U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

Kroz projekt je omogućena  jednosmjenska nastava u osnovnoj školi i rad za 54 mališana u vrtiću, a realiziran je uz ‘partnerstvo’ Bjelovarsko-bilogorske županije

Realizacijom projekta „Rekonstrukcije i dogradnje osnovne škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićem i jaslicama, kuhinjom i ostalim pratećim sadržajem“ ostvareno je više ciljeva, a prije svega taj da je u Općini Veliko Trojstvo osigurano kvalitetno cjelokupno životno obrazovanje do početka polaska u srednju školu, jer projekt omogućava da se  na jednom mjestu održava predškolski odgoj i osnovnoškolsko obrazovanje.

Projekt je u izbor za najbolji EU projekt prijavila Javna ustanova razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Vrijedan je bio 13.669.597 kuna, od čega je iz EU povučeno 8.351.315 kuna ( što sadrži sufinancirana sredstva putem nacionalnog programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu) , a vlastita sredstva su bila 5.318.282 kune. Ugovor s izvođačem radova je potpisan 7.ožujka 2019. godine, dok je vrtić rješenje za obavljanje djelatnosti dobio 21.travnja 2021. godine.

Kroz projekt je omogućena  jednosmjenska nastava u osnovnoj školi i rad za 54 mališana u vrtiću, a nakon rekonstrukcije i dogradnje osnovne škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićem i jaslicama, kuhinjom i ostalim pratećim sadržajem, odnosno povezivanjem tri građevinske jedinice u cjelinu (škola, vrtić, dvorana) čiji je prostor ujedno i prilagođen osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Omogućena je i prehrana predškolske djece, poboljšana kvaliteta života i povećan životni standard u Općini Veliko Trojstvo, nadalje, projekt je utjecao i na zapošljavanje roditelja djece te povratak i ostanak mladih stanovnika na području Općine. Projekt je prijavila Općina Veliko Trojstvo, a uz partnerstvo Županije.

Iako program ruralnog razvoja ne poznaje pojam „partnerstvo“ projekt je ipak realiziran uz pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije koja je kao vlasnik prostora obuhvata projekta  dala pravo građenja kao i financirala neprihvatljive troškove projekta koji se odnose na uređenje škole.

‘Ovaj projekt je dokaz da se sinergijom lokalne i državne vlasti mogu provesti infrastrukturni projekti izuzetno važni za zajednicu, jer puno je  izazova  stajalo na putu realizacije ovog projekta. Obzirom da je projektno-tehnička dokumentacija sadržavala aktivnosti gradnje koje su bile neprihvatljive, jer je riječ o školi, trebalo je na jasan način prilagoditi dokumentaciju s razdvojenim troškovima. Zbog rasta cijena u građevinskom sektoru, iznos projekta nakon javne nabave povećan je za 34%. Program ruralnog razvoja u navedenom natječaju nije dozvoljavao da ukupna vrijednost troškova bude veća od 1.250.000 eura, a naš je projekt nakon postupka javne nabave prelazio taj iznos. Obzirom da projekt nije jedini koji je imao problem s maksimalnim iznosom  upravljačko tijelo je izmijenilo program i dozvolilo financiranje. Bespovratna sredstva koja su osigurana putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju osiguravala su samo 51% iznosa projekta te nije bila zatvorena financijska konstrukcija. Naporima načelnika Općine Ivana Kovačića uspjela se je zatvoriti kroz četiri izvora financiranja. Ministarstvo regionalnog razvoja kroz Fond za sufinanciranje je odobrilo financijska sredstva za razliku prihvatljivih troškova izgradnje vrtića, Bjelovarsko-bilogorska županija je financirala neprihvatljivi trošak izgradnje škole dok je Općina financirala razliku troškova do pune vrijednosti projekta. Ovaj projekt je omogućio spajanje škole i dvorane te djeca više ne moraju napuštati objekt kako bi održavala sate tjelesno-zdravstvene kulture.  Ono što ovaj projekt čini uspješnim je to da pod jednim krovom djeca dođu učeći hodati a izlaze kao gotovi ljudi spremni za polazak u srednjoškolsko obrazovanje.’, kažu u Razvojnoj agenciji Bjelovarsko-bilogorske županije i zaključuju da realizacijom ovog projekta prvenstvene koristi imaju županija i država jer je  dokazano da stanovništvo u ruralnim područjima možemo vratiti samo ako im osiguramo standard kakav je i u gradu. (L.K.)