Državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak je objavilo pravovaljane kandidacijske liste za lokalne izbore čime je započela i službena dvotjedna izborna kampanja za lokalne izbore 16. svibnja.

Od 20 aktualnih župana njih 16 na ovim izborima ide po još jedan mandat – Damir Bajs (Bjelovarsko-bilogorska županija), Danijel Marušić (Brodsko-posavska županija), Nikola Dobroslavić (Dubrovačko-neretvanska županija), Darko Koren (Koprivničko-križevačka županija), Darko Milinović (Ličko-senjska županija), Matija Posavec (Međimurska županija), Ivan Anušić (Osječko-baranjska županija), Zlatko Komadina (Primorsko-goranska županija), Ivo Žinić (Sisačko-moslavačka županija ), Blaženko Boban (Splitsko-dalmatinska županija), Goran Pauk (Šibensko-kninska županija), Radimir Čačić (Varaždinska županija), Igor Andrović (Virovitičko-podravska županija), Božidar Longin (Zadarska županija) i Stjepan Kožić (Zagrebačka županija).

Trojica župana koji su na svoje pozicije prije četiri godine došli kao stranački kandidati – Matija Posavec (izabran kao kandidat HNS-a), te bivši HDZ-ovci Darko Milinović i Ivo Žinić, u međuvremenu su skinuli stranački dres i na ove izbore idu kao nezavisni kandidati, odnosno Milinović na čelu stranke LiPo.

U Požeško-slavonskoj županiji umjesto župana Alojza Tomaševića HDZ je kandidirao gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić, za mjesto župana Istarske županije umjesto Fabrizia Radina koji je na toj dužnosti nakon odlaska bivšeg župana Valtera Flege, sada se bori prvi čovjek IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić. U Šibensko-kninskoj županiji za mjesto župana se kandidirao prvi čovjek Knina Marko Jelić, a u Splitsko-dalmatinskoj gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

U Karlovačkoj županiji za povjerenje birača bori se zamjenica i v.d. župana Martina Furdek Hajdin, a od aktualnih župana na ove iz bore ne ide niti Vukovarsko-srijemski Božo Galić, umjesto kojega je HDZ kandidirao Damira Dekanića.

Apropos gradonačelnika, za mjesto župana na ovim se izborima, a neki i  ponovo, bore i tri bivša gradonačelnika – bivši gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković ponovo će pokušat osvojiti mjesto župana u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bivši gradonačelnik Metkovića Božo Petrov na ovim će izborima pokušat svrgnuti aktualnog župana Nikolu Dobroslavića,  a bivši gradonačelnik Malog Lošinja i ministar turizma Gari Cappelli župana Zlatka Komadinu u Primorsko-goranskoj županiji.

Najviše kandidata bori se za mjesto župana u Primorsko-goranskoj i Varaždinskoj županiji,  po sedam, te Splitsko-dalmatinskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, po šest.  Najmanje protukandidata – samo dva, imaju pak Ivan Anušić u Osječko-baranjskoj i Igor Andrović u Virovitičko-podravskoj županiji. (m.p.d.)