Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županija nedavno je dobila nagradu za najbolju razvojnu agenciju u Europi, a podsjetimo da je njihov projekt PISMO jednu od niza nagrada dobio i u našem izboru za najbolji EU projekt po izboru javnosti. Iako se rad SIMORA-e povezuje prije svega s projektom PISMO u Novskoj,  gdje je nastalo središte gaming industrije, a u daljnjem planu je gradnja kampusa, ipak, Agencija je do sada u svom radu prijavila projekate u vrijednosti 1,2 milijarde kuna. U sljedećoj financijskoj omotnici prioritet će biti izgradnja domova za stare i nemoćne osobe za što već imaju gotovih 8 projekata, te izgradnja i opremanje škola i sportskih dvorana, ali i projekti kroz natječaj Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iz čijeg će fonda mikro i srednji poduzetnici moći graditi hale i kupovati opremu i strojeve. Tu su i projekti revitalizacije kulturne baštine unutar Županije, a velik potencijal je i u Fondu za pravednu tranziciju. Nakon potresa Agencija se je uključila u pomoć gospodarstvu kroz pomoć u obradi prijava na mjere za očuvanje radnih mjesta i raznim savjetima.

Nagradu za najbolju razvojnu agenciju smo dobili  jer naši projekti mijenjaju sredinu u kojoj živimo, kaže nam u intervjuu direktor SIMORA-e Mario Čelan. Kaže da su im police pune nagrada i priznanja, a kroz smijeh dodaje da već postavljaju novu policu, za predstojeće nagrade. Ne želi izdvajati niti jedan projekt, već naglašava podatak da su u 2020. godini koja je bila teška po svim kriterijima, posebno u Sisačko-moslavačkoj županiji, osigurali  217 novih radnih mjesta, a više od 1000 postojećih očuvali.

Dobili ste nagradu za najbolju razvojnu agenciju u Europi u 2020. godini. Kakav je osjećaj doživjeti takvo priznanje?

– Jednostavno rečeno, odličan je osjećaj. Ne mogu reći da nismo očekivali, jer u takvoj situaciji si spreman i na pobjedu, ali i na poraz. Iako, biti nominiran od strane Europskog udruženja razvojnih agencija – EURADA je već velika stvar. Posebno jer nagrada prvi put dolazi u ruke neke hrvatske razvojne agencije. EURADA – Europsko udruženje razvojnih agencija sa sjedištem u Bruxellesu ocjenjuje najbolje razvojne agencije kroz njihove projekte, i za 2020. godinu su odlučili da nagrada ide u Hrvatsku, u Sisačko-moslavačku županiju. Simora je već nekoliko godina u fokusu zbog svojih nagrada i priznanja. U 2017. godini smo na istom natjecanju bili peti, prošle godine je naš projekt poduzetničkog inkubatora PISMO ocijenjen kao najbolji EU projekt u Hrvatskoj. Možete zaključiti da su nam police pune nagrada i priznanja, ali postavljamo novu policu, za sve ono što tek dolazi.

Iza tog priznanja stoji dugogodišnji rad, puno projekata.. koje bi izdvojili?

– Ove godine slavimo 15 godina rada, imamo dugu tradiciju, i prepoznati smo kao pokretači promjena. Naši projekti pokrivaju poduzetništvo, EU i socijalne fondove, ruralni razvoj i strateško planiranje. Ali osim projekata, naglasak bih dao promjenama koje projekti u stvarnosti provedu. To je i jedan od razloga zašto smo dobili nagradu za najbolju agenciju, jer naši projekti mijenjaju sredinu u kojoj živimo. I zato neću istaknuti niti jedan projekt već ću naglasiti podatak za 2020. godinu koja je bila teška po svim kriterijima, posebno u našoj županiji. Osigurali smo 217 novih radnih mjesta, a više od 1000 postojećih smo očuvali. To je naš najbolji pokazatelj rada.

