Primorsko-goranska županija je izdvojila 38,44 posto proračuna za obrazovanje u prošloj godini, što ju je svrstalo u vodećih pet županija po visini izdvojenih sredstava, pokazala je naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna. Ove je godine krenula gradnja sportske dvorane Medicinske škole te dogradnja OŠ Ivana Rabljanina u Rabu. Sve je spremno i za gradnju škole u Općini Viškovo, za što bi se početkom sljedeće godine trebala osigurati sredstva iz NPOO. 

Primorsko-goranska županija intenzivno ulaže u gradnju novih školskih objekata kao i njihovu obnovu i rekonstrukciju, a  kako bi ujednačili uvjete i standarde obrazovanja u svim dijelovima županije, ističe resorna pročelnica Edita Stilin. „Svake godine Županija završi jedan do dva velika kapitalna projekta i započinje nove. Tako smo u ovoj godini završili kompletnu rekonstrukciju  osnovne škole Jelenje-Dražice (41.300.000 kuna),  a započeli projekt dogradnje osnovne škole „Ivana Rabljanina“ u Rabu te izgradnju sportske dvorane Medicinske škole, ujedno i naše najveće strukovne srednjoškolske ustanove. Također smo odradili sve pripreme za izgradnju nove osnovne škole u općini Viškovo, ishodovali   građevinsku dozvolu te ćemo taj  kapitalni projekt kandidirat za sredstva europskih fondova, kaže Stilin. Pročelnica dodaje da PGŽ godišnje za realizaciju  kapitalnih projekata i investicijskog održavanja izdvaja oko 25.000.000 do 30.000.000 kuna  za 150 zgrada koje županija ima u nadležnosti. U konsolidiranom proračunu za 2021. godinu za resor obrazovanja  predviđen je iznos od  580.275.000 kn, a u prijedlog proračuna za 2022. nešto više,  602.969.000 kuna.

Prema riječima Stilin, upravni odjel iznimno prati zahtjeve škola i uvaža ih u najvećoj mjeri. „Vrlo smo  odgovorni po pitanju plaćanja obveza našim školama koje su izvršne u danu roka plaćanja, ističe pročelnica.

Inače, dodjela sredstava za školu u Viškovu očekuje se početkom sljedeće godine. Sportska dvorana Medicinske škole investicija je  vrijedn preko 13 milijuna kuna koju u cijelosti financira Primorsko-goranska županija kroz tri proračunske godine. Gradnja je započela ove godine u lipnju, a dovršetak se očekuje 2023. godine. Za dogradnju i rekonstrukciju OŠ “Jelenje-Dražice” Županija je osigurala 60 posto novca, a ostalo Općina Jelenje.

Proračun Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje u 2022. opet je veći i iznosi, kako smo spomenuli, gotovo 603 milijuna kuna. Sadrži tri kapitalna projekta, dogradnju OŠ Ivana Rabljanina na Rabu, izgradnju sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci te opremanje regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole u Opatiji u iznosu 58 milijuna kuna financiranih europskim sredstvima.

Ove je godine dodijeljeno  sedam novih stipendija studentima deficitarnih zanimanja, dok ih je 30 obnovljeno. Stipendije iznose tisuću kuna na mjesečnoj razini, a PGŽ ih dodjeljuje 20 godina u što je uloženo gotovo 8 milijuna kuna, rekla je Stilin. Dodala je da su finalizirana sva investicijska održavanja u 50-ak škola, a nastava u Primorsko-goranskoj županiji odvija po modelu A i bez većih problema vezanih u COVID-19 potvrde na čemu se zahvalila ravnateljima, učenicima, nastavnicima i roditeljima. (L.K.)