Radimir Čačić

Varaždinska

Jedan od najiskusnijih hrvatskih političkih operativaca ponovno je postao varaždinski župan 2017. godine.

Radimir Čačić rođen je 11. svibnja 1949. godine u Zagrebu. U rodnom gradu završava 1973. godine i Arhitektonski fakultet. Dodatno se obrazovao početkom novog tisućljeća na Harvardu, gdje je pohađao postdiplomske programe (J.F. Kennedy School of Government).

Nakon završetka obrazovanja od 1973. do 1977. radio je u Interpublicu u Zagrebu, uglavnom na poslovima za američko ministarstvo vanjskih poslova. Od 1977. godine živi u Varaždinu, gdje vodi projektni ured tvrtke Zagorje koja kasnije pak prerasta u samostalnu tvrtku Coning koja je tijekom godine uvelike utjecala na gospodarstvo Varaždina i okolice. U dva mandata bio je predsjednik udruženja projektnih i savjetodavnih organizacija Hrvatske, a početkom 1990. i jedan od osnivača tvrtke ZAGAL-s, danas Croatia Airlinesa.

Godine 1985. osuđen je zbog rušenja samoupravnog sistema SFRJ, ali je brzo nakon toga oslobođen odlukom Vrhovnog suda RH. Tijekom ratnih zbivanja u Varaždinu, istaknuo se u uspješnim pregovorima oko predavanja gradske vojarne. Upravo je oružje iz varaždinske vojarne kasnije bilo gotovo pa i presudno u obrani drugih dijelova zemlje. Čačić zbog toga ima i čin brigadira Hrvatske vojske, a odlikovan je spomenicom Domovinskog rata te Redom kneza Domagoja s ogrlicom.

Suosnivač je Hrvatske narodne, a od 1994. do 2000. u dva mandata je obnašao dužnost predsjednika stranke. Za predsjednika HNS-a ponovno je izabran 2008. godine, ali je stranku napustio nakon služenja kazne zbog prometne nesreće u Mađarskoj. Osnovao je Narodnu stranku – reformisti, s kojom je i pobjedio izborima za varaždinskog župana 2017. godine.

Čačić je u hrvatskom političkom životu ponajviše upamćen kao pokretač projekta izgradnje autocesta i programa društveno poticane stanogradnje (tzv. ‘Čačićevi stanovi’) u mandatu premijera Ivice Račana. Uz primjenu Čačićevih modela do 2005. izgrađeno je 450 kilometara autocesta i 81 kilometar poluautocesta te 3122 stana. Bio je član Vlade premijera Zoran Milanovića, kad je obnašao dužnost prvog potpredsjednika Vlade RH i ministra gospodarstva.

Ovo nije prvi put da Radimir Čačić obnaš dužnost varaždinskog župana. Tu je poziciju prvi put obnašao u mandatu od 2005. godine.

Zamjenici:

  • Tomislav Paljak
  • Robert Vugrin