Na nedjeljnim izborima u drugom krugu, sedam župana/ica je zadržalo svoju poziciju, četiri dosadašnja župana su izgubili izbore, dvije županije su dobile nove župane nakon što se njihovi prethodnici nisu niti kandidirali, a jedna novog župana nakon što prijašnji župan nije prošao još u prvom krugu. HDZ je izgubio jednu županiju, a dobio tri. Inače, u prvom krugu je, podsjetimo se, izabrano šest župana/ica. Sljedeće četiri godine dvije županije će voditi žene. 

Zlatko Komadina u Primorsko-goranskoj županiji, Božidar Longin u Zadarskoj županiji, Nikola Dobroslavić u Dubrovačkoj, Blaženko Boban u Splitsko-dalmatinskoj, Darko Koren u Koprivničko-križevačkoj, Stjepan Kožić u Zagrebačkoj županiji te Martina Furdek-Hajdin, koja je obnašala dužnost županice u Karlovačkoj županiji, sedam je župana/ica koju su zadržali svoje pozicije.  Župani Šibensko-kninske, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske i Ličko-senjske  županije, Goran Pauk, Damir Bajs, Radimir Čačić i Darko Milinović  više nisu župani, a zamijenili su ih Marko Jelić u ŠKŽ,  Marko Marušić u BBŽ, Anđelko Stričak u VŽ i Ernest Petry u LSŽ. Prijašnji župan u Vukovarsko-srijemskoj županiji Božo Galić i  obnašatelj dužnosti župana u Istarskoj županiji Fabrizio Radin nisu se kandidirali na ovim izborima, pa je u drugom krugu u Istarskoj županiji za novog župana izabran Boris Miletić, a u Vukovarsko-srijemskoj Damir Dekanić. Prijašnji župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić nije prošao još u prvom krugu, a u drugom krugu pobjedu je odnio Ivan Celjak.

Podsjetimo se da su u prvom krugu izbora poziciju župana zadržali, dobivši odmah više od 50 posto glasova, župan Međimurske županije Matija Posavec, Krapinsko-zagorske Željko Kolar, Osječko-baranjske Ivan Anušić, Virovitičko-podravske Igor Andrović te Brodsko-posavske Danijel Marušić, dok je u Požeško-slavonskoj za županicu već u prvom krugu izabrana Antonija Jozić, a njezin prethodnik Alojzije Tomašević nije se niti kandidirao na ovim izborima.

HDZ je tako, sa 13 osvojenih županija i na ovim izborima potvrdio da je daleko najjača stranka na lokalnoj raziniizgubili su dosad jaku utvrdu, Šibensko-kninsku županiju, no s druge strane su vratili vlast u Ličko-senjskoj, te osvojili dosad njima nedodirljive Bjelovarsko-bilogorsku i Varaždinsku županiju. 

Zlatko Komadina u drugom krugu je dobio potporu 57,89 posto glasača te je tako SDP zadržao dominaciju u toj županiji. Protukandidat mu je bio Gari Cappelli. S osvojenih 50,05 posto glasova IDS-ov Boris Miletić je bio tek nešto bolji od protukandidata iz redova SDP-a Danijela Ferića, odnosno za samo 54 glasa više. Božidar Longin ostaje župan u Zadarskoj županiji, a pobijedio je protukandidata Ivicu Žuvelu s osvojenih 51,42 posto glasova. Ernest Petry iz redova HDZ-a pobijedio je dosadašnjeg župana Ličko-senjske županije Darka Milinovića, s osvojenih 54,41 posto glasova birača. I u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pobjedu je odnio hadezeovac Marko Marušić s osvojenih 57,54 posto glasova i maknuo dosadašnjeg župana Damira Bajsa. Ista je situacija i u Varaždinskoj županiji. Anđelko Stričak iz HDZ-a s osvojenih 51,68 posto glasova bio je bolji od dosadašnjeg župana Radimira Čačića. Goran Pauk i HDZ izgubili su pak Šibensko-kninsku županiju, gdje je pobijedio s osvojenih 60,87 posto Marko Jelić, donedavni gradonačelnik Knina. Blaženko Boban ostaje župan u Splitsko-dalmatinskoj županiji, osvojio je povjerenje 60,56 posto birača i pobijedio protukandidata sdepeovca Ranka Ostojića. I Dubrovačko-neretvanska županija ostaje s istim županom. Nikola Dobroslavić osvojio je 52,07 posto glasova i bio bolji od Bože Petrova iz redova MOST-a. Martina Furdek-Hajdin osvojila je u Karlovačkoj županiji povjerenje 61,98 posto glasača i bila bolja od Stjepana Mikulandrića. U Sisačko-moslavačkoj županiji kandidat HDZ-a Ivan Celjak odnio je visoku pobjedu nad Danielom Berdaisom osvojivši 71,48 posto glasova birača. Darko Koren ostaje župan Koprivničko-križevačke županije s osvojenih 51,2 posto glasova i pobjedom nad Mladenom Kešerom. I Zagrebačku županiju ostaje voditi i u sljedećem mandatu Stjepan Kožić, dobio je povjerenje 53,79 posto birača. Protukandidat mu je bio sdpeovac Mihael Zmajlović. Damir Dekanić i Josip Dabro su se natjecali u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a s osvojenih 56,9 posto glasova pobjedu je odnio Dekanić.

