istra je i u jeku pandemije, prošlo ljeto, ostvarila iznenađujuće dobar turistički promet, u prvom redu jer smo pokazali da vladamo situacijom i da je epidemiološka slika na Poluotoku stabilna. Na nama je, stoga, da i dalje budemo odgovorni prvenstveno prema sebi, jer ćemo time ujedno pokazati potencijalnim gostima da je Istra sigurna i poželjna destinacija.

Vi ste i lani imali zadovoljavajuće podatke u turizmu, s obzirom na situaciju. Koliki je interes do sada iskazan, ako imate informacije iz agencija ili TZ?
– Svi ključni dionici u turizmu složni su kako je situacija neizvjesna i teško je predvidjeti kako će se dalje razvijati. Za sezonu se svi pripremaju i sve će biti spremno kako bi gosti bili zadovoljni i sigurni. Za sada znamo da mnoge zemlje strogo ne preporučuju svojim ljudima da rade bilo kakve rezervacije smještaja u sljedećih nekoliko mjeseci. Broj rezervacija koje sada pristižu su okvirno na razini od 25 % ili nešto manje od onoga što bi se za ovo doba godina, u normalnim okolnostima, smatralo uobičajenim. Dakle, kao što sam prije rekao na nama je da vodimo računa o povoljnoj i sigurnoj epidemiološkoj situaciji, kako bi nas strane zemlje stavile na listu zemalja u kojima se može (preporučuje) putovati. A onda će last minute biti ključan i odrediti sezonu, koja će po svemu sudeći početi slično kao i lani.

Koje su konkretno mjere usmjerene gospodarstvu? (poduzetnicima, poljoprivrednicima, obrtima…), odnosno poticaji koje imate svake godine plus one koje se odnose na COVID mjere?
– Istarska županija dodjeljuje potpore poduzetnicima te provodi Program subvencioniranja kamate za poduzetničke kredite. Posljednja kreditna linija „Poduzetnik Istarske županije 2020.“, i to 17. po redu, pokrenuta je u studenom prošle godine, s ukupnim kreditnim potencijalom od 385 milijuna kuna. Istarska županija i gradovi subvencioniraju kamatu s jedan posto iz županijskog i gradskih proračuna. Istarska županija posljednjih više od dva desetljeća snažno potiče i ulaže i u razvoj poljoprivrede, a veliki doprinos na tome putu je nesumnjivo dao i Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, koji je od 1995. godine pa do kraja 2019. godine odobrio ukupno 1.141 zajmova.

Zdravstvo je pokazalo sve veći značaj. Tu imate niz važnih projekata, ali i mjera kojima privlačite buduće doktore da ostanu u županiji…

– Tako je. Pandemija je pokazala koliko je važno imati kvalitetan, stručan i dobro organiziran zdravstveni sustav. Nužno je, dakle, ulaganje kako u infrastrukturu, tako u kadar i to je upravo ono što činimo u Istarskoj županiji. Svakako najvažnija investicija je izgradnja i opremanje nove Opće bolnice u Puli, potom i izgradnja Medicinske škole, a spomenimo i okončane projekte poput nadogradnje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ili izgradnju Doma zdravlja u Vodnjanu. Županija provodi i Program subvencioniranja kamata za stambene kredite i plaćanja zakupnina za smještaj liječnika i ostalog deficitarnog medicinskog osoblja, za što je u ovogodišnjem proračunu predviđeno 948.000,00 kuna.

I stipendije su izdašne… koliko ih i u kojem iznosu odobravate u ovoj godini?
– Istarska županija u akademskoj godini 2020./2021. dodjeljuje ukupno 85 studentskih stipendija u tri kategorije te je za tu namjenu u proračunu osigurano ukupno 1.261.000,00 kuna. Prva kategorija, koja je uvedena prošle godine, odnosi se na studente na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji, čime se želi doprinijeti ublažavanju problema nedostatka liječničkog kadra, prisutnog u cijeloj državi. Natječaj za studente medicine netom je okončan te će se dodijeliti ukupno 25 stipendija u mjesečnom iznosu od 2.200,00 kuna neto, a isplaćuju se za 10 mjeseci, odnosno od 1. listopada do 31. srpnja. Budući da su stipendije višegodišnje, 13 studenata su pravo na stipendiju ostvarili prijavom na natječaj u akademskoj godini 2019./2020, a preostalih 12 su novi stipendisti.
U drugoj kategoriji dodjeljujemo 40 jednogodišnjih stipendija redovnim studentima Istarske županije, u mjesečnom iznosu od 1.100,00 kuna, te se i one isplaćuju za deset mjeseci. Treća kategorija, predviđa dodjelu 20 jednogodišnjih stipendija studentima slabijeg imovnog statusa u mjesečnom iznosu 1.100,00 kuna, za deset mjeseci.

