Božidar Longin

Zadarska županija

Longin je poznato prezime u zadarskim košarkaškim krugovima

Božidar Longin rođen je u Zadru 1960. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zadru, a diplomirao je u Zagrebu na Šumarskom fakultetu. Nakon završetka studija, Longin radi kao privatni poduzetnik do 1991. godine kad kao dragovoljac odlazi u Domovinski rat. Po povratku iz rata, Longin postaje upravitelj Šumarije Zadar.

Od 1997. do 2001. godine obnaša dužnost dožupana Zadarske županije. U Šumariju Zadar vraća se 2001. godine te istovremeno volontira kao član Županijskog poglavarstva Zadarske županije u resoru prostornog planiranja, graditeljstva i zaštite okoliša. U svibnju 2013. godine postaje zamjenik župana Zadarske županije. Na izborima 2017. godine izabran je za župana, a ponovio povjerenje glasača na izborima 2021. godine, kada je u drugom krugu izbora pobijedio sa 51,42 posto glasova svoga protukandidata.

Longin je aktivan u mnogim sportskim društvima. U Košarkaškom klubu Zadar obnašao je mnoge odgovorne dužnosti u razdoblju od 1997. do 2002. godine, a od 2001. godine do danas zamjenik je predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza.

Dragovoljac je Domovinskog rata i umirovljeni časnik Hrvatske vojske, četiri puta odlikovan i više puta nagrađivan. Politički je aktivan u Hrvatskoj demokratskoj zajednici od samog utemeljenja stranke i obnaša niz odgovornih stranačkih dužnosti.

Zamjenici

  • Šime Mršić
  • Šime Vicković