Marko Jelić, novi župan Šibensko-kninske županije, izabran je prije četiri godine za gradonačelnika Knina i bio je prvi nestranački gradonačelnik u povijesti toga Grada. Jelić je doktor molekularne biologije i bivši dekan veleučilišta Marko Marulić. Završio je molekularnu biologiju na PMF_u u Zagrebu, a 2000. godine je otišao u Kiel, na sveučilište Christian Albrecht. Nakon toga se 2002. godine zajedno s cijelom grupom prebacio u Muenchen na sveučilište Ludwig Maximillian, jedno od najboljih na svijetu, 48. po rangu, a biološki fakultet tog sveučilišta na kojem je doktorirao najbolji je u Njemačkoj. Nakon obrane doktorata, Jelić se u Hrvatsku vratio krajem listopada 2003. godine. Godinu dana je bio bez posla, a onda ga je bivši kninski gradonačelnik Vinko Marić pozvao da se uključi u rad Centra za poduzetništvo na kojem je postao viši savjetnik za nove tehnologije. Osnivač je i bivši dekan veleučilišta Marko Marulić.

Boris Miletić, dugogodišnji gradonačelnik Pule, je pak novi župan Istarske županije. Diplomirani je ekonomist, a uz fakultetsku diplomu, dodatno se stručno obrazovao na Cleveland State University, Levin College of Urban Affairs 2001. godine, a od studenog 2007. do siječnja 2008. godine na Ekonomskim fakultetima u Zagrebu i Splitu pohađao je tečaj na temu Korporativnog upravljanja za članove nadzornih i upravnih odbora. Profesionalnu karijeru započeo je pripravnik u Istarskoj županiji 2000. godine. Godinu dana nakon toga zapošljava se kao stručni referent u Istarskoj razvojnoj agenciji, u kojoj 2004. godine postaje i izvršni direktor, istodobno vodeći i HBOR-ov regionalni ured za Istru. Godine 2006. postaje gradonačelnik Pule, a tri godine (2008.-2011.) zastupao je interese Istre i u Hrvatskom saboru. Miletić je i predsjednik IDS-a.

Novi župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić diplomirani je ekonomist, ima 36 godine i živi u Bjelovaru.  Predstojnik je bjelovarskog ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Aktivno sudjeluje u politici više od 15 godina.

‘Moj program je ubrzani razvoj, a njega možemo ostvariti samo svi zajedno. Hvala svim gradonačelnicima i načelnicima na nesebičnoj potpori. Jako se veselim suradnji s njima. Kolegi Damiru Bajsu zahvaljujem na trudu koji je do sada uložio u razvoj naše županije i želim mu sve najbolje u daljnjem političkom radu u Saboru.’ – poručio je novi župan Bjelovarsko-bilogorske županije na FB profilu.

Ernest Petry novi je župan Ličko-senjske županije. Petry je magistar prava koji je zaposlen na mjestu direktora distribucijskog područja Elektrolika Gospić u HEP-Operatoru distribucijskog sustava d.o.o. Rođen je 1974. godine u Gospiću, a svojedobno je bio predsjednik Zavičajnog kluba studenata Grada Gospića, voditelj Hrvatskog doma zavičajnih klubova studenata Sveučilišta u Zagrebu, dopredsjednik Hrvatske akademske zajednice, glasnogovornik Hrvatskog vijeća udruga studenata te dobitnik rektorovog priznanja za ustroj Hrvatskog doma zavičajnih klubova. Politički put počeo je još 1990. u Mladeži HDZ-a, pa prešao u Hrvatski blok, nekoliko godina se potom povukao iz politike, da bi se u vrijeme SDP-ove vlasti učlanio u HNS. Bio je predsjednik gospićkog ogranka te stranke, a poslije je postao i šef županijskog HNS-a. Uoči izbora za Ličko-senjsku županiju ponovno se je učlanio u HDZ i dobio mjesto na listi. Petry je na zadnjim lokalnim izborima, 2017., bio i nezavisni kandidat na listi Bure promjena za župana.

