U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

Kroz projekt Rekonstrukcija bolničkog kompleksa i uspostava dnevne bolnice u Općoj bolnici ”Dr. Ivo Pedišić” omogućena je potpunija i adekvatnija medicinska zaštita i skrb pacijentima iz područja rada Dnevnih bolnica, poboljšana je kvaliteta i organizacija rada Opće bolnice Sisak te je korisnicima iz cijele Sisačko-moslavačke županije omogućena kvalitetnija i dostupnija zdravstvena usluga.

Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije prijavila je u izboru za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici projekt Rekonstrukcija bolničkog kompleksa i uspostava dnevne bolnice u Općoj bolnici ”Dr. Ivo Pedišić” Sisak kroz infrastrukturna ulaganja i opremanje.

Vrijednost projekta bila je 88.820.625 kuna, kroz Europski fond za regionalni razvoj je povučeno 50.000.000 te je trajao od 29.8.2016. do 30.6.2021. godine.

S projektom se je htjela pružiti potpunija i adekvatnija medicinska zaštita i skrb pacijentima kroz izgradnju i opremanje Središnjeg paviljona u kojem se nalazi Dnevna bolnica Opće bolnice Sisak, a što se mjeri kroz smanjenje broja prijema na akutne bolničke odjele za 9,18% u sljedećih nekoliko godina.

Glavni rezultat projekta je izgrađen i opremljen Središnji paviljon u kojem se nalaze Dnevna bolnica i Objedinjeni hitni bolnički prijem. Broj ugovorenih postelja Dnevne bolnice je povećan sa 36 na 56, u skladu s Nacionalnim planom.

Projekt je omogućio potpuniju i adekvatniju medicinsku zaštitu i skrb pacijentima iz područja rada Dnevnih bolnica, poboljšana je kvaliteta i organizacija rada Opće bolnice Sisak te je korisnicima iz cijele Sisačko-moslavačke županije omogućena kvalitetnija i dostupnija zdravstvena usluga. Projekt je posebno značajan i za djelatnike bolnice koji će raditi u puno boljim uvjetima. Posebno je to bitno u kontekstu velikih oštećenja koja je bolnica pretrpjela u nedavnom katastrofalnom potresu, jer je dio odjela iz drugih oštećenih objekata premješten u nove prostore Središnjeg paviljona.


Sve to doprinosi velikom značaju ovog projekta za bolnicu u Sisku i općenito Sisačko-moslavačku županiju, a benefiti su postali jasni od prvog dana funkcioniranja objekta.

Opća bolnica “Dr. Ivo Pedišić” Sisak pruža usluge polikliničko-konzilijarne i stacionarne zdravstvene zaštite. Prije početka projekta ugovoreni broj kreveta s HZZO-om iznosio je ukupno 426 u Sisku te na lokalitetu Petrinja 33 kreveta. Postojanje bolnice u Sisku vrlo je važno za grad i Županiju u kojoj živi 172.439 stanovnika, s obzirom na to da je jedina županijska bolnica, dobro geografski i regionalno pozicionirana te nekim stanovnicima županije i jedina dostupna. S obzirom da se SMŽ nalazi u I. skupini jedinica regionalne samouprave, s indeksom razvijenosti manjim od 75% prosjeka RH te vrlo lošom gospodarskom situacijom, dodatni troškovi putovanja i liječenja su nekim stanovnicima neprihvatljivi. S druge strane, bolnica zapošljava veliki broj djelatnika (1000) koji su boravišno vezani za područje županije čime direktno pridonosi zapošljavanju i očuvanju radnih mjesta.

‘Trideset godina ovdje se nije izgradio niti jedan objekt, a ovo je ujedno i prvi izgrađen u cijelosti. Tri je godine građen, i uz epidemiju korone i potres uspjeli smo izgraditi središnji paviljon u cijelosti. Najviše zadovoljstva uz medicinske djelatnike, imat će hitni pacijenti jer zgrada sadrži objedinjeni hitni bolnički prijem koji do sada nismo imali, pa će svi hitni pacijenti od sada, bez obzira na dijagnozu, biti pregledani na jednom mjestu, a nakon trijaže i dijagnostike liječenje će moći nastaviti u istoj zgradi u prostoru dnevne bolnice’, prokomentirao je ravnatelj sisačke opće bolnice dr. Tomislav Dujmenović. (L.K.)