Projekt KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske odnio je pobjedu u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji u našem izboru za Najbolji EU projekt u Hrvatskoj. Nositelj projekta je  AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre. Uz taj projekt AZRRI radi na još nizu projekata, koji su usmjereni ka povezivanju subjekata koji žive i rade u ruralnim područjima. Od 2004. godine zaduženi su za inovativni Program očuvanja istarskog goveda kojim su ga spasili od izumiranja. Kako bi osposobili i usavršili kapacitete u sektoru ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma, započeli su pak s provođenjem edukacijsko-kuharskih radionica. Potaknuli su proizvodnju autohtone hrane te ujedno pridonijeli regionalnom razvoju, rastu i zapošljavanju i gradnji temelja za daljnji razvitak. U planu je osnivanje Ruralno-istraživačkog inkubatora, putem kojeg će se baviti istraživanjem najnovijih tehnologija i trendova, te povećanjem vještina i kompetencija u području digitalne/precizne poljoprivrede i inovativne/integrirane gastronomije.

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre osnovana je od strane Istarske županije s ciljem povezivanja javnog i privatnog sektora te implementacije projekata u ruralnom prostoru Istre. Od samog osnutka Agencije, istarska tradicija, poljoprivreda, gastronomija i kultura predstavljaju temeljne vrijednosti, koje su međusobno povezane i integrirane te u konačnici dovode do glavnog cilja Agencije, a to je poboljšanje života u ruralnom prostoru Istre.

‘KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, koji je ujedno odnio pobjedu u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji u izboru za Najbolji EU projekt u Hrvatskoj, europski je projekt na kojega smo izuzetno ponosni. Putem istoimenog projekta, kapitalizirali smo iskustva projekta KEY Q, a koji je okončan 2013. godine te kojim smo restaurirali zgradu na povijesnom Gortanovom brijegu u Pazinu i stvorili Edukacijsko gastronomski centar Istre. Danas, ono predstavlja regionalni centar koji služi kao poveznica između poljoprivrednog i ugostiteljsko-turističkog sektora u cilju valorizacije istarske gastronomije i posljedičnog razvoja prostora Istarske županije.’ – kaže Jasenka Kapuralin iz AZRRI-e i voditeljica centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju.

U svom djelokrugu rada, AZRRI trenutno provodi projekte među kojima su MADE IN-LAND: Održivo upravljanje ruralnim prostorom,  ITACA: Inovativni alati za povećanje konkurentnosti i održivosti pelagičkog ribarstva Jadrana, ECOVINEGOALS: Održivo upravljanje vinogradarskih krajolika kao dio strateškog teritorijalnog razvoja, KLIK Pula: Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula te početkom sljedeće godine započinjemo s provođenjem projekta PASTINNOVA: Inovativni modeli za održivu budućnost mediteranskih sustava pastoralnog stočarstva.

‘Projekti kojima se bavimo usmjereni su ka povezivanju subjekata koji žive i rade u ruralnim područjima, počevši od lokalnih dionika u sektoru poljoprivrede i stočarstva, gospodarstva, turizma i gastronomije pa sve do donosioca odluka, istraživačkih i nevladinih institucija. AZRRI podržava i koordinira razvojne programe vitalne za održavanje života ruralnih područja i poboljšanje kvalitete života ruralnog stanovništva, spajanjem primarne poljoprivredne proizvodnje, procesa lokalne transformacije i sektora usluga u poslovne klastere.

Kao jedan od izuzetno važnih projekata za gospodarstvo te očuvanje ruralnog prostora Istarske županije, upravo je uspostava lanca uzgoja, proizvodnje i plasmana mesa istarskog goveda kroz gospodarsku reafirmaciju i gastronomsku valorizaciju. AZRRI je od 2004. godine zadužen za inovativni Program očuvanja istarskog goveda, koji je jedan od najuspješnijih programa te vrste u široj regiji i radi na očuvanju ostalih autohtonih istarskih pasmina.’ – nastavlja Kapuralin i dodaje kako su programom te pripadajućim međunarodnim, nacionalnim i regionalnim projektima, spasili istarsko govedo od izumiranja, valorizirajući i reinterpretirajući njegovo meso i proizvode, koji danas slove kao jedni od najprepoznatljivijih istarskih autentičnih proizvoda. Na ovom uspješnom modelu, gradimo priču te razvoj ostalih autohtonih pasmina istarske ovce, istarskog magaraca, istarske koze kroz promociju, zaštitu i valorizaciju regionalne, tipične, autohtone hrane s dodanom vrijednošću.

‘Daljnjim radom i razvijanjem novih mogućnosti te provođenjem pripadajućih europskih projekata, ustanovili smo potrebu za edukacijom ljudskih potencijala turističko-ugostiteljskog sektora ali i općenito i ostalih dionika u Istarskoj županiji.  Kako bi osposobili i usavršili kapacitete u sektoru ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma, započeli smo s provođenjem edukacijsko-kuharskih radionica, koje su danas sinonim vrhunske edukacije u gastronomiji.

Promocija putem gastronomsko edukacijskih aktivnosti rezultira posljedičnim povećanjem konzumacije i proizvodnje proizvoda lokalnih poljoprivrednika i uzgajivača. Upotreba lokalnih namirnica u jelovnicima ugostiteljskih objekata ali i u institucijama poput škola i vrtića, doprinosi podizanju svijesti o kvalitetnoj prehrani u svim segmentima gospodarstva ali i svakodnevnog života.

Na koncu, kaže Kapuralin, nakon skoro dva desetljeća postojanja Agencije za ruralni razvoj Istre, shvatili su da što više daju našoj škrtoj istarskoj zemlji, to nam ona dvostruko vraća.

‘Naš rad je kroz  poticanje razvoja poljoprivrede i stočarstva te održivosti ruralnog prostora, kroz kontinuiranu valorizaciju lokalnih prirodnih resursa pridonio stvaranju temelja za brendiranje Istre u eno gastronomsku regiju. Međutim, tu nije riječ o samo stvaranju turističkog brenda, u suštini se radi  o kreiranju teritorija poželjnog za život, rad, stvaranje obitelji te nadogradnji istarskog identiteta. Provođenjem europskih projekata, pridonijeli smo stvaranju gospodarskih prilika za sve žitelje istarskog poluotoka, potaknuli smo proizvodnju autohtone hrane te ujedno pridonijeli regionalnom razvoju, rastu i zapošljavanju i gradnji temelja za daljnji razvitak.’ – zaključuje Jasenka Kapuralin.

Jedan od prioriteta novog financijskog razdoblja te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti jest poticanje i osposobljavanje dionika poljoprivredno-prehrambenog i ugostiteljsko-turističkog sektora za prelazak na održivije i tehnološki naprednije prehrambene sustave „od polja do stola“ ključne za brz oporavak od posljedica pandemije bolesti Covid-19 na klimatski pametan način. U planu je, najavljuju u AZRRI-ju, osnivanje Ruralno-istraživačkog inkubatora, putem kojeg ćemo se baviti istraživanjem najnovijih tehnologija i trendova, te povećanjem vještina i kompetencija u području digitalne/precizne poljoprivrede i inovativne/integrirane gastronomije. Potičući cjeloživotno obrazovanje i izvrsnost, povezati ćemo područja istraživanja i razvoja, edukacije i poduzetništva u sferi poljoprivredno-prehrambenog i ugostiteljsko-turističkog sektora, te upravo tim smjernicama ćemo se baviti u narednom razdoblju. (L.K.)