Splitsko-dalmatinska županija je danas (ponedjeljak, 22. veljače)  otvorila novi natječaj iz projekta demografske obnove Splitsko-dalmatinske županije “Tu je tvoj dom”, za 2021. godinu.

Prijave za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća na području Splitsko-dalmatinske županije se podnose u zgradi županije, u ulici Domovinskog rata 2 u Splitu. Za vrijeme trajanja Natječaja, prijaviteljima koji su prijavu dostavili poštom ili su istu predali neposredno na pisarnicu Županije, prijava će biti protokolirana i označena brojčanom oznakom.

 S novim natječajem u okviru projekta  “Tu je tvoj dom” posebno je zadovoljan  župan Blaženko Boban, inicijator projekta:  – Kroz prvi natječaj Županija je potpisala 120 ugovora te dodijelila 11 milijuna 655 tisuća kuna. Zato sa zadovoljstvom nastavljamo s ovim izvanrednim projektom demografske obnove  koji će, kako sam više puta naglasio, nadam se prepoznati i preuzeti Vlada RH, kao što su preuzeli i neke druge naše projekte i programe. Vjerujte, nema ljepšeg osjećaja nego vidjeti radost djece i ponos mladih roditelja, kada svojim trudom, uz pomoć Županije, sagrade vlastiti krov nad glavom. Meni osobno, još dok sam obnašao dužnost gradonačelnika Grada Solina, još više sada na dužnosti župana SDŽ, najveći izazov je predstavljala upravo cjelovita demografska obnova naših obitelji i našega naroda. Uzalud svi drugi uspjesi ako kao društvo, padnemo na tom ispitu.

Cilj novoga natječaja je nastaviti stvarati osnovne uvjete za ostanak i eventualno doseljavanje novih mladih obitelji koje namjeravaju trajno živjeti u rubnim, ruralnim, slabije naseljenim područjima županije. Poticaj se odnosi na kupnju građevinskog zemljišta za izgradnju kuće za stanovanje za koju cijena zemljišta po četvornom metru mora odgovarati tržišnoj cijeni na odnosnom području. Sufinanciraju se ugovori sklopljeni u razdoblju od 1. 11. 2019. godine do dana podnošenja prijave na ovaj natječaj. Potrebno je imati vlasnički list za kupljeno zemljište na ime prijavitelja. Prijavitelj je dužan najdalje u roku četiri godine od podnošenja prijave dovršiti kuću za useljenje.

Sredstva se mogu koristiti i za kupnju kuće za stanovanje, ako je ugovor o kupoprodaji sklopljen u vremenu od 1. studenog 2019. godine do dana podnošenja prijave na Natječaj. Potrebno je priložiti kupoprodajni Ugovor, ishoditi vlasnički list na ime prijavitelja za kupljenu kuću te priložiti akt o legalnosti predmetne kuće. Moguće je koristiti sredstva i za kupnju stana za stanovanje čija cijena po četvornom metru treba odgovarati tržišnoj cijeni na tom području. Isto vrijedi za stan kupljen od 1. 11. 2019. godine do dana podnošenja prijave na Natječaj.

Također je moguće koristiti sredstva za izgradnju kuće (od temelja) u kojoj jednu useljivu stambenu jedinicu treba dovršiti najduže u roku tri godine od dana sklapanja ugovora, te za dovršetak započete gradnje kuće, adaptaciju neuseljene kuće za stanovanje,kao i za adaptaciju neuseljenog stana za stanovanje.

Spomenimo da Županija i kroz još neke projekte potiče demografsku obnovu. Primjerice, pomoć studentima iz obitelji s petero i više djece, za što je planiran iznos od 400 tisuća kuna. Ovom pomoći je prijašnjih godina bilo obuhvaćeno oko 170 studenata. Također, od početka 2021. godine svaka obitelj s troje djece u osnovnoj ili srednjoj školi dobit će iz županijskog proračuna 500 kuna za svaki mjesec dok traje školska godina, za što je u proračunu osigurano oko dva milijuna kuna. Potpora obiteljima iz Zagore i s otoka koji imaju troje ili više djece na redovnom školovanju novi je projekt Splitsko-dalmatinske županije. Program je usmjeren na porast nataliteta, uravnoteženje dobne strukture, održavanje prostorne ravnoteže stanovništva te motiviranje mladih za ostanak u Zagori i na otocima.  Za tu je svrhu planiran iznos u proračunu za sljedeću godinu od 1,5 milijuna kuna.

Kako je navedeno u proračunu ,dva milijuna kuna planiran je iznos u proračunu za sufinanciranje izgradnje ili adaptacije kuća u ruralnim područjima, odnosno spomenutu mjeru Tu je tvoj dom. (Splitsko-dalmatinska županija, L.K.)