Splitsko-dalmatinska županija objavila je javni poziv za dodjelu pomoći studentima iz obitelji s petero i više djece. Prijave se primaju u zgradi Županije, do 17. veljače ove godine. Lani je kroz tu mjeru potporu od po 2.285 kuna primilo 175 studenata.

To je tek jedna u nizu demografskih mjera  koje Županija provodi.

Pa tako se je primjerice preko  200 obitelji vratilo na ruralna područja kroz projekt  Tu je tvoj dom,  a proširenom mjerom Budi tu – tu je tvoj dom pomaže se obiteljima s troje i više djece na školovanju, za što je lani osigurano 5,7 milijuna kuna. Uz to, Županija daje i naknade za rođene bebe, potiče rad darovitih učenika, a radi i na dva centra kompetentnosti. Kroz ruralni razvoj osigurala je najviše sredstava za nove vrtiće, a u vrhu je i po osiguranim sredstvima za nove vrtiće kroz NPOO.

Kako stoji u prijedlogu proračuna za 2023. godinu, predviđen je iznos od 504 tisuća eura za novorođene bebe te  265 tisuća eura na uređenje kuća mladim obiteljima iz ruralnih područja. Odnosno za projekt Tu je tvoj dom za koji je do sada ugovoreno oko 20 milijuna kuna.  (L.K.)