U izboru za najbolji županijski EU projekt koji se birao glasanjem građana, od ukupno 26.704 glasača, uvjerljivu pobjedu odnio je projekt PISMO Sisačko-moslavačke županije, odnosno njezine razvojne agencije SiMoRa-e, s osvojenih 8.051 glasova. Istodobno je projekt bio drugoplasirani po izboru žirija u kategoriji Doprinos poduzetništvu. Riječ je o poduzetničkom inkubatoru za video igre smještenom u Novskoj, koji je postao prepoznatljiv i izvan granica zemlje, a nakon kojega slijedi  i gradnja kampusa gaming industrije. Županija se nastoji pozicionirati kao središte gaming industrije u Hrvatskoj, najbrže rastuće industrije na svijetu. No, osim ovoga projekta, Županija ima još niz vezanih za poticanje poduzetništva. 

Onog trenutka kada sam došao na čelo Sisačko-moslavačke županije rekao sam kako se ne smije dogoditi da promakne ijedan natječaj. Rezultat toga i jesu svi ovi projekti kojima nastojimo biti vodeća Županija po povlačenju sredstava iz EU fondova, a samim time i nastojimo doprinijeti razvoju županije te opstanku na ovim prostorima, kaže nam u intervjuu župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Uz čestitke na pobjedi, možete nam dati i komentar oko značaja samog projekta, koji je dobio još jedno priznanje. Kolika je njegova važnost za razvoj te sve traženije industrije koja i otvara nova radna mjesta, izuzetno bitna za SMŽ u kojem su mnoge industrije nestale ili smanjene..?

– Veliko je zadovoljstvo kada projekt postigne ovakve hvalevrijedne rezultate i to u zaista kratkom razdoblju. Naime, projekt „Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska“ dio je inicijative Sisačko-moslavačke županije kojom se županija nastoji pozicionirati kao središte gaming industrije u Hrvatskoj, najbrže rastuće industrije na svijetu. Projekt je započeo 2017. godine i bio je zamišljen kroz pet koraka koji bi se polako razvijali, međutim interes je bio velik i projekt je prepoznat ne samo u Hrvatskoj već i izvan granica zemlje. Danas, Poduzetnički inkubator PISMO se sastoji od dvije zgrade, 26 funkcionalnih jedinica, opremljene najmodernijom tehnologijom, što uključuje: VR opremu, glazbeni studio, video studio, konferencijsku dvoranu, motion capture studio, 3D printer, multimedijski prostor i još mnogo toga. U njemu posluje trideset i osam tvrtki s oko pedesetak zaposlenih, a to i je bio jedan od ciljeva, privući mlade gamere i start-up poduzetnike iz čitave zemlje. Zato i je ovo priznanje od velike važnosti za Sisačko-moslavačku županiju. Međutim, ovdje nije kraj, nakon gradnje gaming inkubatora koji je oživio Novsku, Sisačko-moslavačka županija i Razvojna agencija SI-MO-RA kreću u nastavak projekta – gradnju Kampusa gaming industrije vrijednog preko 62 milijuna eura, koji je proglašen i Strateškim projektom Republike Hrvatske.

Poduzetništvo ima velik značaj u Županiji. Kako, neovisno od EU projekata, potičete gospodarstvo?

– U svrhu stvaranja što povoljnijeg okruženja za razvoj gospodarstva na ovom području, Sisačko-moslavačka županija je u okviru svojih proračunskih mogućnosti nastavila doprinositi što povoljnijem okruženju za razvoj malog gospodarstva i turizma  kroz provedbu vlastitog sustava poticajnih mjera.  U  2020.    godini  je  planirano ukupno 13.319.520 kuna namijenjenih za provedbu ukupno 12 poticajnih mjera, a sustav bespovratnih potpora  usmjeren je na ciljane segmente gospodarstva: obrtništvo, inovacije i proizvodne djelatnosti. Jedna od poticajnih mjera koju treba istaknuti je županijska kreditna linija „Poduzetnički krediti 2018-2020“ kroz koju poduzetnici mogu koristiti investicijske kredite  i uz 0 % kamata. U proteklih godinu dana kroz ovu kreditnu liniju odobreno je ukupno 31 kredit ukupne vrijednosti 25.328.333,28 kuna, a provedba tih investicija rezultirala je novozapošljavanjem 52 osobe, dok se kroz refinanciranje omogućila opstojnost još 6 radnih mjesta.

