U utorak, 21. rujna 2021. godine  svečano je otvoren Centar za kreativne industrije. Završnoj konferenciji projekta, koja je održana u novouređenim prostorijama, nazočio je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Uz prigodni film o nastanku i ciljevima centra uzvanike je pozdravila ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Katarina Colić.

„Zadarska županija u svojim strateškim dokumentima prepoznala je sektor kreativne industrije kao sektor koji ima značajan potencijal za razvoj. To je sektor u kojem je prepoznat nedostatak prostora, opreme i specijaliziranih edukacija i upravo iz tih razloga županijska Ustanova Inovacija je krenula u pripremu ovog projekta.

Od same projektne ideje koja je potekla od poduzetnika, njene razrade, pripreme projektne dokumentacije, ishodovanja svih potrebnih dozvola, odluke o financiranju, provedbe projekta prošlo je dugo vremena i upravo zato me posebno veseli biti sa svima vama danas ovdje. Ovaj projekt je rezultat koordinirane suradnje između regionalne samouprave, gospodarstva, sveučilišta i strukovnih škola koja je ključna za gospodarski razvoj naše županije“, kazala je Colić.

Projekt je pokrenut zbog velikog potencijala kreativne industrije kao i potrebe za kontinuiranim formalnim i neformalnim usavršavanjem i razmjenom znanja između industrije i obrazovnog sustava. Izgradnjom Centra površine 1.560 m² dobiven je specijalizirani poduzetnički inkubator ne samo s uredima za najam, već i opremljenim dvoranama za edukaciju, tonskim studijem, multifunkcionalnom dvoranom, coworking prostorom te izložbenim prostorom.

„ Zadarska je županija kao ključan alat u ostvarenju svojih strateških projekata prepoznala EU fondove, a upravo ovo je jedan od konkretnih primjera korištenja europskih sredstava za razvoj gospodarske konkurentnosti i inovativnosti. Želimo „pametnu županiju”, u skladu sa smjernicama EU-a, te je upravo sektor inovacija, kreativne i IT industrije jedan od onih gdje želimo napraviti iskorak“, istaknuo je župan Božidar Longin.

Filmski  ured  koji djeluje pri INOVAciji od početka djelovanja podržao je 77 projekata snimanja, od brojnih serija, realityja, reklama, glazbenih spotova i time apsolutno opravdao svoje osnivanje.

„Ovakvi projekti su na tragu onog što radimo, a to je modernizacija Hrvatske, hvatanje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom i hvatanje koraka s onima koji su koristili prednost pripadanja EU duže nego mi. Osiguravamo poticajno okruženje poslovanja i suvremenu opremu za male i srednje poduzetnike na području kulturnih i kreativnih industrija, koji će ovaj prostor koristiti za učenje, inovaciju i posao“, rekao je premijer Plenković, izražavajući zadovoljstvo što u projektu sudjeluje i Prirodoslovno-grafička škola.

„Poduzetnički inkubator za kreativne industrije koji je danas otvoren je novi važan sadržaj za Zadar, za mlade, za poduzetnike, za sve one koji žele dati doprinos digitalnoj budućnosti Hrvatske i to kroz kreativne industrije, onaj dio gospodarstva koji će se izrazito razvijati u budućnosti, rekao je premijer Andrej Plenković .

Dodao je kako smo jedna smo od prvih zemalja koja je napravila zakonski okvir za prihvat digitalnih nomada koji mogu biti korisnici ovog Centra, za što u Zadru ima velikog interesa, pogotovo među mladima.

„Drago mi je da je Zadarska županija dosada povukla 487 milijuna eura čime se cijelu Zadarsku županiju može razvijati na dobrobit svih njenih žitelja. Vlada kroz brojna ministarstva podupirat će sve ovakve projekte koji su na korist našoj konkurentnosti.

Karakteristika audiovizualne i IT industrije je da lokalno stvaraju radna mjesta, a tržište im je cijeli svijet. Nadam se da ćemo snimati hrvatske filmove, ugostiti strane producente koji će u Hrvatskoj snimati svoje filmove te time pridonijeti brendiranju Hrvatske“, zaključio je Plenković

Uz premijera u Zadru su boravile  ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

 Nakon otvorenja Centra premijer Plenković  obišao je u pratnji župana Longina pogone „Maraske” gdje je razgovarao s Upravom.

„Sa svojih 200 godina, ta je tvornica brend ne samo po „Marschinu”, nego je brend i cijelog ovog kraja, to je jedna sjajna i uspješna priča. I njima i drugima u Zadarskoj županiji država je izašla u susret u COVID krizi, pomogla im, osigurala sredstva za plaće i, koliko znam, nakon krizne 2020. dobro se oporavljaju i vjerujem da će nastaviti s dobrim poslovanjem. To je kompanija sa 120 ljudi koji rade za domaće i inozemno tržište i tako pridonose brendiranju Zadra i cijeloga ovoga kraja“, zaključio je Plenković. (Zadarska županija)