Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u utorak je predstavio Pravo misto – mrežnu stranicu na kojoj se nalaze programi subvencija, poticaja i novčanih pomoći Splitsko-dalmatinske županije, a dostupna je na adresi pravomisto.hr.

Župan je podsjetio kako se u ovom trenutku na Pravom mistu nalazi ukupno 100 programa. „Ovom stranicom otvaramo sve programe za korištenje našim sugrađanima, po svim strukturama. Tu su sažeti programi svih vrsta i ovo je instrument i alat u našoj županiji za kojega se nadam da će ga pozdraviti svi građani. Tu se nalaze obrasci, opis programa, kontakt osoba te sve ostale potrebne informacije. Ovo je naš autohtoni proizvod na kojemu je duže vrijeme rađeno. Nadogradit ćemo ga novim programima i aktivnostima. Uskoro ćemo ići na teren kako bismo građane izravno upoznali s našim projektnim aktivnostima“, najavio je župan.

Pročelnik Kabineta župana Davor Pavić rekao je kako je cilj ovoga programa građanima dati na uvid sve programe Splitsko-dalmatinske županije. „Imamo fazu otvorenih natječaja, najavljenih natječaja, ali i zatvorenih natječaja s rezultatima i imenima i prezimenom onih kojima su odobrena sredstva. Za svaki program postoji osoba koja će biti na izravnoj usluzi građanima. Na Pravom mistu nalaze se kontakt podaci tih osoba kako bi građanima mogli pomoći s dodatnim informacijama“, rekao je Pavić.

A evo i neke od potpora i aktualnih natječaja.

Do kraja lipnja otvoren je Javni poziv  za bespovratna sredstava iz Programa demografskih mjera poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća na području Županije. Riječ je o već znanom programu Tu je tvoj dom. Iznos subvencije je od 8 do 16 tisuća eura.

Moju prvu torbu mogu dobiti svi roditelji rođenih beba, a torba sadrži sadrži razne proizvode neophodne za prve dane djetetova života uključujući proizvode Galenskog laboratorija  Ljekarne SDŽ. Ovisno o broju djece i skupini JLS gdje korisnik živi, daju se i novčane potpore roditeljima rođenih beba, a kreću se od 66 eura do 6636 eura.

Omogućava se i besplatan prijevoz studenata i umirovljenika željeznicom.

Do kraja godine za gradove i općine otvoren je natječaj za sufinanciranje projekata kroz Program zeleni krovovi i fasade. Gradovima i općinama pomaže se u pripremi prijave za EU projekte, a natječaj je također otvoren do kraja godine.

Do početka listopada otvoren je Javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi u 2024. godini, a omogućava subvencioniranje trgovačkih društava i kulturnih ustanova koje promiču djelatnost i projekte kulturnog stvaralaštva, sufinanciranje programa ustanova koje se bave scenskom, koncertnom, filmskom i fotografskom djelatnošću, izravna pomoć gradovima i općinama u organiziranju kulturnog života i pomoć u organizaciji memorijalnih turnira kao kulturnih događanja u lokalnim sredinama.

Do kraja godine otvoren je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva iz Programa potpore događanjima u turizmu. Potpore se mogu odobriti isključivo za događanja u turizmu koja se održavaju na području Županije, a koje predstavljaju snažan motiv dolaska turista u destinaciju i obogaćuje turistički sadržaj destinacije odnosno Županije.

Do kraja godine može se i javiti za dobivanje potpore za aktivnosti organiziranja i sudjelovanja na sajmovima i sličnim manifestacijama u poljoprívredi. Daju se i potpore za poljoprivredne udruge, a natječaj je otvoren do kraja mjeseca.

Do 2. prosinca može se javiti na  javni poziv za  podnošenje zahtjeva za sufinanciranje izvedbe sustava za navodnjavanje, a može se dobiti od 1500 do 26600 eura.

Do kraja godine može se prijaviti i na natječaj za subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, sukladno “Programu kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u SDŽ”.

Niz je još aktualnih natječaja, a od onih u najavi, tijekom lipnja će se otvoriti, primjerice, za dobivanje potpora kroz projekt Žene poduzetnice te Budi poduzetnik. Zatim potpore za poticanje uvođenje električnih vozila u segmentu lakih dostavnih vozila, za ugradnju solara, dizalica toplina…. (Splistko-dalmatinska županija, L.K.)