Odnosno, kada se zbroji na koliko njih ste sudjelovali u ugovaranju, koliko je završenih, za koliko ih je osigurano novca, koliko ste ih prijavili i koja je vrijednost, provedenih i predstojećih?

– Simora godišnje obradi više stotina projekata i naši klijenti se kreću od privatnog sektora pa do javnih tijela. Važno je znati i da konstantno radimo na projektima čiji su natječaji tek u pripremi kako bi naši klijenti imali spremnu dokumentaciju čim natječaji budu objavljeni. Podatak koji želim istaknuti je da smo do sad prijavili projekata u vrijednosti milijardu i 200 milijuna kuna. Nije loše, zar ne?

Kada se s vama razgovara, onda je uvijek glavna tema projekt PISMO – zasigurno ste na taj projekt i najponosniji. Što je do sada tamo napravljeno, kolika je popunjenost, koliko je osoba prošlo edukaciju, na čemu se sada radi i koji je plan projekta u budućnosti, za gamere, ali i boljitak za stanovništvo Novske i cijele Županije..?

– PISMO je samo po sebi postalo brand i od početka privlači veliku pozornost. Najprije svih onih koji nisu vjerovali da možemo uspjeti, a onda zahvaljujući onima koji su ipak vjerovali, ideja se malo po malo realizirala. Sisačko-moslavačka županija postala je središte gaming industrije.

Naše edukacije koje traju 6 mjeseci, a na kojima polaznici programa Unity i Blender uče kako napraviti video igru i pritome od strane HZZ-a primaju minimalnu plaću i troškove puta, sada već polaze polaznici 5. generacije. Obnovom dviju zgrada u Novskoj i njihovim opremanjem vrhunskom opremom i studijima, te financijskim potporama, inkubator je dobio i 42 stanara. Naime, do sad je toliko start-upova registriralo djelatnost proizvodnje video igara. Financijska potpora do 150.000,00 kn: od HZZ-a 70 tisuća kuna, 35 tisuća kuna od Sisačko-moslavačke županije i čak 45 tisuća kuna od Grada Novske bile su ključne u razvoju ove industrijske grane. Slijedeći korak je izgradnja kampusa.

Projekt Kampus gaming industrije u Novskoj strateški je projekt Republike Hrvatske u kojem uz Sisačko-moslavačku županiju sudjeluje SIMORA, Regionalni koordinator SMŽ i Grad Novska, a obuhvatit će Fakultet, Studentski i Učenički dom, Poduzetnički inkubator za eSport/4000 mjesta i Akcelerator gaming industrije. Osim izgradnje, projekt uključuje i opremanje koje će potpuno biti prilagođeno zahtjevima i trendovima gaming industrije.  Ovaj projekt nadogradnja je odobrenog srednjoškolskog kurikuluma Tehničar za razvoj videoigara te svakako ima stratešku komponentu jer se naslanja na gospodarstvo, obrazovanje i poboljšanje u infrastrukturi.

 

No sigurno je još niz projekata u koje se je Županija uključila a koje imaju važnost na drugim područjima.. socijala, zdravstvo, obrazovanje..?

– Da, Sisačko-moslavačka županija partner je u brojnim projektima. Neki od njih su izgradnja središnjeg paviljona Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku čija vrijednost premašuje 170 milijuna kuna. U tom dijelu moram spomenuti i da smo opremili ordinacije primarne zdravstvene zaštite na području naše županije iznosom od 15 milijuna kuna.

Zatim, izgradnja i opremanje posjetiteljskog centra Parka prirode Lonjsko polje „Crna roda Osekovo“ čije otvorenje očekujemo uskoro, a cjelokupan projekt je vrijednosti 20-ak milijuna kuna, a ponudit će sasvim novi turistički sadržaj.

