Splitsko-dalmatinska županija u novu godinu ulazi s najvećim proračunom do sada, kao i najvećim u odnosu na ostale županije, u visini od 2,22 milijarde kuna. U planu je nastavak i početak novih projekata, kao što su kapitalna ulaganja u škole, jačanje Centra izvrsnosti, ICT županije, ulaganja u ceste i luke, istraživanje i razvoj… Nastavljaju se i demografske mjere, najprepoznatljivija Tu je tvoj dom, pa mjera Budi tu, naknade za rođene bebe, a kreće se i s postupnim uvođenjem besplatne prehrane za osnovnoškolce.

Kako naglašava župan Blaženko Boban Županija će biti ove godine veliko gradilište, jer se kreće s velikim ulaganjima u prometnu infrastrukturu. U sljedećem razdoblju slijede i velika ulaganja u gradnju i dogradnju škola te nastavak projekata u zdravstvu, prije svega u KBC.

Donijeli ste 2,22 milijarde kuna vrijedan proračun… Koje su najvažnije stavke, koje se odnose na mjere i projekte?

– Proračun je transparentan, razvojan i demografski.  Što se tiče socijalne i demografske komponente, izdvajaju se projekti “Tu je tvoj dom” i “Budi tu”. I u 2022. godini osigurali smo 3,8 milijuna kuna na pomoći za novorođenu djecu. Uvodi se i novi projekt, a to je prehrana osnovnoškolcima. Shodno financijskim mogućnostima to će se odnositi na 4., 5. i 6. kategoriju na području naše županije, ali ćemo postupno to uvoditi za sve osnovnoškolce u školama kojima smo mi osnivači. Izdvajam projekte “Firrespill”; “Skriveni Habitati” te luke u Omišu, Kaštelima i Sućurju. Tu je i projekt centri kompetencija za turizam te elektrotehniku i informatiku, inkubator za startupove u sklopu projekta ICT županija, interpretacijski centar u Dugopolju “Skriveni habitati”, u ovom trenutku 387 milijuna aktivnih kapitalnih ulaganja u ceste, luke i sl., 2 posto sredstava za istraživanje razvoj i inovacije…

Prije sedam godina krenulo se u projekt izgradnje posjetiteljskog centra na Podima u Dugopolju. Kada je predviđen završetak? 

– Projekt je dio ukupnog projekta Skriveni habitati iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 34.548.820 kuna. Sredstva su najvećim dijelom (19.475.720 kuna)  iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ostatak sredstava je iz proračuna Županije. Radovi bi trebali biti završeni tijekom sljedeće godine, a potpuno opremljen Centar bi za posjetitelje mogao biti otvoren do jeseni 2022. godine.

Niz je i projekata na području prometne infrastrukture, širokopojasnog interneta…

– Razvijamo širokopojasni internet na terenu Dalmatinske zagore. Već smo odradili niz aktivnosti. Projekt je važan za naše ljude na tom području, za razvoj turizma i poduzetništva. Već su krenuli i drugi infrastrukturni projekt, kroz šest Aglomeracija poboljšat će se vodno-komunalna infrastruktura, zahvaljujući Vladi RH, ali i europskim sredstvima, a iznad svega zahvaljujući našoj Javnoj ustanovi RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije. U opticaju je više od 6,3 milijardi kuna za tu svrhu. Kada je riječ o prometnoj infrastrukturi, zapadni ulaz u grad Split se intenzivno radi, a prvo tromjesečje 2022. će biti početak jednog velikog buma gradnje u našoj županiji. U tom razdoblju se očekuje početak radova na nadvožnjaku na Širini u Solinu, zatim pristupne ceste tunelu Kozjak, u završnoj fazi je i priprema za početak realizacije dionice od čvora Mravince do čvora TTTS, a već sada smo svjedoci velikih ulaganja od Županije u izgradnju luka i lučke infrastrukture na našim otocima. I ne mislimo na tome stati, već idemo velikim zamahom i dalje.
Nedavno je objavljen početak javne nabave za izgradnju tunela Kozjak jer je dokumentacija dovedena do kraja. Kako će ići sama javna nabava to ćemo vidjeti, ali u svakom slučaju mi očekujemo da ćemo u ranoj fazi iduće godine pokrenuti i samu izgradnju tunela. Što se tiče pristupne ceste od samog čvora Vučevica do sjevernog portala tunela, to očekujemo u prvom tromjesečju, vjerojatno zajedno s nadvožnjakom na Širini.