Također su u provedbi i projekti poput „Kapitalne pomoći za nove investicije i obrtna sredstva“ u iznosu od 750.000 kuna, odnosno dodjela bespovratnih  kapitalnih pomoći i obrtnih sredstava  u svrhu osnivanja novih,  opstojnosti i razvoja postojećih obrta i mikro trgovačkih društava do 9 zaposlenih  koji djeluju na području Županije, a bave se proizvodnom djelatnošću. Zatim „Subvencija kamata za kredite HAMAG BICRO“ u vrijednosti 50.000 kuna za subvencioniranje preostalog iznosa kamatne stope mikro, malim i srednjim poduzetnicima koji su registrirani sa sjedištem i posluju na području Sisačko-moslavačke županije, a koji tijekom 2020. godine ostvare ugovorni odnos s HAMAG BICRO vezano za korištenje jednog od Investicijskih zajmova. Kroz projekt Tradicijski umjetnički obrti namijenjen je iznos od 350.000 kuna, a riječ je o sufinanciranju poslovanja obrtnika koji obavljaju svoju djelatnost na tradicijski ili umjetnički način.

Projekt  „Poticanje startupova u gaming industriji“ u vrijednosti 450.000 kuna usmjeren je na poticaje i  modernizaciju  kapaciteta koji će proizvoditi elektroničke i druge proizvode visokog stupnja finalizacije, dakle osnivanje i djelovanje startup tvrtki/obrta koji se bave gaming industrijom, a djeluju u okviru Poduzetničkog inkubatora Novska.

Tu su i projekti Unapređenje turističke ponude u Sisačko-moslavačkoj županiji u iznosu od 400.000 kuna  ili unapređenje postojećih turističkih kapaciteta te razvoj selektivnih oblika turizma, kao i „Sufinanciranje organiziranog dolaska turista u Sisačko-moslavačku županiju  u vrijednosti od  300.000 kuna, tj. poticanje organiziranog dolaska turista te njihov višednevni boravak i smještaj kod registriranih turističkih subjekata na području Županije.

Kroz projekt „Poticanje novozapošljavanja u SIsačko-moslavačkoj županiji  u iznosu od 650.000 kuna cilj je potaknuti novo zapošljavanje. Poznato je kako je nezaposlenost jedna od najvećih gospodarskih problema u Sisačko-moslavačkoj županiji pa kako bi potaknuli novo zapošljavanje, Sisačko- moslavačka županija je započela provedbu ovog projekta u vidu nove poticajne mjere  namijenjene subjektima malog gospodarstva. Ovim poticajnim mjerama Sisačko–moslavačka županija planira nastaviti i dalje te poticati opstojnost postojećih gospodarskih subjekata i  razvoj kroz nove investicije i novozapošljavanje.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Koliko ste ih do sada ugovorili, proveli…EU projekata? Imate li neki koji bi izdvojili posebno bitnim za Županiju? 

– Sisačko – moslavačka županija  u suradnji sa Razvojnom agencijom SIMORA pripremila je od 2015. do danas 573 projekta, a samo u 2018. i 2019. prijavljeno je 179 projekata.  Vrijednost prijavljenih projekata je 1.154.552.612,35 kn, dok je u provedbi još projekata u vrijednosti 700 milijuna kuna. Niz je trenutnih projekata koji se provode na području Županije, kao što su: Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak za područje elektrotehnike i računalstva u Sisačko–moslavačkoj županiji u vrijednosti 76.767.572,40 kuna, zatim Regionalni centar kompetentnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji prema novim i inovativnim znanjima i vještinama u vrijednosti 48.083.859,43 kune. Vrijedan projekt „CROWN“ financiran iz prekograničnog programa Hrvatska – BiH – Crna Gora u vrijednosti od 616.169,00 eura „CREATIVE@CBC“, projekt također financiran iz prekograničnog programa Hrvatska – BiH – crna Gora u vrijednosti 595.214,00 eura.

Projekt koji je na samom kraju je „Izgradnja Središnjeg paviljona Opće bolnice u Sisku“, opremanje Opće bolnice Sisak u svrhu povećanja kvalitete zdravstvenih usluga, nabava opreme za pružanje zdravstvenih usluga te opremanje četiri odjela: Objedinjeni hitni prijem, hemodijaliza, Laboratorij te dva odjela Dnevne bolnice u vrijednosti  177.641,250 kuna. Uz završetak izgradnje u pripremi je i nabava opreme poput rendgenski aparata za dijaskopiju, anestezioloških aparata, ultrazvukova, operacijskih stolova, EKG-ova, infuzomata, aspiratora, respiratora, ergometrije, ultrazvukova za srce, endostupova za kirurgiju, kreveta i MIV respiratora, a sve u vrijednosti 150.000.000 kuna.  Također provode se i projekti Pomoćnika u nastavi, Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, Energetske obnove škola i ostalih javnih objekata.