Osim projekata u zdravstvu, još je niz značajnih projekata koji su napravljeni i koji su u procesu realizacije ili u planu – koji su najbitniji?
– Cijeli je niz višegodišnjih investicija s kojima nastavljamo u ovoj godini, a izdvojio bih izgradnju Medicinske škole Pula, izgradnju Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka, izgradnju Sustava javnog navodnjavanja Petrovia, završnu fazu adaptacije zgrade Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ u Rovinju, izgradnju Kuće istarskih kaštela u Momjanu, kao i uspostavu Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula. Od novih projekata spomenimo izgradnju domova za starije osobe u Pazinu i Labinu, dogradnju i rekonstrukciju Doma u Buzetu, dogradnju lifta u Domu za starije osobe u Raši, potom rekonstrukciju Talijanske srednje škole Leonardo da Vinci Buje itd. Govoreći, pak, o programima koje provodimo, tu su subvencioniranje kamata za poduzetničke kredite, subvencioniranje kamata za stambene kredite i plaćanje zakupnina za smještaj liječnika i ostalog deficitarnog medicinskog osoblja, te financiranje Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Kada govorimo o iznosima, ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju iznose 492.697.599 kn, od čega se po područjima iz Plana razvojnih programa za zdravstvo izdvaja 205.429.024 kuna, za navodnjavanje 144.220.000 kuna, za obrazovanje 132.656.410 kuna, za socijalnu skrb 7.607.325 kuna i ostalo 2.784.840 kuna.

U ovogodišnjem proračunu – na kojim ste stavkama morali štedjeti, gdje je pak usmjereno isto ili više novaca?
– Proračuna Istarske županije za 2021. godinu proizvod je okolnosti u kojima se nalazimo, dakle direktna je posljedica pandemije, gospodarske krize i fiskalne politike koju provodi Vlada Republike Hrvatske. Zato smo planiranju prihoda za tekuću godinu pristupili vrlo oprezno, posebno nenamjenskih i jednako smo tako bili racionalni pri planiranju rashoda. Međutim, krizi unatoč, Proračun za 2021. godinu uključuje razvojnu komponentu, kroz nastavak velikih višegodišnjih investicija i početak novih kapitalnih projekata koji će unaprijediti kvalitetu života u Istri.

Hoće li i koliko, prema računici, na financije utjecati i od ove godine nova porezna reforma?
– Izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak kojima su porezne stope snižene s 24% na 20%, odnosno s 36% na 30%, uz povrat poreza na dohodak tijekom 2021. godine osobama mlađim od 25 odnosno 30 godina imaju direktan utjecaj na ostvarenje poreznih prihoda. Međutim, krajem 2020. godine usvojen je i novi Zakon o financiranju JLPRS, kojim su povećani udjeli gradova, općina i županija u raspodjeli prihoda od poreza na dohodak, čime su umanjeni negativni efekti porezne reforme na realizaciju proračunskih prihoda. Udio županija u raspodjeli ukupnog dohotka povećan je sa 17% na 20%, te je u Proračunu Istarske županije za 2021. godinu porez na dohodak planiran u visini od 137 milijuna kuna. U odnosu na prethodnu godinu, u kojoj su navedeni prihodi zbog pandemije značajno smanjeni, planirano je povećanje od 32%, no u odnosu na 2019. godinu planirani prihodi su manji za 7%.

Demografska slika je godinama u Istri dobra u odnosu na ostatak zemlje.. koliko i sama Županija tome pridonosi sa svojim programima, projektima, mjerama…?
– Najnoviji podatci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je Istarska županija, jedina uz Grad Zagreb, u proteklom desetljeću zabilježila porast broja stanovnika, čemu je nesumnjivo doprinijelo sve što smo do sada činili, za koje se politike zalagali i koje projekte provodili, bilo da govorimo o Županiji, bilo o istarskim općinama i gradovima. Vodili smo se ravnomjernom teritorijalnom i sektorskom zastupljenošću, a posebno smo bili usmjereni na ruralne sredine koje su najugroženije. Također, siguran sam da je za pozitivne demografske trendove u Istri zaslužan i naš prepoznatljiv način života, naša multikulturalnost, tolerantnost i miroljubivost… jednom riječju – naša istarska konvivenca, odnosno suživot. (Lidija Kiseljak)