U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

Izgrađena je istraživačka infrastruktura namijenjena znanstveno istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih jačanju znanstvene izvrsnosti, stvaranju društva znanja te povećanju konkurentnosti metalske i povezanih industrija na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

 

Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec projekt je koji se kandidira za titulu najboljeg EU projekta ispred Međimurske županije u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama. Projekt je u izbor predložila Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA.

Međimurska županija ovim je projektom pokazala vizionarski i proaktivni pristup regionalnom razvoju i odvažila se upustiti u znanstveno-istraživačku djelatnost u svrhu jačanja konkurentnosti gospodarstva. Ključni izazov za Hrvatsku predstavlja jača integracija poslovnog sektora s istraživačko-razvojnim sektorom kako bi se povećala primjena, odnosno komercijalizacija znanstvenih inovacija unutar privatnog sektora, kao i njegov inovacijski kapacitet. Metalska jezgra Čakovec je odgovor na taj izazov jer će interakcijom poduzetnika, znanstveno-istraživačke zajednice i vrhunskih inženjera kroz razvojno-istraživačke projekte doći do novih spoznaja, rješenja i proizvoda koji će pridonijeti stvaranju veće dodane vrijednosti te otvaranju novih i kvalitetnijih  radnih mjesta u prerađivačkoj industriji, ne samo u županiji nego i cijeloj Hrvatskoj, što je i najznačajniji očekivani dugoročni učinak projekta.

Provedba projekta trajala je od 1.srpnja 2018. godine do 1. veljače 2021. godine.  Nositelj projekta bila je Međimurska županija, a partneri Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Međimursko veleučilište u Čakovcu. Vrijednost projekta bila je 31.290.223,12 kuna i u 100%-tnom iznosu je sufinanciran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ostvareni su ciljevi projekta: izgrađena je istraživačka infrastruktura namijenjena znanstveno istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske. Metalska jezgra smjestila se u objektu bivše jahaone u sklopu kompleksa Centra znanja Međimurske županije koji se razvija na prostoru bivše vojarne u Čakovcu. Uređeno je 1.517,74 m2 neto površine u prizemlju i 575,03 m2 neto površine na galeriji objekta. Opremljeni su laboratorij za prototipiranje i laboratorij za Internet stvari (IoT).

Na samom početku provedbe projekta Međimurska županija je osnovala ustanovu Metalska jezgra Čakovec, koja je korisnik znanstveno-istraživačke infrastrukture odnosno objekta i opreme. Paralelno s ulaganjem u infrastrukturu radilo se na stvaranju tima s odgovarajućim kompetencijama kao i na uspostavljanju mreže suradnje s gospodarstvom i znanstvenom zajednicom za provođenje suradničkih projekata istraživanja i razvoja. Ustanova je odmah po završetku investicije formalno preuzela upravljanje infrastrukturom.

Objekt Metalske jezgre Čakovec i oprema u laboratorijima koriste se prvenstveno od strane znanstveno-istraživačkog sektora, kroz istraživanja, znanstvene radove i suradničke projekte s gospodarstvom. Zaposleno je četiri istraživača. Projektni partneri, članovi istraživačkog tima, zajedno će s istraživačima i znanstvenicima Metalske jezgre raditi na istraživanjima te u narednih 5 godina nakon provedbe projekta objaviti barem 10 znanstvenih publikacija na polju strojarstva i računarstva s ciljem dijeljenja znanja.

Iako je opremanje Metalske jezgre završeno krajem 2020., već postoji poprilično razgranata mreža kontakata i suradnje s poduzetnicima, domaćim i stranim institutima i znanstvenim organizacijama, zbog čega je opravdano očekivanje da će Metalska jezgra Čakovec u dugom roku imati transformacijski značaj za hrvatsko gospodarstvo. (L.K.)

Link na video: Završna konferencija projekta | Metalska jezgra Čakovec