Damir Jelić

Karlovačka

Bivši gradonačelnik Karlovca od 2017. godine je župan istomene županije

Damir Jelić rođen je u Zagrebu 1972. godine. Oženjen je i otac jednog sina. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta mu Zagrebu diplomirao je 1996. godine na smjeru Kroatistika te stekao zvanje profesora.

Radno iskustvo počeo je stjecati 1995. u OŠ Krnjak i nastavio u Gimnaziji Karlovac sve do 2005. Kao profesor hrvatskog jezika prošao je 30-ak edukacija s područja književnosti, jezika, politologije, filmske umjetnosti, antropologije i teologije. U Gimnaziji Karlovac osnovao je u suradnji s učenicima Video družinu, a u suradnji sa studentima Kino klub Karlovac, koji i danas djeluju i ostvaruju prestižne rezultate.

Kao profesor mentor u 60-ak filmskih projekata osvojio je preko 600 diploma i nagrada. Stvorio je vlastiti izvorni program u državnim okvirima za predavanje hrvatskog jezika i jedini je u RH predavao filmsku umjetnost radeći filmove u nastavnom procesu. Zbog toga je i nagrađen visokom nagradom Hrvatskog filmskog saveza – srebrnom značkom s plaketom za izuzetna postignuća.

Političku karijeru započeo je 2004. kao tajnik Gradskog odbora HDZ-a Grada Karlovca, posvećujući svoj rad i pažnju mladim ljudima HDZ-a. Na izborima za lokalnu samoupravu 2005. postao je zamjenik gradonačelnika Karlovca za društvene djelatnosti te u suradnji sa ravnateljima osnovnih škola pokrenuo program Prevencije ovisnosti. Dužnost gradonačelnika Karlovca preuzeo je 2007., a na izborima za lokalnu samoupravu 2009. i 2013. godine ponovno je izabran za gradonačelnika.

Godine 2017. na toj dužnosti zamijenio ga je Damir Mandić, a Jelić je prešao na regionalnu razinu te postao županom Karlovačke županije.

Jelić se 20 godina aktivno bavio rukometom na poluprofesionalnoj i profesionalnoj razini, rekreativno igra mali nogomet, košarku i stolni tenis. Preko 30 godina se bavi pjesništvom i pisanjem teoretskih članaka o književnosti iz čega je proizašla zbirka pjesama „Dečki“, proučava filmsku umjetnost i pedagoške literature vezane za školstvo.

Zamjenice:

  • Martina Furdek Hajdin, dipl. ing. arh.
  • Vesna Hajsan Dolinar, dr. sc.