U našem izboru za najbolji EU projekt dvije godine zaredom pobjedu su odnijela dva projekta kojima je nositelj  Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske REGEA. Lani je to bio projekt NEWLIGHT – prvi  projekt u Republici Hrvatskoj ikada sufinanciran iz programa ELENA, zajedničkog programa tehničke pomoći Europske komisije i Europske investicijske banke. Provodio se je u dvije županije – Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji s ciljem inovativnog financiranja i pokretanja većeg opsega investicija u području javne rasvjete. Ove godine u kategoriji Doprinos poduzetništvu, ali i po ocjeni publike, pobjedu je odnio projekt Renew Heat koji se je provodio u Karlovačkoj županiji. 

REGEA primarno djeluje na razini četiri županije – Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko  zagorske i Karlovačke županije i prepoznata je kao jedna od najboljih energetskih agencija u EU. Iza sebe ima  preko 50  uspješnih EU projekata i 900 milijuna kuna potaknutih investicija. O važnosti energetske tranzicije i ulozi REGEA-e u tome  ispričao nam je ravnatelj Agencije dr.sc. Julije Domac.

Dva su EU projekta, u kojima ste sudjelovali, bili u vrhu u naša dva izbora za najbolji EU projekt – koliko je ta energetska tranzicija prepoznatljiva, važna…?

Energetska tranzicija najvažniji je odgovor čovječanstva na klimatske promjene, jedini pravi način sprečavanja katastrofalnih promjena koje se već počinju događati. Energetska tranzicija je izazov bez povijesnog iskustva, ali i najvažniji izazov pred kojim se nalazimo. Energetska tranzicija nisu samo energetske tehnologije ili korištenje novih obnovljivih izvora energije, to je i digitalna transformacija u smislu uvođenja novih tehnologija brzog odziva i upravljanja proizvodnjom i potrošnjom energije, to je način za veću jednakost građana, za pravednije društvo, za ravnomjerniju raspodjelu bogatstva, za manju izloženost politike korupciji. Svijest o važnosti energetske tranzicije stalno raste i mislim da ovaj proces danas više nitko ne može zaustaviti. Hoće li ona biti dovoljno brza da zaustavi ili barem ograniči klimatske promjene – to tek trebamo vidjeti.

Koje su županije, prema vašem viđenju, najdalje otišle s energetskim projektima?

REGEA primarno djeluje na razini četiri županije – Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko  zagorske i Karlovačke županije. Ponosni smo da sva četiri naša osnivača provode, uz našu pomoć i podršku, brojne i vrlo uspješne energetske projekte uz bok najboljim europskim regijama. Teško je reći koje su hrvatske županije najbolje jer danas već u cijeloj Hrvatskoj viđamo napredne projekte korištenja obnovljivih izvora energije, ambiciozne energetske obnove i sve više projekata iz čistog prometa. To je važno za sve nas i drago mi je da danas više nema suvremene tehnologije korištenja čiste energije koju nije moguće vidjeti implementiranu u Hrvatskoj.

Koliko općenito kasnimo na tom području?

Hrvatska sigurno nešto kasni za većinom država članica Europske unije, ali siguran sam da ih možemo dostići. Potrebno je samo nešto političke volje, jasna vizija i puno rada – za sve ovo preduvjeti su bolji danas nego ikada prije. Europskih sredstava imamo na raspolaganju, a njihova prava svrha mora biti upravo da se transformiramo na bolje i da napredujemo. Ideja trošenja EU sredstava samo da bi se potrošila na temeljnu infrastrukturu bez vizije napretka za mene je posve promašena.

Kolika je vaša uloga u tim projektima – traže li vas regionalne agencije/županije pomoć, predlažete li vi sami projekte..?

REGEA je u Hrvatskoj jedan od pionira energetske tranzicije. Radimo ne samo na razini naših osnivača već na razini cijele Hrvatske, ali i EU. Prepoznati smo kao jedna od najboljih energetskih agencija na području cijele EU, a preko 50 naših uspješnih EU projekata i 900 milijuna kuna potaknutih investicija govore sami za sebe. Mi projekte i predlažemo i pišemo, ali i pomažemo na drugim projektima kada je to potrebno. Uloga energetske agencije je da povezuje i potiče te tako otvara tržište za projektante, izvođače radova i prozvođače opreme. Radimo na brojnim akcijskim planovima i strategijama na razini gradova, županija, ministarstava. Uvijek se trudimo pružiti inovativni i novi pristup – u izboru tehnologije, u načinu financiranja, u institucionalnom ili organizacijskom okviru.

Koji su najznačajniji projekti u kojima ste sudjelovali?

Svaki projekt jednako je važan, jer je promatramo kao potrebne kotačiće da bi mehanizam energetske tranzicije funkcionirao i rastao. Najdraži su oni veliki prvi, pa tako uvijek volim izdvojiti prvu toplanu na biomasu u Pokupskom i prvi ELENA projekt ikad u Hrvatskoj NEWLIGHT kojim smo povezali gotovo 40 gradova i općina s ciljem rekonstrukcije javne rasvjete. Posebna priča je i obnova i revitalizacija dvorca Bračak – danas je to Energetski centar Bračak koji je prepoznat širom Europe.

Iako ste agencija osnovana za sjeverozapad Hrvatske, pružate li neke usluge i za druge županije?

Radimo na razini cijele Hrvatske, ali i puno šire. Naši osnivači su nam na prvom mjestu, ali svjesni smo činjenice koliko je važno svoja iskustva replicirati i širom Hrvatske. Volim reći, znanje se dijeljenjem – množi. Odlično surađujemo sa svim energetskim i razvojnim agencijama širom Hrvatske, ali i Europske unije. Smatram da je naša odgovornost utjecati i na zemlje u susjedstvu, u prvom redu Jugoistočne Europe. To je odgovornost i zadaća Republike Hrvatske kao najmlađe članice EU, ali i svih naših stručnjaka.

Tu su i projekti naime za strane institucije za koje ste radili?

Više puta smo radili za institucije kao što su Svjetska banka, EBRD i velike tvrtke. Uz europske projekte koje dobivamo na natječajima programa kao što su Horizon ili Interreg, uspješno smo se javljali i na tendere Europske komisije i pružali savjetodavne usluge ili obrazovali partnere u Bruxellesu. Naši stručnjaci su kao konzultanti do sada radili na Kosovu, u Austriji, Bugarskoj, Grčkoj i u Irskoj.

Provodite i drugi ELENA projekt…

Tako je, PVMax ima za cilj potaknuti solarizaciju Hrvatske i s obzirom na prve reakcije i početak možemo samo reći da će projektni rezultati biti puno veći od očekivanih. Prepoznat je i među privatnim i među javnim sektorom, a razvijamo i model za građane. Posebno sam ponosan da je REGEA prva prijavitelj na području Europske unije kojem je po drugi puta odobren projekt financiran iz fonda ELENA.

U novom financijskom razdoblju opet se velik naglasak daje na energetske projekte, pametne, štedljive… Na čemu ćete raditi?

Radimo već, a u novom financijskom razdoblju samo ćemo raditi još i više na na solarizaciji naših krovova, poticanju obnovljivih izvora energije poput dizalica topline, sveobuhvatnim energetskim obnovama, elektrifikaciji javnog prijevoza. Sve što radimo povezivat ćemo s digitalizacijom i konceptima pametnih gradova i sela. Čeka nas puno posla, a projekata i volje nam ne manjka. (Lidija Kiseljak, Fotografija: Ivana Tepeš Galić)