Projekt Tu je tvoj dom izdvaja se u cijeloj zemlji kao dobar primjer demografske mjere. Koliko je sredstava do sada odobreno?
– Projekt se provodi unatrag tri godine. Kroz to vrijeme za ukupno 160 obitelji s područja Dalmatinske zagore, odnosno ruralnih područja, Splitsko-dalmatinska županija dodijeljeno je oko 16 milijuna kuna potpore. Od toga je lani realizirano 36 ugovora u ukupnoj vrijednosti većoj od 3,6 milijuna kuna.

Lani ste na izborima opet pobijedili u izboru za župana. Što je učinjeno u tih pola godine?
– Na lokalnim izborima sam dobio povjerenje građana za još jedan mandat. Kada je riječ o Županijskoj skupštini, istina, konstituirana je iz trećeg pokušaja, ali tijekom ta dva mjeseca dogovora, razgovora i suradnje, smatram da je sve postavljeno sistematično, a tomu je možda pomoglo i moje dosadašnje iskustvo na mjestu župana, ali i gradonačelnika Solina. Sjećam se kada su me nakon konstituiranja 16. kolovoza mediji pitali: Kasnite župane, pa kada će se sve to skupa stići? Evo, ja s ponosom kažem, kao što sam i tada odgovorio, da ćemo ubaciti u maksimalnu brzinu, i ja i moji zamjenici, Ante Šošić i Stipe Čogelja, i sve stručne službe, i da ćemo stići. I tako se i dogodilo. Donijeli smo već prostorni plan, proračun, rebalans, i niz drugih akata koji proizlaze iz spomenuta tri dokumenta, a sve na boljitak življenja svakog stanovnika naše Županije. Veseli me se što smo se uspjeli konstituirati jer ne moramo izdvajati dodatna sredstva za ponovljene izbore. Tako smo mogli isplatiti još jednu tranšu kroz sufinanciranje u projektu Tu je tvoj dom, ali isto tako osigurati gotovo šest milijuna kuna za 248 mladih poduzetnika početnika među kojima su 93 žene.

Među vodećim ste županijama po izdvajanju sredstava za obrazovanje, što je pokazala i naša analiza – posebno se izdvajaju vaši centri izvrsnosti?
– Imali ste prilike u Spaladium Areni vidjeti kako smo organizirali međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju Enter. Držim da je bila na svjetskoj razini, a organizirana je u cilju razvoja i unaprjeđenja rada s potencijalno darovitom djecom i mladima. Treba dati važnosti tim mladim darovitim ljudima, oni će jednoga dana vratiti društvu puno toga više. Zahvaljujem ovom prilikom i njihovim mentorima, ima ih 120, koji s njima predano rade. Treba spomenuti i ICT Županija, segment koji je također bio sastavni dio ove konferencije. Iznimno je važan jer u sebi sadrži važne infrastrukturne projekte.
Županija je i ove godine omogućila studentima besplatan prijevoz vlakom do mjesta njihova studiranja. Nastavljaju se i nagrađivati najbolji učenici, pa je tako nedavno 78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori primili nagrade župana. I u proračunu za sljedeću godinu iznos od 80.000 kuna planiran je za jednokratnu novčanu nagradu uspješnim učenicima osnovnih škola koji su ostvarili odličan plasman na državnim natjecanjima iz znanja (prvo, drugo i treće mjesto) kao i za nagradu mentorima najuspješnijih učenika. Iznos od 180.000 kuna pak za jednokratnu novčanu nagradu uspješnim učenicima srednjih škola koji su ostvarili odličan plasman na državnim natjecanjima iz znanja i robotike te učenicima strukovnih škola (prvo, drugo i treće mjesto) kao i za nagradu mentorima najuspješnijih učenika. Županija će također i dalje financijski pomagati sudjelovanje na natjecanjima.
Županija ima mjeru jednokratne novčane pomoć studentima iz višečlanih obitelji (obitelji s pet i više djece) u troškovima studiranja, sukladno postavljenim
kriterijima. U veljači 2021. je donesena Odluka o raspodjeli sredstva za 131 studenta iz obitelji s petero i više djece te su sredstva isplaćena.
Županija dijelom sa svojim sredstvima sudjeluje u projektu financiranom iz ESF-a Učimo zajedno IV u trajanju od jedne godine kojim se financira rad pomoćnika u nastavi kao pomoć učenicima sa teškoćama u razvoju. U školskoj godini 2021./2022. u projekt je uključeno 250 pomoćnika koji pružaju potporu za 270 učenika s teškoćama u 50 osnovnih i 18 srednjih škola. Ukupna vrijednost projekta je 11.325.450,00 kuna, od čega je 9,5 milijuna kuna bespovratno. Također sudjelujemo i u projektu Centra kompetentnosti.

