Međimurska županija je među županijama s  najnižim udjelom registrirano nezaposlenih osoba, u srpnju je to prema podacima HZZ-a bilo 1,8 posto. Ima i jednu od najnižih stopa registrirano nezaposlenih, 5,4 posto, prema zadnjim podacima DZS-a. Nedavno je DZS objavio konačne podatke o zaposlenosti s krajem lanjskog ožujka, a prema kojoj analizi je Međimurska županija bila među vodećima po broju zaposlenih na 1.000 stanovnika. Nedavni su podaci pak pokazali da je u prva tri mjeseca ove godine samo Međimurska županija imala rast zaposlenosti u odnosu na lani. Evo što o kontinuiranim pozitivnim gospodarskim trendovima kaže župan Matija Posavec. 

‘U Međimurju su pozitivni gospodarski trendovi vidljivi svake godine pa je i 2020.godina završena pozitivnim brojkama.  Dobro promišljanje, jasna strategija, znati birati dobar trenutak, postaviti održiv sustav razvoja definiralo je Međimurje kao naprednu, vrlo progresivnu županiju. Županiju s rezultatima, pozitivnim trendovima – u gospodarstvu, privlačenju europskog novca, izgradnji infrastrukture, visokoj socijalnoj osjetljivosti, društvenom aktivizmu – i to govore rezultati, ali i prepoznavanje kroz dobivene nagrade – europska destinacija izvrsnosti, priznanje Financial Timesa, priznanje UNESCO-a, Hrvatske turističke zajednice i sl. ‘, kaže Posavec i nastavlja o brizi za gospodarstvo u vrijeme korona krize:

‘Kao županija koja je izuzetno razvojno orijentirana ali s visokom socijalnom osjetljivošću i brigom za naše građane kojima je određeni oblik potpore potreban pristupili smo i u ovoj korona situaciji izradi niza mjera za gospodarstvo i građane. S jedne strane kroz niz investicija vrijednih stotine milijuna kuna koje smo najvećim dijelom povukli iz EU fondova poticali smo poduzetništvo i obrtništvo. Brojnim natječajima usmjeravali smo sredstva u poljoprivredu i turizam. Nizom aktivnosti usmjeravali smo sredstva i prema građanima (financiran prijevoz, udžbenici, potpore umirovljenicima, učenicima, studentima, cijeloj društvenoj zajednici). U cilju pomoći i rasterećenja privatnog sektora na području Međimurske županije, posebice obrtnika, poljoprivrednika, malih i mladih poduzetnika, prošle godine smo preraspodjelom i izmjenama proračuna dodatno smanjili rashode županije koje smo preusmjerili u potpore obrtništvu, poduzetništvu, poljoprivrednoj proizvodnji i građanima. Ono što želim posebno izdvojiti jest činjenica da se od prošle godine, pa i u ovoj korona krizi provode projekti vrijednosti preko 400 milijuna kuna što je direktna potpora gospodarstvu od čega 90% potpora međimurskom gospodarstvu. Međimurska županija te projekte je osmislila, pripremila projektnu dokumentaciju, kandidirala, mnoge od njih predfinancirala ili sufinancirala, provela postupak javne nabave i vrši nadzor nad provedbom projekta prema strogim pravilima Europske unije.’

Županijske tvrtke i ustanove poput REDEA-e, MENEA-e, TIC-a.., kaže,  uz županijske donijele su dodatne mjere s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa i radi njezina daljnjeg širenja na poslovanje korisnika usluga inkubacije i zakupa poslovnog prostora. Međimurska energetska agencija – MENEA u sektoru energetike pruža savjetodavne usluge poduzetnicima. Javna ustanova REDEA i sve naše ustanove dostupne su za svaki oblik savjetovanja i pomoć gospodarstvenicima. Također, aktivno su se uključili u osmišljavanje dodatnih oblika i načina pomoći gospodarstvenicima.

