U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

Projekt vrijednosti 7,9 milijuna kuna uključio je rekonstrukciju Sakuntala parka u Osijeku te izradu dokumentacije za obnovu i turističku valorizaciju Gradske kuće u Subotici

Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije predložila je za izbor najboljeg EU projekta unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici EU projekt Secesijska turistička ruta Osijeka i Subotice.

Projekt se provodio od 1.9.2017. do 31.8.2019. godine. Ukupna vrijednost je bila 7.902.842 kune, od čega bespovratnih 6.717.415 kuna, a vlastitih 1.185.426 kune.

Cilj projekta bio je razviti, integrirati, upravljati i promovirati zajednički kulturni turistički proizvod temeljen na secesiji kroz revitalizaciju kulturne baštine te uspostavu i promociju nove rute kulturne baštine koja povezuje Osijek i Suboticu. To je ostvareno revitalizacijom parkovnog i arhitektonskog nasljeđa kroz rekonstrukciju Sakuntala parka u Osijeku te izradu dokumentacije za obnovu i turističku valorizaciju Gradske kuće u Subotici, jedne od najljepših secesijskih građevina grada.

Osječki Sakuntala park je u potpunosti obnovljen izgradnjom novih staza, obnovom flore, postavljanjem umjetničkog paviljona, brončane makete secesijske rute i interaktivne ploče na kojoj se mogu pronaći informacije zanimljive, kako turistima, tako i građanima grada Osijeka.

Također, stvorena je lokalna i nova prekogranična tematska turistička ruta, ponuđena turističkim agencijama i touroperaterima kao gotov proizvod u obliku itinerara. Za vrijeme trajanja projekta, održavane su i stručne edukacije turističkih i kulturnih djelatnika na temu secesije, organizirana je tematska putna izložba profesionalnih fotografija, foto-natječaj na temu secesije te studijsko putovanje za turističke i kulturne djelatnike prema itineraru nove tematske rute. Odvijale su se i radionice, kako za djelatnike u turizmu, tako i za širu populaciju kojim se razvijala svijest o povijesnom bogatstvu te zajedničkoj baštini Osijeka i Subotice. Cijeli projekt je uspješno uključio i lokalnu zajednicu te doprinio sveukupnom razvoju svijesti o vlastitoj povijesti i njenom bogatstvu.

Upravo je to i bio cilj projekta – održavanje radionica vođenih od strane povjesničara specijaliziranih u području secesije, održavanje foto-natječaja, putujuće izložbe odabranih profesionalnih fotografija, uključivanje lokalne zajednice…

Promocija i jačanje turističke ponude ostvareni su izradom promo-materijala, organizacijom zajedničke putujuće izložbe, razvojem, izradom i promocijom lokalnih suvenira te izvedbom tematskih turističkih predstava, odnosno tzv. storytelling predstava.

Osječko-baranjska županija ostvarila je direktnu korist obnavljanjem povijesnog parka u centru grada Osijeka, razvojem svijesti djelatnika u turizmu, ali i lokalne zajednice o bogatoj povijesti grada te posljedično i stvaranjem novog turističkog proizvoda u obliku tematskog itinerara koji u konačnici mogu koristiti turističke zajednice i agencije kao dio svoje ponude. Razvoj turizma u turistički nerazvijenoj regiji kroz ovaj projekt bitan je i za cijelu zemlju. Jer je doprinio
cjelogodišnjem razvoju turizma na razini države budući da je “Secesijska turistička ruta” proizvod koji nije vezan isključivo za jedno godišnje doba.

Nositelj projekta bila je Turistička zajednica grada Osijeka, a partneri Turistička zajednica grada Subotice, Grad Osijek, Grad Subotica te Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije. (L.K.)