Istra u odnosu na lani ima 187 posto više ostvarenih noćenja, no u odnosu na 2019. godinu to je još uvijek 50 posto realizacije. U Turističkoj zajednici Istarske županije nadaju se da će to biti u konačnici 70 posto.

Istra je pokazala da istovremeno može kvalitetno razvijati turizam i paralelno boriti protiv Covida 19. Preduvjet je jasno da budemo organizirani, odgovorni i disciplinarni, a Istra to definitivno je, kaže u intervjuu direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Kakvi su rezultati u šest mjeseci?

– U 2021 ušli smo s istom neizvjesnošću kao i 2020 godine, no poučeni velikim iskustvom iz prethodne godine. Povoljna i stabilna epidemiološka slika u Istri te popuštanje mjera u našim najznačajnijim emitivnim destinacijama, doprinijeli su dugo priželjkivanom povećanju dolazaka gostiju te rastućem optimizmu turističkih djelatnika. U prvih šest mjeseci Istra je ostvarila 700.000 dolazaka i 3,4 milijuna noćenja što je u usporedbi s prethodnom godinom u dolascima bolji rezultat za 178%, a u noćenjima za 187%. No ukoliko se uspoređujemo s rekordnom 2019. godinom onda smo još uvijek na 50% realizacije. U srpnju su se brojke znatno povećale i na dnevnoj razini imamo više od 170.000 turista, najviše Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca i Čeha.

Što pokazuju najave za daljnju sezonu, kakva su očekivanja, koliko će biti bolja u odnosu na lani, ali i u odnosu na preklani?

– Istra ima cijelo vrijeme jakom dobru epidemiološku situaciju. Lani smo bili prva regija koja se je u Europi otvorila turistima još 29 travnja, te smo bili posljednja zelena oaza u Europi zaključno sa 16 listopadom. To smo ponovili i ove godine. U kriznoj situaciji Istra je pokazala da je dobro posložena i organizirana turistička regija u kojoj protokol komunikacije privatnog i javnog sektora funkcionira na zavidnoj razini. To je osnovni razlog zašto stvari u Istri funkcioniraju.

Iz današnje perspektive, vidimo da je turizam krenuo jako dobro, no i ove godine će se booking događati u posljednji trenutak, „last minute“. To će značajno otežati planiranje i izvođenje turističke sezone, no trenutno vladaju takvi uvjeti i mi se njima moramo prilagoditi. Lani smo ostvarili 49 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019, a za ovu godinu predviđamo 70-ak posto. No, za razliku od prošle godine, sada treba računati na konkurenciju Italije, Španjolske, Francuske, Grčke i Turske, s kojima kreće borba za iste goste.

– S obzirom na situaciju s koronom, što je sve poduzeto u cilju organizacije i sigurnosti?

Koronavirus nas je naučio da je uvijek nekoliko koraka ispred nas i da smo za sada još uvijek mi, oni koji se moraju prilagođavati novonastalim situacijama. Shvatili smo isto da koronavirus neće tako brzo nestati i da će trebati još dosta vremena, kada ćemo moći reći da smo ga se definitivno riješili. No, Istra je pokazala da istovremeno može kvalitetno razvijati turizam i paralelno boriti protiv Covida 19. Preduvjet je jasno da budemo organizirani, odgovorni i disciplinarni, a Istra to definitivno je.

Turistička zajednica Istarske županije je u pripremi ove turističke godine radila intenzivno zajedno sa ustrojem svih lokalnih turističkih zajednica, sa hotelijerima, s Nastavnim Zavodom za javno zdravstvo te Stožerom Civilne zaštite Istarske županije na nekoliko ključnih platformi kako bi Istri osigurali reputaciju sigurne destinacije i to smo komunicirali svim najvažnijim medijima u nama najinteresantnijim emitivnim destinacijama.

Osigurali smo 80 različitih mjesta za brzo antigensko i PCR testiranje kako bi pokrili cijeli teritorij istre i na taj način omogućili svim gostima koji se vraćaju u matičnu destinaciju  da bez problema mogu realizirati brzi antigenski test u Istri, nadalje, izradili smo digitalnu platformu za prijavu na testiranje čime olakšavamo gostima proceduru same prijave, sudjelovali smo u izradi platforme za cijepljenje svih turističkih djelatnika koji su u izravnom kontaktu s turistima. Također, intenzivno komuniciramo na tržištima koja su nam zanimljiva o svim sigurnosnim i epidemiološkim mjerama u Istri

– Odakle je najveći broj dolazaka turista? Koliki je i interes domaćih turista?

Od početka godine pa do danas najveće udjele ostvaruju Nijemci, sa 1,5 milijuna noćenja, slijede Slovenci sa 670.000, pa Austrijanci sa 570.000, te Hrvati na visokom četvrtom mjestu sa 500.000 noćenja. (L.K.)