Osim što svake godine osiguramo besplatne obroke za djecu u opasnosti od siromaštva u školama, energetski smo i obnovili škole u vrijednosti 117 milijuna kuna. Tu si projekti vezani uz razvoj poduzetništva, kao što je projekt IPZ – Inovativnim pristupom do zapošljavanja u SMŽ od 2 milijuna kuna.

Ovo su samo neki od projekata koji su trenutno u provedbi.

 Tu je i nova financijska omotnica, koji su projekti prioritetni?

– Hrvatska će ponavljati iste natječaje dok ne usvoji novi operativni plan, što znači da se nastavljaju identične mjere kao i u prethodnom razdoblju. Primjerice mjere za ruralni razvoj – obnova društvenih domova, izgradnja vrtića, asfaltiranje prometnica što znači da se i mi pripremamo upravo s projektima koji se nastavljaju na prethodno sedmogodišnje financijsko razdoblje. Nama će prioriteti biti izgradnja domova za stare i nemoćne osobe za što već imamo gotovih 8 projekata, te izgradnja i opremanje škola i sportskih dvorana, ali i natječaji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iz čijeg će fonda mikro i srednji poduzetnici moći graditi hale i kupovati opremu i strojeve.

Tu je i veliki projekt Revitalizacija kulturne baštine na području SMŽ kroz 4 kulturna dobra od kojeg puno očekujemo. Stari grad Zrin, Kaštel Gvozdansko, Kompleks zgrada s visokom peći u Bešlincu-Rujevac i ruševine crkve Sv. Marije Magdalene na Zrinu dobile bi svoje novo ruho, a Županija veliki turistički potencijal.

Veliki potencijal vidimo i u Fondu za pravednu tranziciju, u kojem mogu participirati Istarska i naša Županija, a u kojem nam je na raspolaganju 2 milijarde i 250 milijuna kuna. Mi, zajedno sa tvrtkama Deloitte i Ecorys već radimo na izradi projektnih aktivnosti koje s tiču uvođenja novih zelenih tehnologija jer su neke od najvećih proizvodnji u našoj županiji ujedno i najveći proizvođači CO2, a njegovu prisutnost u atmosferi, upravo navedeni Fond ima za zadatak smanjiti.

Tu su još i sredstva vezana uz Europski plan oporavka gdje radimo s jedinicama lokalne samouprave, te sredstva Svjetske banke koja uz projekt Slavonija-Baranja-Srijem dodaju i SMŽ.

Da zaključim: puno novca, puno ideja, puno novih mogućnosti.

Dolazite iz Županije koja je imala nedavno jak potres i velike štete. Kako se je Agencija uključila u pomoć.. kojim mjerama prema gospodarstvu?

– Potres koji je pogodio našu županiju destabilizirao je i one poduzetnike koji su uspješno poslovali. Zato smo svoje ljudske kapacitete stavili na raspolaganje upravo malim, srednjim i velikim poduzetnicima. Radili smo obradu prijava na mjere za očuvanje radnih mjesta od strane HZZ-a za isplatu 4.000,00 kuna plaće poslodavcima, a trenutno je u tijeku natječaj Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje dodjeljuje 10 milijuna kuna, po 30.000,00 kn svakom mikro poduzetniku čiji je poslovni prostor nastradao u potresu. Simora se uključila besplatnim savjetima i pomoći oko pripreme dokumentacije. Do sada je stotinjak poduzetnika upravo zbog tog natječaja kontaktiralo našu razvojnu agenciju.

Dodao bih na kraju da ništa od navedenog, pa u konačnici ni nagrade za najbolju europsku razvojnu agenciju u 2020. godini ne bi bilo da nije bilo partnerskog odnosa sa svim ministarstvima te javnim tijelima sa državne, regionalne i lokalne razine. Posebnu zahvalu izričem svim našim djelatnicima, te klijentima i partnerima što su nas prepoznali i dopustili nam da zajedno s njima mijenjamo Sisačko-moslavačku županiju na bolje. (Lidija Kiseljak)