‘Neke od mjera su poticanje razvoja poduzetništva, subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, moratoriji i reprogrami poduzetničkih kredita, potpora projektima ulaganja u unaprjeđenje poslovanja, potpore za zapošljavanje nezaposlenih osoba, potpore za poticanje razvoja obrtništva, uvođenje novih sadržaja i gradnju infrastrukture u centru znanja za 60-tak poduzeća, oslobađanje dijela troškova najma i energenata za inkubirana start up poduzeća. Međimurska županija je otpisala dug prijevoznicima za koncesiju koju su dužni plaćati za vrijeme obustave javnog prijevoza, te smo se odrekli svog dijela prilikom prodaje i (ili) plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.’ – kaže župan i nastavlja:

‘Povećale su se bespovratne potpore za razvoj turizma te je uloženo  u opsežnu promotivnu kampanju Međimurja na drugim tržištima radi privlačenja gostiju. Dali smo doprinos razvoju poljoprivredne proizvodnje, zaštiti naše poljoprivrednike i promovirali međimurski proizvod. U tu svrhu su raspisani natječaji za građenje, rekonstrukciju i opremanje objekata za preradu poljoprivrednih proizvoda, za nabavu i opremanje objekata za prodaju vlastitih proizvoda, za okrupnjivanje i povećanje posjeda poljoprivrednog zemljišta. Raspisujemo natječaje za ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, natječaj za razvoj ekološke poljoprivrede, podizanje trajnih nasada, sustav obrane od tuče, plasteničku proizvodnju te potpore za razvoj međimurskih brendova robnih marki.’

Za potpore turizmu osiguran je iznos od 400.000 kuna. Županija je lani sa 1,8 milijuna kuna sufinancirala 129 projekata za razvoj gospodarstva. Lani su naime zbog situacije s koronakrizom koja je pogodila gospodarstvo, sredstva za taj program udvostručena, sa 900 tisuća kuna u 2019. godini na 1,8 milijuna, a proširene su i prihvatljive djelatnosti, olakšani kriteriji i digitaliziran postupak prijave. Prema visini potpora poduzetnicima Međimurska županija je među vodećim županijama, pokazala je naša analiza. U 2020. godini isplaćeno je 1,4 milijuna kuna potpora za poljoprivrednike, a ove godine za deset mjera predviđen je iznos od 1,6 milijuna kuna.

Tijekom 2020.godine isplaćena je naknada građanima koji su uslijed korona krize ostali bez posla, te je svakom učeniku od 1.-4.razreda osnovne škole osigurana besplatna školska prehrana.

Unatoč korona krizi isplaćena je jednokratna potpora svim međimurskim studentima a jednokratnu potporu isplaćena je i umirovljenicima. Osim toga Međimurska županija je osigurala sredstva za studentske kredite, stipendije djeci hrvatskih branitelja, osobne asistente u vrtićima i školama, prijevoz autobusom i vlakom za sve učenike osnovnih i srednjih škola, stipendije za deficitarna zanimanja, potpora djeci s invaliditetom, programe rane intervencije, potpore za građane bez stambenog prostora te potpore udrugama civilnog društva koje djeluju na području zdravstvene i socijalne zaštite…

Naravno da su se i sve te mjere Županije odrazile u jednom dijelu na ukupnu gospodarsku sliku Međimurja. Tako je u 2020.godini gospodarstvo Hrvatske ostvarilo vanjskotrgovinski deficit od čak 59,8 milijardi kuna, a ako gledamo na razini županija, u Međimurju je ostvaren vanjskotrgovinski suficit od 780 milijuna kuna. Međimurje je sa 2,7% gospodarstva Hrvatske ostvarilo 4,82% izvoza i samo 2,68% uvoza, tako da je pokrivenost uvoza izvozom 117%.

Sve je to utjecalo i na zaposlenost, otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje stope nezaposlenosti koja je 4,8%, povećanje broja obrta za 7% i povećanje broja novootvorenih poduzeća.

Potrebno je i istaknuti da Međimurje ima i najbolji omjer zaposlenih u privatnom sektoru u odnosu na javni sektor u Hrvatskoj. Naime, na svakih pet ukupno zaposlenih, četiri zaposlena su u privatnom a jedan u javnom sektoru.

Spomenimo i da je prema nedavnim podacima DZS-a Županija bila u top pet po visini izvoza roba u 2020. godini. Iz te je Županije lani izvezeno roba vrijednosti 5,4 milijardi kuna. (L.K.)