Gotovo 100.000 hrvatskih učenika sudjelovalo je u prošloj školskoj godini u različitim školskim natjecanjima, a 400 najboljih, pobjednika na državnim i međunarodnim natjecanjima, prije tri dana nagrađeno je najvećim, najprestižnijim i najglamuroznijim priznanjem i nagradom – Oskarom znanja

Dodjelu nagrade Oskar znanja koja je održana 13. lipnja u Zagrebu i na kojoj je svoje nagrade dobilo 400 najboljih hrvatskih učenika i učenica, 19. godinu zaredom organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice županija.

Učenici su Oskar znanja dobili za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu te osvojene medalje na međunarodnim natjecanjima. Agencija je, naime, u suradnji sa strukovnim društvima u školskoj godini 2022./2023. organizirala 29 natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola i 9 smotri kao što su LiDraNo, Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće, Smotra dječjih klapa i Smotra iz građanskog odgoja i obrazovanje te Smotra biosigurnosti-biozaštite. Učenici su se natjecali iz svih školskih predmeta i predmetnih područja: jezično-umjetničkog područja, prirodoslovno-matematičkog, humanističkog, umjetničkog, tehničkog, zdravstvenog te ekološkog.

Mi smo, kao i uvijek, analizirali smo sve podatke i istražili odakle dolazi najviše oskarovaca i u koje je gradove, općine i županije, otišlo najviše nagrada.

Očekivano, gledajući u apsolutnim brojkama, najviše oskara – njih čak 176 u sve tri kategorije, otišlo je u Zagreb a vrhom top lista, naravno,  dominiraju veliki gradovi. U Split je tako otišlo ukupno 20 oskara, u Varaždin 12, Rijeku 11, Požegu 10, Čakovec, Dubrovnik i Pulu po devet, Karlovac i Novu Gradišku osam, Osijek sedam….

Zagrebački učenici osvojili su 88 oskara za pobjede državnih natjecanja u znanju, 34 za pobjede na natjecanjima u glazbi i plesu te čak 54 za pobjede ili osvojeno drugo i treće mjesto na međunarodnim natjecanjima. Splitski đaci osvojili su 14 oskara za natjecanja znanja, dva iz područja glazbe i plesa i pet za međunarodna natjecanja, u Varaždin je, uz pet iz znanja, otišlo i sedam oskara za pobjede na međunarodnim natjecanjima iz STEM-a, robotike i matematike, a Požega i Dubrovnik uz svoje osnovne i srednje škole čiji su im učenici donijeli po četiri oskara, mogu biti posebno ponosni na svoju glazbenu (Glazbena škola Požega) i umjetničku (Umjetnička škola Luke Sokorčevića, Dubrovnik) škole čiji učenici su osvojili 6, odnosno 5 oskara.

Kad se, pak, pogleda broj dobivenih oskara u odnosu na broj stanovnika, u vrh izbijaju mali.

Apsolutni pobjednik po broju osvojenih oskara iz natjecanja u znanju  tako je mala Općina Okrug Gornji iz Splitsko-dalmatinske županije u koju je otišlo čak šest oskara znanja. Po broju osvojenih oskara ova općina od niti 3.000 stanovnika plasirala se na 7.mjesto u zemlji, odmah iza Čakovca, Karlovca i Nove Gradiške, bok uz bok s Pulom. Stavimo li, pak, broj oskara u odnos sa brojem stanovnika (računali smo u odnosu na 10 tisuća stanovnika kako bi izbjegli previše decimala), Općina Gornji Okrug apsolutni je hrvatski rekorder. Zasluge za ovakav rezultat pripadaju mentorici Antoneli Radić, profesorici njihove Osnovne škole koja je očito izvrsno svoje učenike, osmaše, pripremila za Natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa na kojemu su osvojili čak 6 nagrada.

Po broju osvojenih oskara znanja za natjecanje iz znanja ističe se i Nova Gradiška, uz Općinu Okrug jedini ne-veliki grad među top dobitnicima. Njihov forte je, pak, vjeronauk – svih osam osvojenih oskara njihovi osnovnoškolci i srednjoškolci dobili su temeljem uspjeha na Natjecanju iz vjeronauka – vjeronaučnoj olimpijadi. Mladi Daruvarci svoj su grad u vrh plasirali sa četiri osvojena oskara osvojena na natjecanju iz Češkog jezika

Za razliku od njih, oskari koji su otišli u velike gradove raspoređeni su na više područja. Splitski učenici zaslužili su ih, tako, temeljem pobjeda i plasmana na natjecanjima iz hrvatskog, njemačkog, latinskog, informatike, geografije, logike, fizike, kemije, astronomije…, karlovački se ističu rezultatima iz informatike, geografije, tehničkih znanosti i ekologije, Čakovčani su najjači u kemiji i informatici, ali tu su i hrvatski i njemački, riječki oskari osvojeni su temeljem znanja njihovih učenika iz španjolskog, talijanskog, matematike i biologije, a mladi Puljani svoje su oskare zaslužili pobjedama na natjecanjima iz francuskog, talijanskog, povijesti i dizajna…

Rezimirajmo – top gradovi po broju osvojenih oskara znanja su Zagreb (88), Split (14), Čakovec, Karlovac i Nova Gradiška (8), Rijeka (7), Pula (6), Varaždin (5) te Osijek, Daruvar, Dubrovnik i Požega(4).

Kad su općine u pitanju, osim Gornjeg Okruga, samo ih se još devet zahvaljujući svojim učenicima i profesorima našlo na popisu dobitnika – Čepin sa dva osvojena oskara i Strahoninec, Baška Voda, Vidovec, Sveti Križ Začretje, Vinica, Hum na Sutli, Gunja i Mihovljan sa po jednim oskarom znanja.

Osim već spomenutih Zagreba, Požege i Dubrovnika u koje je otišlo najviše oskara temeljem pobjeda na natjecanjima glazbe i plesa, na svoje talentirane učenike i kvalitetne umjetničke škole mogu biti ponosni Osijek (3 oskara), Našice, Križevci, Samobor, Koprivnica, Split i Đakovo (2).

Za pobjede na međunarodnim natjecanjima dodijeljeno je tek 76 oskara – najviše ih je kao što smo već rekli otišlo u Zagreb (54) i  Varaždin (7). Tu su još samo Rijeka i Split (3), Pula i Zadar (2) te  Ivanić-Grad, Čakovec, Sisak, Korčula i Split sa po jednim osvojenim oskarom.

Kad se zbroje gradovi i općine, najviše oskara otišlo je Splitsko-dalmatinsku županiju (31), od čega su čak 24 za natjecanja znanja. Slijede Istarska, Varaždinska i Zagrebačka županija sa po 17 osvojenih oskara, Osječko-baranjska sa 14, Dubrovačko-neretvanska sa 12, Primorsko-goranska sa 11, te Brodsko-posavska, Međimurska i Požeško-slavonska sa po 10 osvojenih oskara.

 

Ove godine skulpturu Oskar znanja kreirali su i izradili djeca, mladi i djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec