Danijel Marušić

Brodsko-posavska

Danijelu Marušiću ovo je već četvrti mandat na poziciji župana

Danijel Marušić rođen je 1972. godine u Prnjavoru u Bosni i Hercegovini. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Prnjavoru, a diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, te stekao zvanje doktora veterinarske medicine. Na istom se fakultetu nastavio stručno usavršavati na Poslijediplomskom doktorskom studiju te je u travnju ove godine stekao akademsku titulu doktora biomedicinskih znanosti.

Profesionalnu karijeru započeo je na radnom mjestu tehnologa, a zatim voditelja proizvodnje u Mljekari „Slavija“ u Starom Petrovom Selu. Iduće tri godine proveo je radeći kao veterinar u Veterinarskoj klinici Dorić, a 2007. je stupio na radno mjesto direktora Komunalnog poduzeća „Sloboština“ u Okučanima.

Političku karijeru započeo je 2001. kao vijećnik Općinskog vijeća Općine Okučani, te je izabran za predsjednika Općinskog vijeća, dužnost koju je volonterski obnašao sljedeće 4 godine. Na izborima za Županijsku skupštinu u razdoblju 2005.-2009. izabran je za vijećnika, a u siječnju 2008. godine jednoglasnom odlukom svih vijećnika izabran je na dužnost župana Brodsko- posavske županije. Na prvim neposrednim izborima 2009. izabran je na dužnost župana Brodsko-posavske županije, a na lokalnim izborima 2013.,  2017. i 2021. godine također je ponovno izabran za župana Brodsko-posavske županije. Na posljednjim izborima već u prvom krugu dobio je više od polovice potpore glasača, 53,39 posto. Na parlamentarnim izborima 2015. i 2016. izabran je za zastupnika Hrvatskog sabora.

Završio je Političku akademiju Hrvatskog državnog zavjeta 2012. godine; sudjelovao u International Visitor Leadership programu u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 2012. imenovan je za člana hrvatskog izaslanstva u Odboru Regija Europske unije, član je dviju Europskih komisija Odbora Regija – NAT i CIVEX.

Zamjenik:

  • Marko Šimić