Ernest Petry

Ličko-senjska županija

Magistar prava s velikim iskustvom u realizaciji investicijskih projekata

Ernest Petry (47) po struci je magistar prava sa završenim poslijediplomskim studijem sveučilišnog specijalista ekonomije energetskog sektora po MBA programu.

U rodnom gradu poslije Osnovne škole (1988), maturirao srednju Matematičko-informatičku gimnaziju pri Centru odgoja i usmjerenog obrazovanja Nikole Tesle. Diplomirao je na Pravnom fakultetu (2002) i stekao zvanje magistra prava. Završio poslijediplomski specijalistički studij, smjer Ekonomija energetskog sektora po MBA (Master of Business Administration) programu na Ekonomskom fakultetu u Rijeci (2020) te stekao dodatno zvanje sveučilišnog specijalista ekonomije – MBA. Završio je Međunarodnu školu Sveučilišta u Oslu s pojačanim programom predmeta iz povijesti, umjetnosti i međunarodnih odnosa i dobio je certifikat rektora (1995). Za studija aktivan u studentskim udrugama koje su se zalagale za poboljšanje uvjeta studentskog standarda i prava, bio je predsjednik Zavičajnog kluba studenata Grada Gospića, voditelj Hrvatskog doma zavičajnih klubova studenata Sveučilišta u Zagrebu, dopredsjednik Hrvatske akademske zajednice, te glasnogovornik Hrvatskog vijeća udruga studenata. Dobitnik je rektorova priznanja za ustroj Hrvatskog doma zavičajnih klubova studenata Sveučilišta u Zagrebu.

Do izbora za župana 2021. godine zaposlen je bio kao direktor HEP-ovog distribucijskog područja Elektrolika Gospić u kojemu radi 20-ak godina i ima dosadašnje veliko iskustvo u realizaciji investicijskih projekata. Petry je politički put započeo 1990. godine u Mladeži HDZ-a. U političkoj karijeri bio je član stranke Hrvatski blok te HNS-a, na redovnim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije 2017. godine pojavio se je kao nezavisni kandidat za župana na listi Bura te je izabran za člana županijske skupštine, a kao kandidat HDZ-a pobijedio na izborima za župana 2021. godine.

U mladosti je dugi niz godina trenirao borilačke sportove, aktivan je u Hrvatskoj akademskoj zajednici, te je dobitnik mnogobrojnih nagrada, priznanja i spomenica za svoje aktivnosti i rad. Jedan je od utemeljitelja Udruge građana „Marakana Gospić“ i njen predsjednik od 2014. godine.

Oženjen je suprugom Ivanom rođ. Busija, imaju dvoje djece: sina Patrika Antonia i kćer Croatu Patriciu.

Zamjenici:

  • Jasna Orešković Brkljačić i Milan Uzelac