Župan Ivo Žinić je u utorak, 12. siječnja 2021. godine, u prostoru Strukovne škole u Sisku nazočio sastanku na temu revitalizacije gospodarske aktivnosti na području pogođenom potresom.
Sastanak, kojem su nazočili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, te predstavnici HAMAG BICRO-a, HBOR-a, HGK, HUP-a, HOK-a i tvrtki s područja Sisačko-moslavačke županije, organiziralo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.
Uslijedilo je obraćanje medijima, kojem je nazočio i zamjenik župana Roman Rosavec.
Župan Žinić je zahvalio ministrima Ćoriću i Aladroviću na angažmanu u sanaciji posljedica potresa u SMŽ. Župan, koji je na ovaj sastanak stigao sa sastanka Stožera Civilne zaštite u Petrinji, izvijestio je novinare kako su se na popisu općina i gradova koji su pretrpjeli štete našli novi, općine Jasenovac, Martinska Ves i Hrvatska Dubica. Osim šteta na obiteljskim objektima, na području zahvaćenom potresom velike su štete na gospodarskim objektima. Više od 750 obrta pretrpjelo je veće ili manje štete, kao i više od 850 trgovačkih društava i poduzeća. Župan je rekao kako vjeruje da „nećemo ići samo u obnovu ovih objekata“, nego cijelu situaciju vidi „kao veliku priliku za razvoj ovog kraja“.

„Učinit ćemo sve da pomognemo jer su upravo poduzetnici pokretači obnove i života na ovim područjima. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja financirat će obnovu objekata malih i srednjih poduzetnika na području pogođenom potresom i to s ukupno 10 milijuna kuna“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić.

Ministar Ćorić je najavio i kako će Vlada RH će vrlo skoro izraditi Strategiju razvoja ovog područja. Također, Ministarstvo će uskoro raspisati i natječaj vrijedan milijardu i pol kuna za povećanje proizvodnih kapaciteta.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je kako je zadaća Vlade osigurati hitnu i nužnu pomoć za stanovnike krajeva pogođenim nedavnim potresima.

„Zato smo mjere za očuvanje radnih mjesta proširili na poslodavce i radnike kojima je potres ugrozio poslovnu aktivnost, za što je osigurano 160 milijuna kuna samo za sljedeća dva mjeseca. Imamo i program javnog rada za 500 osoba na otklanjanju šteta od potresa, a ubrzali smo i proces isplate jednokratne naknade preko centara za socijalnu skrb. Revitalizacija gospodarske aktivnosti tog područja nužna je za stabilnost cjelokupnog tržišta rada, pogotovo sad kad vidimo da mjere imaju učinka i da je razina nezaposlenosti na razini europskog prosjeka“, kazao je ministar Aladrović.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec je naglasio kako na području Sisačko-moslavačke županije imaju sklopljenih 637 ugovora s poduzetnicima u vrijednosti od 475,7 milijuna kuna te dodao kako će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu svim poduzetnicima čije poslovanje je ugroženo uslijed potresa.

Na području Sisačko-moslavačke županije radi 1250 tvrtki, a u gospodarskim subjektima je zaposleno 8.800 osoba. Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izvijestio je kako je u potresu oštećeno preko 870 trgovačkih društava i obrta u županiji.

„Dva ministra i predstavnici gospodarskih institucija danas su ovdje upravo kako bi nam pomogli kako u obnovi, tako i u revitalizaciji gospodarskih subjekata“, rekao je župan Žinić.

Poduzetnici su na sastanku istaknuli kako je ključno omogućiti ostanak ljudi na ovim područjima te im je stoga važno da imaju podršku i pomoć države.(Sisačko-moslavačka županija, Ministarstvo gospodarstva)