Koji se značajniji projekti pripremaju za novo financijsko razdoblje? Uz već spomenuti nastavak projekta gaming industrije…

– Tu je prije svega nastavak projekta središte gaming industrije EU, a koji se odnosi  na dvije komponente – infrastrukturnu i poduzetničku. Infrastrukturna komponenta odnosi se na izgradnju i stavljanje u funkciju (opremanje uredskom i specijaliziranom opremom) kampusa gaming industrije u gradu Novskoj – zgrada Fakulteta, Studentskog i učeničkog doma, Poduzetničkog inkubatora za eSport/4000 mjesta/ i Akceleratora gaming industrije.. Provedbom ovog projekta zaokružila bi se priča o razvoju gaming industrije u RH u svrhu jačanja poduzetništva. Poduzetnička komponenta odnosila bi se na poticanje MSP-ova i start-upova u gaming industriji na području RH. Vrijednost projekt je 727.500.728 kuna.

Od ostalih projekata spomenimo Projekt rekonstrukcije i dogradnje Zavoda za forenzičnu psihijatriju neuropsihijatrijske bolnice “Dr. Ivan Barbot” Popovača – rekonstrukcija i dogradnja postojećeg Zavoda za forenzičku psihijatriju kako bi se poboljšali uvjeti smještaja, osigurala maksimalna sigurnost pacijenata i osoblja i povećao kapacitet sa sadašnjih 200 na 250 kreveta. Vrijednost je 209.907.825 kuna. Baština Zrinskih – Budućnost Banovine – projekt je koji se odnosi na rekonstrukciju kulturne baštine područja Banovina – lokaliteti i povijesne građevine utvrda Zrin, utvrda Gvozdansko, visoke peći Bešlinec, crkva sv. Marija Magdalena (sva 4 objekta su zaštićena kulturna dobra), a što se stavlja u funkciju u svrhu turizma. Vrijednost je 177.397.304,59 kuna. Izgradnja Studentskog doma u Petrinji i dovršetak uređenja i opremanja Učeničkog doma u Sisku vezan je za izgradnju i stavljanje u funkciju Studentskog doma u gradu Petrinja s kapacitetom od 60 kreveta te dovršetak Učeničkog doma u Sisku. Vrijednost je 52.000.000 kuna. Kroz projekt Visokoškolski centar Lađarska (VCL) – prostor za razvoj visokoškolskih institucija na području Grada Siska planirano je osnivanje tri smjera: sestrinstvo, radiologija, fizioterapija. Vrijednost je 26.250.000 kuna. U planu je i gradnja školskih sportskih dvorana  Strukovne škole Sisak i Ekonomske škole Sisak čija je vrijednost 120.000.000 kuna. Kroz projekt Hrvatska kuća vina vrijedan 70 milijuna kuna cilj je izgradnja i stavljanje u funkciju Hrvatske kuće vina koja sadržava turistički segment (kušaonicu, restoran i vidikovac) te znanstveni i obrazovni segment (laboratorij, vinski podrum i testno polje prvenstveno za razvoj autohtone sorte vina Škrlet). U planu je i izgradnja kongresnog centar Topusko, projekt vrijednosti 325 milijuna kuna koji obuhvaća rekonstrukciju smještajnih kapaciteta i razvoj pratećih sadržaja za potrebe kongresnog centra (nova kongresna dvorana, izgradnja Lječilišne restauracije, obnova smještajnih kapaciteta, unutarnjih i vanjskih bazena, blatnih kupki, obnova Vile Mirna i Vile Zelengaj. Projektom je predviđena i obnova centralne toplisnke stanice kojom će biti omogućena klimatizacija, grijanje i hlađenje svih prostora korištenjem geotermalne energije.  Tu su i projekti “Izgradnja i opremanje Kulturnog  centra Braće Radić” , Istraživačko-razvojni-proizvodni centar za baterije i dizajn i proizvodnju namještaja, 100 plastenika za razvoj proizvodnje i zapošljavanje poljoprivrednika – nabava, montaža i opremanje 100 plastenika na području SMŽ, smanjenje emisije CO2 u Sisačko-moslavačkoj županiji – Projektom je planirana uspostava 45 e-punionica na području cijele Županije, izgradnja fotonaponske centrale od 8,2 MWh koja proizvodnjom električne energije pokriva potrebe svih 202 objekta u vlasništvu Županije. Nadalje, projekt Mreža poduzetničkih inkubatora Sisačko-moslavačke županije – projekt ima za cilj uspostavu infrastrukture za razvoj 7 novih poduzetničkih inkubatora, te projekt rekonstrukcije doma za starije i nemoćne osobe u Kutini gdje takva ustanova uopće ne postoji.

Onog trenutka kada sam došao na čelo Sisačko-moslavačke županije rekao sam kako se ne smije dogoditi da promakne ijedan natječaj. Rezultat toga i jesu svi ovi projekti kojima nastojimo biti vodeća Županija po povlačenju sredstava iz EU fondova, a samim time i nastojimo doprinijeti razvoju županije te opstanku na ovim prostorima. (Lidija Kiseljak)