‘Pred nama je puno posla. Potrebne su nam značajne i dubinske promjene u vođenju Županije. Tim kojemu ću biti na čelu naredne četiri godine spreman je i sposoban učiniti upravo to: pokrenuti pozitivne promjene, pokrenuti projekte kojima ćemo zadržati mlade i otvoriti nova radna mjesta, otvoriti Županiju svim građanima, postati najbolji mogući partner Vladi Republike Hrvatske te okupiti sve ljude dobrih i plemenitih ideja kako bismo zajedno radili na razvoju našeg kraja.’ – objavio je Petry na FB profilu.

Novi župan Varaždinske županije Anđelko Stričak magistar je ekonomije. Od 2015. godine zastupnik je u Hrvatskom saboru RH, a ranijih godina obnašao brojne dužnosti u tijelima lokalne i regionalne samouprave, pa je tako bio načelnik Općine Visoko, vijećnik u Županijskoj skupštini Varaždinske županije,  član Županijskog poglavarstva, član brojnih odbora, povjerenstava i komisija. Član je HDZ-a od 1993. godine te je od tada bio i na brojnim stranačkim dužnostima, a član je i dužnosnik u nekoliko udruga.

‘Vjerujem da ćemo u ovom mandatu ostvariti jako dobru suradnju u korist svih naših građana. Uvijek sam isticao odakle dolazim, iz male sredine, malog mjesta Čanjevo i time se ponosim. Živim u Varaždinu, u prekrasnom gradu i zaista me veseli da sam na svom životnom putu uspio zadobiti povjerenje svojih sumještana, a i na području cijele Varaždinske županije’ – kratko je poručio novi župan VŽ nakon pobjede.

Ivan Celjak vodit će sljedeće četiri godine Sisačko-moslavačku županiju. Bivši je dožupan donedavnog župana i bivšeg člana HDZ-a Ive Žinića, a tu je funkciju napustio prije godinu dana, nakon izborenog saborskog mandata. Rođen je u Sisku i magistar je prava.

‘Odgovoran posao je pred nama i pozivam još jednom sve gradonačelnike i načelnike iz naše županije na konstruktivnu suradnju u cilju boljitka svih stanovnica i stanovnika Sisačko-moslavačke županije. Neka ovo bude zaista jedno novo, pozitivno razdoblje’ poručio je Celjak na FB profilu.

Damir Dekanić, novi župan Vukovarsko-srijemske županije, diplomirani je inženjer šumarstva. Član je HDZ-a od 1990. godine. Od 2013. godine volonterski obnaša dužnost načelnika Općine Andrijaševci. Karijeru je izgradio u Hrvatskim šumama d.o.o. gdje od 2017. godine obnaša dužnost Voditelja Uprave šuma podružnice Vinkovci.

‘Smatram da donosim novu energiju, novu snagu. Nizom mjera namjera mi je probuditi gospodarstvo, voditi računa o zdravstvu, “socijali” i mladima, ali i zaustaviti odlazak mladih te vratiti one koji su do sada otišli.’ – poručio je Dekanić novinarima nakon pobjede.

Martina Furdek-Hajdin županica je Karlovačke županije. Diplomirani je inženjer arhitekture. U struci je radila u nekoliko tvrtki, godinu dana, od 2006. do 2007. godine  i  u Ministarstvu zaštite okoliša, a potom do 2017. godine  na raznim pozicijama u Gradu Karlovcu. Nakon što je lani župan odstupio s čelne pozicije Županije, kao zamjenica Martina F.H. je obnašala dužnost županice.

Stjepan Kožić nastavit će voditi Zagrebačku županiju, a gdje je župan već 20 godina. Isti staž ima i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Blaženku Bobanu je ovo drugi mandat u vodstvu Splitsko-dalmatinske županije, isto kao i Božidaru Longinu na čelu Zadarske županije, a Darku Korenu četvrti na čelu Koprivničko-križevačke županije kao i Nikoli Dobroslaviću na čelu Dubrovačko-neretvanske županije. (Lidija Kiseljak)