Milan Bandić

Grad Zagreb

Milan Bandić jedan je od najdugovječnijih hrvatskih lokalnih čelnika

Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. godine u Donjim Mamićima, hercegovačkom selu između općine Grude i mjesta Klobuk. Točnije, u zaseoku Cerov Dolac ili, još preciznije, na Bandića Brigu, maloj uzvisini s koje se jasno vidi Sveti Jure na Biokovu. Osnovnu i srednju školu završio je u općini Grude.

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a 2000. godine na istom fakultetu upisuje poslijediplomski studij. Bandić često ističe kako se tijekom studiranja samostalno financirao radeći fizičke poslove. Radio je na istovaru šećera i ugljena te žbukanju pročelja gradskih zgrada.  Tijekom studentskih dana upoznao je i svoju buduću suprugu Vesnu, s kojom ima i kćer Ana-Mariju.

Profesionalnu karijeru započinje u tvornici Ledo, a od 1983. godine radi u Općini Pešćenica kao društveno-politički radnik. Njegova politička karijera krenula je uzlaznom putanjom 1993. godine kada je postao tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije i zastupnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba. Predsjednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997. godine.

Na izvanrednim izborima u Zagrebu 2000. godine postao je zagrebački gradonačelnik, a mjesto je osvojio i na redovnim izborima godinu kasnije. Nakon kratke pauze, uzrokovane ostavkom nakon prometne nesreće koju je prouzročio pod utjecajem alkohola, Bandić se 2005. vraća na poziciju gradonačelnika na kojoj ostaje sve dosad. Na neposrednim izborima za gradonačelnika pobijedio je u drugom krugu 2009., 2013. i 2017. godine, čije je postao jedan od najdugovječnijih hrvatskih lokalnih čelnika.

Zamjenice:

  • Jelena Pavičić Vukičević
  • dr.sc. Olivera Majić