Darko Milinović

Ličko-senjska županija

Dugogodišnji ministar zdravstva na izborima 2017. godine je ponovno potvrdio kako je najmoćni političar u Lici

Darko Milinović je rođen 25. travnja 1963. u Gospiću, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Nakon mature odlazi u Zagreb gdje je 1987. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu. Specijalizirao je ginekologiju te se vratio u Gospić, gdje je vodio Odjel za ginekologiju i porodništvo u županijskoj bolnici, a kasnije je u bolnici i obnašao dužnost ravnatelja.

Tijekom svoje dosadašnje karijere obnašao je brojne političke dužnosti. Tako je 1998. godine bio član Poglavarstva Grada Gospića. Samo dvije godine kasnije postao je član Predsjedništva HDZ-a te predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Gospić. Nakon toga postao je dožupanom Ličko-senjske županije te član Poglavarstva Ličko-senjske županije. Od 2003. do 2008. bio je zastupnikom u Hrvatskom saboru, potpredsjednik Hrvatskog sabora te član Odbora za obitelj, mladež i sport.

Godine 2008. postaje ministrom zdravstva i socijalne skrbi i na toj poziciji ostaje do 2011. i pobjede Kukuriku koalicije. Milinović se tad vraća u rodni grad, gdje ostaje politički aktivan. Potvrda toga stiže 2017. godine kad je izabran za ličko-senjskog župana.

Milinović je dragovoljac Domovinskog rata, a nositelj je odlikovanja ‘Oluja’ za sudjelovanje u istoimenoj vojno-redarstvenoj akciji te spomenice Domovinske zahvalnosti. Privatno je oženjen za Blaženku, ekonomisticom zaposlenom u Hrvatskim šumama u Gospiću, s kojom ima troje djece.

Zamjenici:

  • Renata  Hodak, dipl.uč.
  • Vice Nekić, mag.ing.el.
  • Nikola Lalić, prof.