Ulagat će se i u kapitalne projekte…
– Neki od njih su dogradnja škole i dvorane OŠ kralja Zvonimira u Segetu Donjem zbog prelaska na jednu smjenu, pa dogradnja OŠ kneza Trpimira i dvorane u Kaštel Gomilici i OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu zbog prelaska na dvije smjene, nadalje, izgradnja nove škole Sv. Martina u Podstrani, a kako bi se rasteretila postojeća škola te bi obje također prešle na rad u jednoj smjeni. Planira se i dogradnja OŠ Vladimira Nazora u Postirama i također prelaska na jednu smjenu. Nova škola gradila bi se u Supetru s planom rada u jednoj smjeni i mogućnosti korištenja škole u komercijalne svrhe. Izgradnja školskih dvorana planirana je u u OŠ dr. fra Karlo Balić u Šestanovcu, OŠ Kamešnica u Otoku, OŠ Jesenice u Dugom Ratu, OŠ Petra Kružića u Klisu, OŠ Tina Ujevića u Krivodolu i OŠ Vis. U Sinju je plan gradnje nove škole fra Pavla Vučkovića. U III. gimnaziji u Splitu planirana je dogradnja učionica za program međunarodne mature. U Omišu je planirana gradnja nove srednje škole ‘Jure Kaštelan’.  Plan je i gradnja kata u Zdravstvenoj školi u Splitu. Nadalje, plan je i nastavak ulaganja u Turističko-ugostiteljsku školu i Obrtno tehničku školu u Splitu. Uz ove projekte, pripremljeni su i projekti energetske obnove.

Korona je pojačala i ulaganja u zdravstvo...
– U znak zahvalnosti zdravstvenom osoblju zahvaljujući rebalansu proračuna donijeli smo odluku i donirali 600 tisuća kuna za potrebe našeg KBCa, dok smo 370 tisuća kuna, odnosno po deset tisuća uplatili za 37 udruga i ustanova koje pomažu potrebitima. Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije trenutno provodi dva velika projekta. “Prvi je projekt ‘Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a drugi opremanje kompletne radiologije. Lani je nabavljeno najviše uređaja, a svih 12 lokacija koje imaju radiologiju je opremljeno digitalnim rendgenima, mamografima i ultrazvučnim aparatima.
Županija aktivno sudjeluje u izradi i realizaciji projekata KBC-a već tri godine. Regionalni transfuzijski centar je započet nedavno, a Objedinjeni hitni bolnički prijem se radi značajno i polovica toga projekta će biti dovršena najvećim dijelom do kraja veljače, tako da će ta polovica biti u funkciji do ove turističke sezone, nakon čega će se graditi druga polovica te se očekuje da će do 2023. godine Objedinjeni hitni bolnički prijem biti dovršen.

Pomogli ste i stradaloj Sisačko-moslavačkoj županiji…
– Splitsko-dalmatinska županija organizirat će ljetovanje za gotovo 1300 djece s područja Sisačko-moslavačke županije. Županija je već sufinancirala obnovu osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” u Gori pored Petrinje, a 50 djece s toga područja već je ove godine je boravilo u kampu Crvenoga križa u Okrugu. (Lidija Kiseljak)