U Vukovarsko-srijemskoj županiji ugovorena je gradnja ili dogradnja 13 vrtića kroz EU program ruralnog razvoja. Dodatna su sredstva dobivena i iz drugih izvora, a najnoviji su oni iz NPOO-a, čiji se ugovori tek trebaju potpisati, a uz koje će, kako je rečeno, u Županiji u potpunosti  biti riješen problem nedostatka vrtića.

Među 13 vrtića čija je gradnja ili dogradnja financirana iz sredstava ruralnog razvoja su oni u  Nijemcima, Markušici, Otoku, Babinoj Gredi, Ivankovu, Privlaki, Jarmini, Bogdanovcima, Nuštru, Vođincima, Trpinji, Andrijaševcima i Gradištu. Za dodatne projekte na tim vrtićima osigurana su i sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja ili Središnjeg državnog ureda za demografiju. Ivankovo će primjerice dobiti sredstva iz NPOO-a za još jedan vrtić…

Za dogradnju DV u Andrijaševcima odobreno je 7,5 milijuna kuna, a radovi su počeli sredinom ove godine.

„Ovo je jedna od onih dobrih vijesti u ova teška vremena. Krećemo s radovima na dječjem vrtiću. Naime, pokazala se potreba za dodatnim kapacitetom, trebao nam je prostor za još dvije odgojne skupine. Riječ je o vrlo vrijednom projektu s iznosom od 6,6 milijuna kuna s PDV-om samo za izgradnju i još oko 1,2 milijuna kuna za opremanje. Nadam se kako ćemo kroz sedam, osam mjeseci imati dovršenu i potpuno opremljenu najmoderniju zgradu u općini”, rekao je sredinom godine, pred početak radova, načelnik Ante Rajković.

Projektom je predviđena rekonstrukcija i dogradnja postojećeg objekta te uređenje dvorišta s dječjim igralištem i otvorenim bazenom za polaznike dječjeg vrtića.

U općini je dugo samo djelovala igraonica, vrtić Bambi je otvoren prije dvije godine, a sada kreće i njegova dogradnja. Ove godine počela je i provedba projekta „Vrtić i obitelj prijatelji”, koji je omogućio poslijepodnevni boravak djece u vrtiću.

Vrtić u Općini Nijemci otvoren je lani za 111 mališana, sada ih je i više, a Općina im osigurava besplatan boravak. Vrijednost projekta bila je nešto  veća od 6,6 milijuna kuna dok je ukupni iznos potpore prelazio 6,4 milijuna kuna.

Ove je godine predajom projektne prijave i odabirom Središnjeg ureda za demografiju i mlade, dobila  i drugi put zaredom 220.000 kuna za nastavak ulaganja u poboljšanje uvjeta boravka djece, rada odgojitelja i ostalog osoblja.
Od ove pedagoške godine, rad djece i odgojitelja prate i logoped i pedagog.

Besplatan boravak mališana u vrtiću omogućava i Općina Ivankovo, gdje je kroz mjeru ruralnog razvoja novi vrtić Pčelica otvoren prije dvije godine,  istodobno iz drugih i vlastitih izvora vrtić Izvor, a kroz NPOO-a odobrena su sredstva za novi vrtić.

Dječji vrtić Pčelica nalazi se u naselju Retkovci, a vrijednost projekta bila je 4 milijuna kuna. Vrtić ima i prateći sadržaj i malonogometno igralište.

Inače u Općini Ivankovo Dječji vrtić  čine tri objekta – dva u Ivankovu (PO „Izvor“ i PO „Maslačak“) te jedan objekt u Retkovcima (PO „Pčelica“) te ih pohađa 188 mališana.

Prije dvije godine završena je i gradnja vrtića Izvor, vrijednosti 7,4 milijuna kuna. Prve aktivnosti oko tog vrtića krenule su 2017., tada nije mogao aplicirati za sredstva iz ruralnog razvoja, pa su u gradnju krenuli s vlastitim sredstvima i uz pomoć tadašnjeg Ministarstva demografije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Pedagošku godinu 2022./2023.  u Dječjem vrtiću Ivankovo pohađa čak 188-ero djece raspodijeljenih u 10 odgojno-obrazovnih skupina. Općina  za potrebe Dječjeg vrtića, odnosno omogućavanja besplatnog boravka, ove pedagoške godine u proračunu izdvojila 3,3 milijuna kuna.

Kroz NPOO dobit će  se 6,8 milijuna kuna za izgradnju još jednog novog dječjeg vrtića koji će moći primiti 80-oro mališana.

Prije dvije godine otvoren je i vrtić u Otoku, na bruto površini od 950 četvornih metara  s kapacitetom od 3 jedinice za djecu vrtićke dobi i 2 jedinice za djecu jasličke dobi.

Radi se o obnovljenoj i proširenoj zgradi Dječjeg vrtića „Pupoljak“ , projekt ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna. Zbog velikog interesa za upis mališana, dobiveno je još 250.000 kuna iz Središnjeg državnog ureda za demografiju za proširenje vrtića.

