U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

Aktivnosti projekta 1,2,3…PALIM LAMPICU! pridonijele su iskoraku u obrazovanju na regionalnoj razini zbog potpore i uključivanja potencijalno darovitih učenika koji na svojem specifičnom području interesa postaju mali stručnjaci

Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA prijavila je projekt 1,2,3…PALIM LAMPICU! – razvoj sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u Međimurskoj županiji za izbor najboljeg EU projekta unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Projekt se provodio od 28.6.2017. do 27.6.2019. godine.

Glavni cilj projekta vrijednog 799.856,24 kune, u potpunosti povučenih iz Europskog socijalnog fonda, bila je uspostava sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u sklopu redovnog obrazovanja u Međimurskoj županiji. Uz jačanje kompetencija nastavnika tj. mentora za rad s potencijalno darovitim učenicima  te kroz individualizirane i obogaćene programe koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja za 80 potencijalno darovitih učenika htjelo se osigurati stimulativno okruženje za daljnji razvoj darovitosti.

Učenici koji su sudjelovali na aktivnostima u sklopu projekta (radionicama) iskazali su veliki interes, a rezultat su bili opipljivi mini projekti koje su proveli zajedno sa svojim mentorima. Odlični dojmovi učenika nakon završetka radionica, stvaranje novih prijateljstava i suradnje te volja za nastavkom sličnih aktivnosti pokazatelj  je uspješnosti samog projekta. Aktivnosti koje su se provodile u projektu pridonijele su iskoraku u obrazovanju zbog uključivanja učenika koji nisu možda baš odlikaši, ali na svojem specifičnom području interesa postaju mali stručnjaci. Način razmišljanja „izvan okvira“ učenicima je olakšao kreativnost i inovativnost koji su prijeko potrebni za sve brže promjene u cijelom STEM području s kojima se susrećemo svakodnevno.

Razvijen sustav podrške potencijalno darovitim učenicima u 17 osnovnih škola kojima je osnivač Međimurska županija glavni je rezultat projekta. Ojačani su i kapaciteti 22 stručna suradnika osnovnih i srednjih škola za područje procjene osobina i identifikacije darovitih učenika te 118 nastavnika osnovnih i srednjih škola  za područje razvoja metoda i oblika rada s darovitim učenicima. Uz potporu stručnjaka mentori su izradili 25 individualiziranih programa koje su provodili kroz ukupno 78 sati radionica za 81 potencijalno darovitog učenika.

Nastavnici ili mentori koji su kroz edukacije i provedbu individualiziranih programa stekli iskustvo rada s potencijalno darovitim učenicima svoje će znanje prenositi ostalim zainteresiranim kolegama te će lakše identificirati buduće potencijalno darovite učenike, a time i prilagođavati program njihovim potrebama, što je veliki plus za područje obrazovanja u županiji. Dodatno se i potencijalno darovitim učenicima olakšava prolazak kroz osnovnoškolsko obrazovanje. Prilike za širenje ovih dobrih praksi su mnogobrojne, posebno na županijskim stručnim skupovima, ali i na nacionalnoj razini čime će koristi projekta obuhvatiti cijelu RH, smatraju u JU REDEA-i.

Nositelj projekta bila je Međimurska županija, dok su partneri bili Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, OŠ Belica, OŠ Domašinec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Goričan, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Hodošan, OŠ Jože Horvata Kotoriba, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Podturen, OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Selnica, OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, OŠ Sveta Marija, OŠ Strahoninec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Tehnička škola Čakovec, Gospodarska škola Čakovec, Srednja škola Prelog. (L.K.)