Broj obrta u RH bio je na kraju 2021. godine veći za 6,35 posto, odnosno  5 758 u odnosu na zadnji dan 2020. godine. Više je obrta u godinu dana otvoreno u svim županijama, a najveći rast broja obrta u relativnom pokazatelju imale su Požeško-slavonska županija, Koprivničko-križevačka, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Sisačko-moslavačka županija. Pokazuju to podaci Obrtnog registra koji su nam proslijeđeni iz Ministarstva gospodarstva.

Nakon pet vodećih po rastu broja obrta, Požeško-slavonske za 10,4 posto, Koprivničko-križevačke za 9,7 posto, Brodsko-posavske za 8,76 posto, Osječko-baranjske za 8,75 posto i Sisačko-moslavačke za 8,09 posto,  slijedi Varaždinska županija sa 7,63 posto više obrta, Zagrebačka 7,34 posto, Primorsko-goranska 6,9 posto, Virovitičko-podravska 6,83 posto, Splitsko-dalmatinska 6,27 posto, Međimurska 5,89 posto, Krapinsko-zagorska 5,49 posto, Karlovačka 5,06 posto, Zadarska 4,86 posto, Istarska županija 4,46 posto, Vukovarsko-srijemska 4,31 posto, Šibensko-kninska 4 posto, Bjelovarsko-bilogorska 3,24 posto, Ličko-senjska 2,63 posto i Dubrovačko-neretvanska 1,45 posto. Grad Zagreb je povećao broj obrta za također visokih 7,68 posto.

U apsolutnom iznosu najveći broj novih obrta imala je Splitsko-dalmatinska županija, povećanje od 723 nova obrta, Primorsko-goranska županija 602 nova obrta u godinu dana, Zagrebačka županija 416, Osječko-baranjska 419 i Istarska županija 359 novih obrta. Novi 1.361 obrt otvoren je u Gradu Zagrebu.

BROJ OBRTA NA KRAJU 2020. I 2021. GODINE

Za 8,76 posto bio je veći broj obrta u Brodsko-posavskoj županiji na kraju prošle godine u odnosu na godinu prije. U godinu dana povećan je broj obrta sa 2.250 na 2.447.

Sredinom prošle godine potpisani su 2 milijuna kuna vrijedni  ugovori o dodjeli bespovratne potpore za očuvanje i unaprjeđenje poslovne aktivnosti za mikro i male subjekte. U Planu razvoja Brodsko-posavske županije koje je izrađeno za razdoblje do 2027. godine, velik se naglasak stavlja na jačanje gospodarstva, pa tako i obrta, tu su i mjere samozapošljavanja i zapošljavanja, praćenje trendova na tržištu rada, posebno poslove budućnosti, prilagođavanju programa obrazovanja prema potrebama tržišta rada te pokretanje sustava pravovremenog informiranja o mogućnostima zapošljavanja, osiguranje potpora ili olakšica za otvaranje poduzeća i/ili novih radnih mjesta, što se  posebno odnosi na sustav poticanja deficitarnih zanimanja te razvoj i provedba programa za poticanje ženskog poduzetništva.

U Osječko-baranjskoj županiji broj obrta povećan je za 8,75 posto, sa 4.791 koliko ih je bilo na kraju 2020. na 5.210 krajem 2021. godine.

Osječko-baranjska županije kroz svoju razvojnu politiku i kroz tridesetak različitih projekata potiče razvoj malog i srednjeg poduzetništvu, pa tako i obrtnika. Beskamatni poduzetnički krediti, bespovratne potpore za ulaganje u razvoj i unapređenje poslovanja, potpore za informiranje, edukaciju, savjetovanje i mentoriranje poduzetnika, potpore za promotivne aktivnosti, za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda, potpore ženama poduzetnicima samo su neke od mjera i aktivnosti. Također,  Županija u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje provodi projekte poticanja zapošljavanja, a koji su usmjerene na dodatno osposobljavanje i prekvalifikaciju dugotrajno nezaposlenih osoba.

Osim žena poduzetnica, Osječko-baranjska županija sufinancira nastupe na sajamskim manifestacijama i svim ostalim subjektima malog gospodarstva – obrtima, trgovačkim društvima i zadrugama, ali i poduzetničkim potpornim institucijama, komorama, udrugama malog gospodarstva i poduzetništva, znanstvenim i obrazovnim institucije, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te drugim fizičkim i pravnim osoba koje imaju sjedište na području naše županije.

Za 8,09 posto povećan je broj obrta u Sisačko-moslavačkoj županiji u godinu dana. Krajem 2020. bilo ih je 2.325, a krajem prošle godine 2.513.

‘Dio programa usmjerit ćemo prema strukovnom obrazovanju, promociji upisa učenika u obrtnička zanimanja, stipendiranju, majstorskim ispitima… Želimo postaviti čvrste temelje za jačanje gospodarstva. Pred nama su velike mogućnosti korištenja europskih sredstava i u tome će svi koji će tražit pomoć, imati konkretnu potporu.’ – izjavio je lani župan Ivan Celjak, nakon vidljivih podataka o rastu broja obrta i obrtnika.

U svrhu doprinosa stvaranja što povoljnijeg okruženja za razvoj malog gospodarstva i turizma lani je Županija u svom proračunu osigurala 13,3 milijuna kuna za provedbu 13 direktnih i indirektnih poticajnih mjera za svoje gospodarstvenike.

Tako su primjerice potpisani ugovori o potpori tradicijskih i umjetničkih obrta. Kroz mjeru Kapitalne pomoći za nove investicije u proizvodnji sufinanciraju se kapitalne pomoći otvaranju novih obrta i  mikro trgovačkih društava te opstojnost postojećih koji djeluju na području Sisačko-moslavačke županije, a bave se proizvodnom djelatnošću. Kroz mjeru subvencije kamata na poduzetničke kredite- županijski poduzetnički krediti omogućava se pokretanja između ostalog i novih obrta. Od ove godine u ponudi će biti i beskamatni krediti kroz subvencioniranje kamate putem linije iz HBOR-a i HAMAG BICRO.  Izdvajaju se i sredstva za sufinanciranje obrazovanja za potrebe obrtništva. (L. Kiseljak)