Energetski učinkovita i neovisna je to zgrada koja ima zagrijavanje iz alternativnih izvora energije, solarne panele za proizvodnju električne energije i grijanje tople vode te dizalice topline. U vrtiću se nalazi i blagovaonica, višenamjenska dvorana, terasa, prostor za izolaciju djece, kuhinja, prostor za osoblje, sanitarni čvorovi .. Kroz projekt je također uređeno novo dječje igralište sa spravama za igru. Višenamjenska dvorana opremljena je pomagalima za tjelovježbu, projektorom, a terasa je opremljena umjetnom travom i golovima za mali nogomet.

Lani je otvoren obnovljeni dječji vrtić u Općini Markušica.

Vrijednost projekta ”Rekonstrukcija zgrade javne namjene (uredski prostor) u zgradu društvene namjene – dječji vrtić” iznosio je gotovo 1,8 milijuna kuna i sa 85 posto sufinanciran je sredstvima iz ruralnog razvoja.  Cilj projekta bila je rekonstrukcija i opremanje postojećeg prostora unutar zgrade javne namjene kako bi se uskladili prostorni i tehnički uvjeti s propisanim Državnim pedagoškim standardom, podigla kvaliteta i standardi za odgoj i obrazovanje djece predškolske dobi od 3-6 godina, te naposljetku poboljšala lokalna temeljna usluga.

I Općina Babina Greda je lani dobila novi vrtić Regoč, vrijedan 8,5 milijuna kuna, od čega je iz  poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj osigurano  7,4 milijuna kuna, a ostalo je financirano iz općinskog  proračuna.

Lani je obnovljen vrtić u Općini Privlaka. Općina je prije tri godine izradila projektnu dokumentaciju za izgradnju dječjeg vrtića i kandidirala ga za EU sredstva iz ruralnog razvoja koji ga je i financirao sa 4,5 milijuna kuna.

Vrtić obuhvaća površinu od 500 četvornih metara, a uz  osnovne sadržaje i kuhinju, ima i igralište i parkirališta.

I novi vrtić u Jarmini je lani otvorio svoja vrata.

Za realizaciju ovog projekta Općini  su dodijeljena sredstva u iznosu od 7,4 milijuna kuna. To je prvi dječji vrtić u općini.

Prije dvije godine otvoren je novoobnovljeni Dječji vrtić Bogdanovci koji djeluje kao područni objekt Dječjeg vrtića Vukovar 1. Zbog povećanja broja djece i nastale potrebe za proširenjem vrtića Općina Bogdanovci prijavila je projekt rekonstrukcije Dječjeg vrtića Bogdanovci na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u području Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Projekt  rekonstrukcije vrtića je odobren i financiran u ukupnom iznosu  472,8 tisuća kuna, dok je  Općina Bogdanovci također uložila još dodatnih sredstava u vrijednosti 100.000 kuna.

Veliki radovi završeni su prije dvije godine na dječjem vrtiću u Nuštru. Nakon što je energetski obnovljen i dograđen, radilo se je na dogradnji vrtića u iznosu od 1,9 milijuna kuna financiralo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tako je  kapacitet vrtića povećan s tri na četiri skupine. Opremljen je i prostor, uređeno je igralište i okoliš vrtića te postavljena nova ograda kroz ruralni projekt vrijednosti 1,6 milijuna kuna. Ove godine dobiveno je 220.000 kuna iz Središnjeg državnog ureda za demografiju.

Vukovarsko-srijemske županija ustupila je dio zemljišta Područne škole u Ceriću za izgradnju vrtića, a koji će djelovati kao područni vrtić Dječjeg vrtića „Vrtuljak” Nuštar. Nakon obnove i dogradnje vrtić u Nuštru može primiti 100 mališana, a s područnim vrtićem u Ceriću kapacitet ove predškolske ustanove bit će do 140 korisnika. Nedavno je Općini  dodijeljeno  gotovo 2,5 milijuna kuna namijenjenih izgradnji vrtića u Ceriću.

Lani je u Vođincima otvoren dograđen i nanovo opremljen vrtić, projekt vrijednosti 5,2 milijuna kuna. Tako je omogućen smještaj za 69 djece.

Dječji vrtić Liliput Trpinja dograđen je prije godinu dana te je dobio dva nova objekta. U Boboti je izgrađena i opremljena sredstvima Općine zgrada novog centralnog vrtića. Područni vrtić u Trpinji izgrađen je i opremljen sredstvima iz EU fondova.

Lani je otvoren vrtić Mali svijet u Općini Gradište. Smješten je u prizemlju novouređenog Centra za djecu, odrasle i umirovljenike u središtu sela.

Za projekt rekonstrukcije zgrade bivšeg Društvenog doma Općini je iz EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj odobreno 7,4 milijuna kuna.  Iz općinskog su proračuna osigurana dodatna 1,2 milijuna kuna. Kapacitet je 50 djece vrtićke dobi od tri do šest godina.

Kroz Središnji državni ured za demografiju potpora za vrtiće dobivena je u 15 općina – Andrijaševci, Babina Greda, Ivankovo, Jarmina, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Tovarnik, Trpinja i Vođinci, po 220.000 kuna. Lovas je dobio 176.000 kuna, Markušica 121.000 kuna, a Bogdanovci 110.000 kuna. Iznos od 250.000 kuna dobio je Grad Otok, 220.000 kuna dobio Grad Županja za Dječji vrtić Maslačak… (L.K.)