229,1 milijun eura, odnosno 1,73 milijarde kuna iznosit će županijski proračun za 2023. godinu, potvrdili su vijećnici Županijske skupštine. Proračun Zadarske županije (bez proračunskih korisnika) iznosit će 43,4 milijuna eura, od čega su izvorni prihodi Zadarske županije 21 milijun eura.

Proračun je zadovoljio pet ključnih komponenti: razvojnu, socijalno-demografsku, gospodarsku, kulturno-sportsku te izdvajanja za zaštitu i spašavanje, poručio je župan Božidar Longin predstavljajući proračun.

Dodao je kako su u proračunu obuhvaćeni važni razvojni projekti, od izgradnje Hospicija na Babindubu, Skloništa za napuštene i izgubljene životinje, Poljoprivredno-edukacijskog centra i Centra za školjkarstvo Zadarske županije. Predviđena su i sredstva za projekt energetske obnove zgrade Srednjoškolskog đačkog doma Zadar, izgradnju nove Medicinske škole u Zadru, završetak izgradnje dnevnih bolnica i Centra za gospodarenje otpadom.

Na današnjoj sjednici prihvaćeni su Godišnji program rada upravnih tijela Zadarske županije za 2023. godinu, Plan djelovanja Zadarske županije u području prirodnih nepogoda za 2023. godinu, kao i Program javnih potreba za obavljanje redovite djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Zadar za 2023. godinu. (Zadarska županija)