Više od 800 sudionika iz cijele Europe sudjelovalo je od 13. do 15. studenoga u Bilbau na godišnjoj Skupštini malih i srednjih poduzetnika (SME Assembly  2023.) i konferenciji „Promicanje poduzetništva: pokretanje malog i srednjeg gospodarstva i start-upova Europe prema održivoj budućnosti, održanoj pod pokroviteljstvom španjolskog presjedanja Vijećem Europske unije i Europske komisije. U sklopu konferencije održana je i svečana dodjela Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2023., (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2023.)  a projekt Zagrebačke županije „Modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača – Zelena održivost za lokalne proizvođače“, ušao je u završnicu natjecanja te se plasirao među tri najbolja projekta u kategoriji Održiva tranzicija. U spomenutoj kategoriji do finala su došli projekti: Zagrebačke županije, kao predstavnika Republike Hrvatske, Nizozemske i Francuske, a pobjedu je odnio projekt Francuske „Greentech Procurement Accelerator“. Nagrade su dodijeljene u ukupno 6 kategorija, a titulu ukupnog pobjednika ponio je projekt Portugalske agencije za konkurentnost i inovacije.

Inače, EEPA nagrada pokrenuta je kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama. Ove godine od 301 projekta koji su sudjelovali na nacionalnim natjecanjima u 30 zemalja, ukupno 55 projekata probilo se na europsku razinu natjecanja, uključujući sedam projekata u kategoriji održiva tranzicija u kojoj se natjecala Zagrebačka županija.

„Naš projekt prepoznat je od strane europskog žirija i svrstan je među tri najuspješnija u kategoriji Održiva tranzicija zajedno s projektima Nizozemske i Francuske. Iako nismo dobili nagradu osjećamo se ponosno jer smo došli do same završnice natjecanja i to u društvu itekako snažne konkurencije“, rekao je  zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović te je naglasio kako je Županija na ovaj način dobila potvrdu da je na pravom putu prema izgradnji moderne, ekološke i održive poljoprivrede, koja ima pozitivan utjecaj na okoliš, lokalnu zajednicu i očuvanje poljoprivredne proizvodnje“.

Županijski projekt „Modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača – Zelena održivost za lokalne proizvođače“, nastao je kao odgovor na izazove s kojima su se nosili poljoprivredni proizvođači koji nisu mogli plasirati svoje proizvode tijekom cijele godine u velike trgovačke lance zbog nemogućnosti skladištenja proizvoda po povoljnoj cijeni. Kako bi im pomogla u rješavanju tih izazova, Zagrebačka županija odlučila se na jedinstven projekt u državi – gradnju prve ULO hladnjače koja nije u vlasništvu trgovaca, a u sklopu Distributivnog centra za voće i povrće. Centar je opremljen suvremenom opremom za skladištenje voća i povrća, pruža usluge sortiranja i pakiranja voća i povrća s naglaskom na ekološke proizvode, ima vlastitu solarnu elektranu,  a u njemu se redovito educiraju poljoprivrednici i učenici. Kao rezultat ovog projekta, poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost skladištenja svojih proizvoda po povoljnoj cijeni i plasmana istih tijekom cijele godine u velike trgovačke lance. To je dovelo do povećanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača, očuvanja poljoprivredne proizvodnje, ostanak mladih na selu i očuvanja okoliša.

Natjecanje se provodilo u dvije faze: U prvoj fazi – nacionalna razina, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata, odabralo je prema propisanim EU kriterijima dva projekta iz dvije različite kategorije, koje je prijavilo na EU razinu. Natječaj na nacionalnoj razini bio je otvoren do 26. svibnja 2023. godine, a prijavu i promo film za županijski projekt radila je Razvojna agencija Zagrebačke županije. U drugoj fazi – europska razina, Europska komisija odabrala je članove Europskoga žirija koji su prvo odabrali projekte koji su ušli u uži izbor, a u Bilbau su proglašeni pobjednici u svakoj od 6 kategorija, kao i ukupni pobjednik.

U natječaju za dodjelu EEPA 2023 nagrade sudjeluju države članice Europske unije i zemlje pridružene COSME programu. Od 2006. godine više od 4400 projekata prijavilo se za dodjelu ove prestižne nagrade.

Video materijali projekta dostupni su na YouTube kanalu Zagrebačke županije: Projekt Zagrebačke županije kandidat za EEPA 2023 (Krapinsko-zagorska županija)